Etusivu » Kryptovaluutat – Mitä kryptovaluutat ovat ja miten niihin voi sijoittaa?

Kryptovaluutat – Mitä kryptovaluutat ovat ja miten niihin voi sijoittaa?

Kryptovaluutat ovat teknologian ja sijoitusmaailman uusi ”seksikäs” juttu. Kryptovaluuttojen valtavista arvonnousuista ja toisinaan laskuista uutisoidaan vähän väliä. Kohuotsikoihin nousee myös niin bitcoinmiljonäärejä kuin omaisuutensa menettäneitäkin. Kryptovaluutat eli virtuaalivaluutat eivät ole kuitenkaan vielä tulleet täysin kansan tietoisuuteen ja niihin liittyy monia kysymyksiä ja ehkä vääriä uskomuksiakin.

Tällä sivulla kerromme sinulle tarkasti mitä kryptovaluutat ovat, miten ne toimivat ja miten voit sijoittaa kryptovaluuttaan, joten jatka lukemista.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Kryptovaluutat yleistyvät

Maailma digitalisoituu ja teknologia kehittyy, halusimme tai emme. Internet tuli ja mullisti elämämme parissa vuosikymmenessä totaalisesti mikä on johtanut siihen, että mammuttiyhtiöt Google, Amazon ja Facebook keräävät ihmisten tietoja ja käyvät tällä kerätyllä datalla kauppaa. Seuraava mullistus on lohkoketjuteknologia, johon kryptovaluutat perustuvat.

Jos ajatellaan, että hetki sitten maksamiseen käytettiin pelkästään fyysistä rahaa, nykyään on verkkopankit ja pankkikortit, mutta mitä on 20 vuoden päästä? Jotain muuta, se on ihan varmaa. Lohkoketjuteknologiaan perustuva digitaalinen kryptovaluutta saattaa hyvinkin pian nousta käytetyimmäksi vaihdannan välineeksi. Kryptovaluuttojen erot normaaleihin valuuttoihin on transaktioiden nopeus ja edullisuus, koska välikäsiä, kuten pankkia, ei tarvita.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutta on kansainvälinen kryptografiaan perustuva toisiinsa verkostoituneiden tietotokoneiden ylläpitämä digitaalinen valuutta, jolla ei ole fyysistä muotoa. Kryptovaluutat ovat digitaalisia kolikoita, joita voidaan siirtää henkilöltä toiselle virtuaalisesti.

Kryptovaluutoista selvästi tunnetuin on vuonna 2008 syntynyt Bitcoin. Selvänä kakkosena tulee Ethereum. Bitcoinin jälkeen on syntynyt valtava määrä niin kutsuttuja toisen ja kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja. Kirjoitushetkellä kryptovaluuttoja arvioidaan olevan jo yli neljä tuhatta ja niitä syntyy jatkuvasti lisää.

Kryptovaluutat on luotu ehkä siksi koska, on haluttu saada valuutta, jota viranomaispankit eivät pysty sääntelemään ja joka ei ole millään lailla riippuvainen rahoituslaitoksista. Kryptovaluutoille tunnusomaista on toisin kuin normaaleille valuutoille, että niiden määrä on usein ennalta rajattu. Siinä missä esimerkiksi keväällä 2020 puhjenneen koronakriisin myötä keskuspankin painavat kilvan lisää euroja ja dollareita, kryptovaluutoilla ei voi tehdä samoin. Yksinkertaisesti ajateltuna tässä saattaakin piileä se syy miksi kryptovaluuttojen arvo voisi pitkällä aikavälillä säilyä tai nousta toisin kuin normaalien valuuttojen.

Kryptovaluutoissa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään rahavaluutasta vaan teknologian ympärille on kehittymässä eräänlainen ekosysteemi, joka voi mahdollistaa erilaisia palveluita ja ns. älysopimuksia. Kryptovaluuttojen erilaisista käyttömahdollisuuksista kerrotaan myöhemmin lisää tässä kirjoituksessa.

Kryptovaluuttaan sijoittaminen

Tänä päivänä kryptovaluuttoihin sijoittaminen ei ole enää kovin hankalaa, koska tiedon määrä on lisääntynyt ja palveluntarjoajia löytyy useita, esimeriksi eToro on yksi suosituimmista kaupankäyntialustoista ja sillä on jo yli 12 miljoonaa asiakasta. Lisäksi toisin kuin osakkeilla tai rahastosijoittamisella, kryptovaluutoilla voi käydä kauppaa aina, koska kryptopörssit ovat auki 24/7. Kryptovaluuttamarkkina on jo varsin suuri, esimerkiksi Bitcoinin arvo ylitti kullan arvon vuonna 2017 mikä nosti institutionaalisten sijoittajien kiinnostuksen.

Kryptovaluuttoihin liittyy ilman muuta oma riskinsä, mutta jotkut ajattelevat kryptovaluuttoja arvon säilyttäjinä isoissa talouskriiseissä, kuten kullankin. Kryptovaluutoilla on maksimimäärä, mutta euroja ja dollareita painetaan holtittