Etusivu ¬Ľ Kryptovaluutat – Mit√§ kryptovaluutat ovat ja miten niihin voi sijoittaa?

Kryptovaluutat РMitä kryptovaluutat ovat ja miten niihin voi sijoittaa?

Kryptovaluutat ovat teknologian ja sijoitusmaailman uusi ‚ÄĚseksik√§s‚ÄĚ juttu. Valtavista arvonnousuista ja toisinaan laskuista uutisoidaan v√§h√§n v√§li√§. Kohuotsikoihin nousee my√∂s niin bitcoinmiljon√§√§rej√§ kuin omaisuutensa menett√§neit√§kin. Virtuaalivaluutat eiv√§t ole viel√§ kuitenkaan tulleet t√§ysin kansan tietoisuuteen ja niihin liittyy moni kysymyksi√§ ja ehk√§ v√§√§ri√§ uskomuksiakin.

Tällä sivulla kerrotaan mistä kryptovaluutoissa on kyse!

Sisällysluettelo

Kryptovaluutat

Maailma digitalisoituu ja teknologia kehittyy, halusimme tai emme. Internet tuli ja mullisti elämämme parissa vuosikymmenessä totaalisesti mikä on johtanut siihen, että mammuttiyhtiöt Google, Amazon ja Facebook keräävät ihmisten tietoja ja käyvät tällä kerätyllä datalla kauppaa. Seuraava mullistus on lohkoketjuteknologia, johon kryptovaluutat perustuvat.

Jos ajatellaan, että hetki sitten maksamiseen käytettiin pelkästään fyysistä rahaa, nykyään on verkkopankit ja pankkikortit, mutta mitä on 20 vuoden päästä? Jotain muuta, se on ihan varmaa. Lohkoketjuteknologiaan perustuva digitaalinen kryptovaluutta saattaa hyvinkin pian nousta käytetyimmäksi vaihdannan välineeksi. Kryptovaluuttojen erot normaaleihin valuuttoihin on transaktioiden nopeus ja edullisuus, koska välikäsiä, kuten pankkia, ei tarvita.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutta on kansainvälinen kryptografiaan perustuva toisiinsa verkostoituneiden tietotokoneiden ylläpitämä digitaalinen valuutta, jolla ei ole fyysistä muotoa. Kryptovaluutat ovat digitaalisia kolikoita, joita voidaan siirtää henkilöltä toiselle virtuaalisesti.

Kryptovaluutoista selvästi tunnetuin on vuonna 2008 syntynyt Bitcoin. Selvänä kakkosena tulee Ethereum. Bitcoinin jälkeen on syntynyt valtava määrä nk. toisen ja kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja. Kirjoitushetkellä kryptovaluuttoja arvioidaan olevan jo muutama tuhat ja niitä syntyy jatkuvasti lisää.

Kryptovaluutat on luotu ehkä siksi koska, on haluttu saada valuutta, jota viranomaispankit eivät pysty sääntelemään ja joka ei ole millään lailla riippuvainen rahoituslaitoksista. Kryptovaluutoille tunnusomaista on toisin kuin normaaleille valuutoille, että niiden määrä on usein ennalta rajattu. Siinä missä esimerkiksi keväällä 2020 puhjenneen koronakriisin myötä keskuspankin painavat kilvan lisää euroja ja dollareita, kryptovaluutoilla ei voi tehdä samoin. Yksinkertaisesti ajateltuna tässä saattaakin piileä se syy miksi kryptovaluuttojen arvo voisi pitkällä aikavälillä säilyä tai nousta toisin kuin normaalien valuuttojen.

Kryptovaluutoissa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään rahavaluutasta vaan teknologian ympärille on kehittymässä eräänlainen ekosysteemi, joka voi mahdollistaa erilaisia palveluita ja ns. älysopimuksia. Kryptovaluuttojen erilaisista käyttömahdollisuuksista kerrotaan myöhemmin lisää tässä kirjoituksessa.

Miten kryptovaluuttojen arvo määräytyy?

Kryptovaluuttojen arvon määrittää sama logiikka kuin minkä tahansa muunkin omaisuuden tai tuotteen eli kysyntä ja tarjonta. Kryptovaluutan arvo on aina se millä hintaa sillä on viimeksi käyty kauppaa, aivan samoin siis kuin osakkeillakin.

Kysyntä ylittää tarjonnan = hinnat nousevat

Tarjonta ylittää kysynnän = hinnat laskevat

Kryptovaluutat ovat vasta varsin tuore juttu, joten niiden arvoissa on nähty ja tullaan näkemään vielä suuria heilahteluita. Erilaiset olosuhteet ja rahoitusmaailman erilaiset tapahtumat saattavat vaikuttaa kaikkien valuuttojen, myös kryptovaluuttojen, arvoihin. Sääntely ja poliittiset päätökset saattavat aiheuttaa isojakin heilahteluita virtuaalivaluuttojen arvoihin. Myös massiiviset talouskriisit ja esimerkiksi hyperinflaatio saattaa kaataa perinteisen valuutan, jonka myötä kriisivaluutta korvataan kryptovaluutalla. Näin kävi jo Venezuelassa, jossa valtava hyperinflaatio laski Bolivarin arvon nollaan ja maa laski liikkeelle oman kryptovaluutta Petron.

Lähes kaikkien kryptovaluuttojen määrä on rajattu, toisin kuin normaalien valuuttojen. Esimerkiksi suosituimman kryptovaluutan Bitcoinin maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta. Ne tullaan louhimaan käyttöön noin vuoteen 2040 mennessä, tällä hetkellä Bitcoineista on käytössä jo suurin osa, n. 18 miljoonaa kappaletta.

Perinteisten valuuttojen arvot ovat sidoksissa keskuspankkeihin, jotka yrittävät kontrolloida inflaatiota ja taloustilannetta. Esimerkiksi kevään 2020 koronakriisin myötä valuuttoja painetaan valtavia määriä. Pitkässä juoksussa tällä ei voi olla muuta seurausta kuin valuutan arvon/ostovoiman laskeminen. Toki myös euron, dollarin ja muiden valuuttojen arvoihin vaikuttaa kysyntä ja tarjonta keskuspankkien toimien lisäksi. Siinä missä nykyvaluutat perustuvat velkajärjestelmään, kryptovaluutat ovat keskuspankkien kontrollista vapaita. Niitä ei voida vähentää tai painaa lisää keskuspankin tai valtion päätöksellä.

On varmaa, ett√§ kryptovaluuttojen arvoissa tullaan n√§kem√§√§n viel√§ suuria heilahduksia. Trendi tuntuisi tukevan digivaluuttoja pitk√§ll√§ aikav√§lill√§ ja kuka sen tiet√§√§, ett√§ joudumme 20-30 vuoden p√§√§st√§ toteamaan, ett√§ ‚ÄĚOlisi t√§m√§ pit√§nyt tuolloin n√§hd√§, ett√§ virtuaaliset valuutat tulevat syrj√§ytt√§m√§√§n perinteiset valuutat‚ÄĚ. Kuka sen tiet√§√§.

Katso yleisimpien kryptovaluuttojen kurssit.

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan

On jopa puhuttu, että lohkoketjuteknologia olisi suurin juttu sitten internetin jälkeen. Lohkoketjun ennustetaan muuttavan merkittävästi yhteiskuntaamme ja yritysten toimintaa, lisäten mm. luottamusta yritysten välille. Idea lohkoketjuteknologiasta on syntynyt jo muutama vuosikymmen sitten ja ensimmäinen kryptovaluutta eCash syntyi jo vuonna 1983, mutta oli aikaansa edellä eikä ottanut tuulta alleen.

Mitä lohkoketju tarkoittaa?

Lohkoketju eli englanniksi Block chain koostuu matemaattisista algoritmijonoista ja on vähän kuin eräänlainen virtuaalinen palapeli. Nimikin tulee siitä, että se koostuu lohkoista, jotka sopivat aina vain seuraavaan lohkoon ja muodostavat siten ketjun.

Lohkoketju on teknologia, jonka avulla toisilleen tuntemattomat toimijat voivat ylläpitää hajautettuja tietokantoja. Lohkoketju on avoin ja samalla anonyymi, joten kuka vaan pystyy olla mukana lohkoketjussa ja seuraamaan lohkoketjun transaktioita, mutta ilman henkilöllisyyden paljastumista.

Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet

Lohkoketju on toistaiseksi mahdollistanut kryptovaluuttojen synnyn ja sitä kautta tehnyt rahoituslaitokset rahansiirroissa tarpeettomiksi. Teknologialla on valtavasti potentiaalia mullistamaan myös monta muuta asiaa. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa jo nyt ja saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa mm. sähköiset älysopimukset, nopeat rahansiirrot, omaisuuden myynnin ja ostamisen, äänestämisen, omaisuusrekisterit tai vaikkapa joukkorahoituksen.

Lue lisää lohkoketjuteknologiasta.

Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta

Bitcoin on ensimmäinen ja ylivoimaisesti tunnetuin kryptovaluutta, ja käytännössä jo lähes synonyymi kryptovaluutalle. Bitcoinin markkina-arvo on tällä hetkellä n. 160 miljardia euroa, aika paljon siis. Parhaimmillaan Bitcoinin arvo on ollut jopa 40% kryptovaluuttamarkkinan kokonaisarvosta.

Bitcoin on perustettu vuonna 2008 Satoshi Nakamoto ‚Äďnimimerkin toimesta. Bitcoinin alku oli maltillista ja nousu l√§hti vasta 2010 vuoden j√§lkeen, jolloin Bitcoineja alettiin k√§ytt√§m√§√§n laajemmin eri tarkoituksiin. Jotkut pit√§v√§t Bitcoinia edelleen suurena pyramidihuijauksena tai v√§hint√§√§n kuplana. Sit√§ se jopa voi ollakin, mutta on selv√§√§, ett√§ Bitcoinin perustana olevalla lohkoketjuteknologialla on tulevaisuutta.

Bitcoinin kurssi on heilunut voimakkaasti ja tulee tekem√§√§n sit√§ varmasti jatkossakin. T√§m√§ on melko normaalia uusien ‚ÄĚvillitysten‚ÄĚ kohdalla ollut aina. Bitcoin on kuitenkin tarjonnut monille siihen sijoittaneelle valtavia tuottoja sek√§ huonommin sijoituksensa ajoittaneille my√∂s merkitt√§vi√§ tappioita. Esimerkiksi Bitcoinin alkuvuosina vuonna 2010 tehty tuhannen euron sijoitus olisi korkeimmillaan ollut 50 miljoonaa euroa.

Tämän kirjoitushetkellä Bitcoinin kurssi on n. 8900 euroa. Kaikkien aikojen huiput olivat joulukuussa 2017, jolloin Bitcoinin kurssi kävi yli 14 000 eurossa.

Lue vinkit Bitcoiniin sijoittamisesta.

Muut kryptovaluutat

Suosituimmat kryptovaluutatJos Bitcoin on selvä ykkönen, on Ethereum selvä kakkonen. Sen osuus koko kryptomarkkinan markkina-arvosta on hieman alle 20%. Erilaisia kryptovaluuttoja on tällä hetkellä jo tuhansia ja niitä syntyy (ja kuolee) koko ajan lisää.

Suosituimmat kryptovaluutat Bitcoinin lisäksi

 • Ethereum (ETH) Kekseli√§√§seen lohkoketjuun perustuva Ethereum mahdollistaa valuutan lis√§ksi my√∂s √§lysopimukset ja ohjelmoinnin
 • Ripple (XRP) Ripple keskitetty maksuverkko, joka ei ole lohkoketju vaan teknologia. Ripple on jo kokonaan luotu eli sit√§ ei voi en√§√§ louhia lis√§√§.
 • Tether (USDT) Tether on hyvin poikkeava muihin kryptoihin n√§hden. Sen ajatus on olla USD:n virtuaalinen versio ja sen sanotaan olevan sidottu dollariin 1:1 suhteella.
 • EOS EOS on ns. kolmannen sukupolven kryptovaluutta. Se on enemm√§nkin alusta √§lysopimuksille ja sovelluskehitt√§jille.
 • Litecoin (LTC) Litecoin on kuten Bitcoin eli virtuaalivaluutta ja maksuj√§rjestelm√§, mutta se on nopeampi kuin Bitcoin. Litecoinia on nimitetty my√∂s Bitcoinin pikkuveljeksi.
 • Cardano (ADA) Cardano on EOS:n tavoin enemm√§n alusta kuin kryptovaluutta ja sen eri tasoille voi rakentaa √§lysopimuksia ja appseja.
 • Stellar (XLM) Stellar on kuten Ripple eli maksuverkko, joka kuitenkin keskittyy enemm√§n yrityksiin kuin rahoitusmaailmaan.
 • Monero (XMR) on t√§ysin anonyymi kryptovaluutta, kukaan ei pysty n√§kem√§√§n siirron tekij√§√§. T√§st√§ syyst√§ Monero on noussut my√∂s k√§ytt√∂√∂n rikollisuudessa.
 • NEO Neo on Ethereumin kilpailija Kiinasta ja sen tavoitteena on mullistaa tapa k√§yd√§ kauppaa.

Tutustu tarkemmin eri kryptovaluuttoihin.

Kryptovaluuttojen käyttömahdollisuudet

Toistaiseksi kryptovaluutat ovat olleet enemmän arvonnousua tavoittelevien sijoittajien sijoituskohde eivätkä ne ole vielä tulleet laajemmin kansan tietoisuuteen maksuvälineenä. Siihen menee varmasti vielä aikaa, kun kryptovaluutat syrjäyttävät normaalit valuutat maksamisessa. On arvioitu, että vuonna 2025 mennessä virtuaalirahat olisivat osa ihmisten arkea.

Bitcoineilla kuitenkin pystyy jo Suomessakin maksamaan ja harva tietää, että Euroopan ensimmäinen Bitcoin automaatti on avattu Helsinkiin. Laitteeseen syötetään euroja ja automaatti muuntaa ne Bitcoineiksi ja lähettää käyttäjän virtuaalilompakkoon.

Tällä hetkellä Bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja voi käyttää esimerkiksi nettikasinoilla ja useissa verkkokaupoissa, tunnetuimpina mm. Shopify ja Microsoft.

Kryptovaluuttojen louhinta

Siin√§ miss√§ normivaluuttaa luodaan painokoneella, kryptovaluuttoja louhitaan. Louhiminen ei t√§ss√§ yhteydess√§ tarkoita kaivosta, jossa isot dumpperit ajavat yl√∂s ja alas vaan kryptovaluuttoja ‚ÄĚlouhitaan‚ÄĚ virtuaalisesti tietokoneiden avulla.

Uutta kryptovaluuttaa syntyy, kun tietokone ratkaisee monimutkaisia algoritmitehtäviä. Kuka tahansa pystyy siis luomaan kryptovaluuttaa tietokoneensa avulla. Saattaa kuulostaa helpolta, ilmaista rahaa tarjolla? Sitä se ehkä aluksi voi ollakin, mutta louhiminen muuttuu sitä vaikeammaksi mitä lähemmäs kryptovaluutan maksimimäärää päästään.

Toinen haaste louhinnassa on sähkönkulutus, koska lähellä maksimimäärää olevan kryptovaluutan louhimiseen tarvitaan lähes supertietokone, joka kuluttaa valtavasti sähköä.

Tutustu lisää kryptovaluuttojen louhimiseen.

Sijoittaminen kryptovaluuttoihin

Kryptovaluuttoihin sijoittaminenMediassa näkee ajoittain huikeita onnistumistarinoita sijoittajista, jotka ovat monituhatkertaistaneet alkuperäisen sijoituksensa, ja ne ovat ihan tosijuttuja. Löytyy myös niitä ketkä ovat hävinneet lähes koko omaisuutensa kryptosijoituksiin.

Kuten mediajutuistakin huomaan kryptovaluuttoihin sijoittaminen yleistyy koko ajan. Vaikka kryptovaluutat ovat suurien heilahteluidensa vuoksi yksi riskipitoisimmista omaisuusluokista, ne ovat monille hyvä hajautuskeino sijoitussalkkuun. Ne kannattaa kuitenkin pitää vain osana sijoitussalkkua, kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen ei ole enää kovin hankalaa, koska tiedon määrä on lisääntynyt ja palveluntarjoajia löytyy useita. Lisäksi toisin kuin osakkeilla tai rahastosijoittamisella, kryptovaluutoilla voi käydä kauppaa aina, koska kryptopörssit ovat auki 24/7. Kryptovaluuttamarkkina on jo varsin suuri, esimerkiksi Bitcoinin arvo ylitti kullan arvon vuonna 2017 mikä nosti institutionaalisten sijoittajien kiinnostuksen.

Kryptovaluuttoja on jo tuhansia ja niitä tulee koko ajan lisää, joten mihin niistä sitten kannattaisi sijoittaa? Tämä on hyvä kysymys. Alkuvaiheessa mukaan pääseminen tulevaan hittikryptoon voi tarjota järjettömän tuoton, mutta kääntöpuolena on se, että uusista kryptovaluutoista vain harva on enää vuosien päästä olemassa. Tässäkin hajautus on kaiken a ja o.

Kryptovaluuttoihin liittyy ilman muuta riskiä, mutta jotkut ajattelevat kryptovaluuttoja arvon säilyttäjinä isoissa talouskriiseissä, kuten kullankin. Kryptovaluutoilla on maksimimäärä, mutta euroja ja dollareita painetaan holtittomasti koko ajan lisää. Kumman arvon ajattelisi säilyvän siis paremmin pitkällä aikavälillä? Toisaalta taas vuonna 2018 kaikkien yleisimpien kryptovaluuttojen arvot laskivat jopa 90%.

Totuus on, että digitalisoituvan maailman tarpeisiin perinteiset valuutat ovat liian jäykkiä nopeisiin kryptovaluuttoihin verrattuna. Vaikka kryptovaluuttasijoittaminen on vasta alkumetreillä, on merkkejä siitä, että ne ovat tulleet pysyvästi jäädäkseen. Intiassa ilmoitettiin vuonna 2017, että paperiraha korvattaisiin asteittain virtuaalisella rahalla. Marshallinsaaret ottivat kryptovaluutan pääasialliseksi valuutakseen dollarin tilalle vuonna 2018. Venezuela perusti hyperinflaation seurauksena valtiollisen kryptovaluutan vuonna 2018.

Tutustu tarkemmin kryptovaluuttasijoittamiseen.

Kryptovaluuttojen ostaminen

Kryptovaluuttojen ostaminen on tänä päivänä jo varsin yksinkertaista, koska palveluita on useita. Yleisimmät tavat ostaa kryptovaluuttoja on perustaa tili Coinbaseen, Binanceen tai suomalaiseen Coinmotioniin.

Coinmotion on suomalainen Finanssivalvonnan hyväksymä välittäjä, jonka perustaja ja ylläpitäjä on Prasos Oy:n. Coinmotionista pystyy tällä hetkellä ostamaan Bitcoinia, Ethereumia, Litecoinia, Rippleä ja Stellaria. Lue lisää Coinmotion-palvelusta.

Jenkkiläisestä Coinbasesta pystyy myös hankkimaan yleisimpiä kryptovaluuttoja suoraan euroilla tai dollareilla. Binance sen sijaan on nappivalinta sijoittajalle, joka haluaa sijoittaa pienempiin nouseviin kryptovaluuttoihin. Binance-tilille täytyy siirtää jotain yleistä kryptovaluutta esimerkiksi Coinbasesta pystyäkseen ostamaan harvinaisempia kryptovaluuttoja.

Katso kaikki kauppapaikat

Kryptovaluuttojen säilytys

Koska kryptovaluuttat eivät ole fyysistä omaisuutta kuten kulta, käteinen tai kiinteistöt, niiden säilytys ei ole sataprosenttisen varmaa, koska kryptopörssit on mahdollista hakkeroida.

Varmimmat tavat säilyttää kryptovaluuttoja kryptopörssien omien säilytysmahdollisuuksien sijaan ovat:

 • Fyysinen Hardware-lompakko, jossa on sis√§√§nrakennettuna salausavain. Suosituin hardware-lompakko on Ledger Nano S.
 • Paperilompakko, johon voi tallentaa yksitt√§ist√§ kryptovaluuttaa ihan oikean fyysisen paperin muodossa. Osoitteessa org pystyy hankkiman Bitcoin-paperilompakon.
 • Desktop-lompakko. Ladattava kryptoverkossa oleva ohjelma, joka on suojassa vaikka tietokone tuhoituisi. Yleisin desktop-lompakko on Exodus.
 • Online-lompakko, on ehk√§ helpoin tapa korvata kryptop√∂rssin oma lompakko, mutta my√∂s ne ovat mahdollista hakkeroida.

Mikäli kryptovaluuttoihin on sijoittanut merkittäviä summia, kannattaa niiden säilyttämiseen panostaa. Paras tapa on hajauttaa kryptovaluuttojen säilytys useampaan eri menetelmään. Tutustu tarkemmin kryptovaluuttojen säilytykseen.

Kryptovaluuttojen verotus

Kryptovaluutat eivät ole virallinen arvopaperi, mutta niitä verotetaan kuten mitä tahansa finanssi-instrumenttia. Kryptovaluuttasijoittaja maksaa luovutusvoitostaan luovutusvoittoveroa pääomatuloveroprosenttien mukaan 30% ja 30 000 euron ylittävältä osuudelta 34%.

Luovutusvoitto realisoituu seuraavissa tilanteissa:

 • Kryptovaluutta vaihdetaan euroiksi
 • Kryptovaluutta vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan
 • Kryptovaluutalla hankitaan hy√∂dykkeit√§ tai palveluita

Kryptovaluuttojen verotus on siis hyvin samankaltaista kuin osakkeissakin. Verotuksessa käytetään kuten osakesijoittamisessakin FIFO-periaatetta (First in, first out). Sijoittaja voi kryptovaluutoissakin käyttää hankintameno-olettamaa.

Vielä vuoteen 2018 asti verottaja ei suosinut kryptovaluuttasijoittamista, koska luovutustappiota ei voinut vähentää, mutta vuodesta 2019 eteenpäin on voinut.

Tutustu syvemmin kryptovaluuttojen verotukseen mm. louhinna osalta vero.fi ‚Äďsivustolta.

Mitä bitcoinrobotit ovat?

Bitcoinrobotit ts. salausrobotit, joiden avulla voi tehd√§ automaattista kauppaa kryptovaluutoilla ja voi mahdollisesti ansaita my√∂s silloin, kun kryptovaluutan arvo laskee. Kyse on siis p√§√§piirteitt√§in samasta asiasta kuin p√∂rssiosakkeissa, valuutoissa ja raaka-aineissa, joissa ‚ÄĚly√∂d√§√§n vetoa‚ÄĚ omaisuuden arvon nousun tai laskun puolesta.

Bitcoinrobotit ovat varsin uusi juttu ja niitä alkoi syntymään Bitcoinin vuoden 2017 hintaromahduksen jälkeen. Bitcoinrobotti on siis nimensä mukaisesti robottiohjelmisto, joka tekee kauppaa algoritmeihin perustuen, aivan kuten osakerobotitkin. Bitcoinrobottien tekemät kaupat perustuvat tiettyihin signaaleihin, joilla ne pyrkivät tekemään käyttäjälleen voittoa.

Bitcoinrobotteja on erilaisia ja ne toimivat erilaisilla algoritmeilla. Valitettavasti joukkoon mahtuu myös huijauksia. Kannattaa siis Googlettaa jonkin verran ennen salausrobotin käyttöönottoa. Suosituimpia salausrobotteja ovat mm.:

 • Bitcoin Trader
 • Bitcoin Profit
 • Bitcoin Code
 • Cryptosoft
 • Immediate Edge
 • Bitcoin Pro

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

On vaikea sanoa, että mikä kryptovaluuttojen tulevaisuus tulee olemaan. Tuntuu järkeenkäyvältä, että tulevien vuosien ja vuosikymmenien kuluessa maailman digitalisoituessa vanhat paperivaluutat tultaisiin korvaamaan virtuaalisessa muodossa olevilla valuutoilla. Vuosien päästä tämä saattaa tuntua itsestäänselvältä.

Sääntely ja poliittiset päätökset toki saattavat hidastaa kehitystä, mutta on selvää, että lohkoketjuteknologian mahdollistamat nopeat transaktiot ja teknologian luottamus tukevat kryptovaluuttojen nousua. Lohkoketjuteknologia tulee mahdollistamaan myös monia muita asioita tulevaisuudessa.

Sijoitusmieless√§ kryptovaluutat tarjoavat valtavan potentiaalin, mutta ne ovat my√∂s huomattavasti riskisempi√§ kuin esimerkiksi p√∂rssiosakkeet tai sijoitusrahastot. Kryptovaluutat tulevat osaksi ihmisten maksuk√§ytt√§ytymist√§ tulevina vuosina, mutta todelliseen ‚ÄĚl√§pily√∂ntiin‚ÄĚ saattaa viel√§ menn√§ 5-10 vuotta.

Kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita

 • Coinmotion. Finanssivalvonnan hyv√§ksym√§ kotimainen kryptov√§litt√§j√§, jonka kautta voi ostaa suosituimpia kryptovaluuttoja. Kyseess√§ on vasta kolmas toimilupa koko Euroopassa.
 • Avatrade. Suosittu treidausalusta, jossa voi k√§yd√§ mm CFD-kauppaa (Contracts For Difference) indeksifutuureilla, osakkeilla, ETF-rahastoilla ja kryptovaluutoilla.
 • Kryptolompakot ja muut s√§ilytysmahdollisuudet, jotka ovat turvallisempia kryptovaluuttojen s√§ilytysratkaisuja kuin v√§litt√§jien omat lompakot.
 • Bitcoinrobotit

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

facebook twitter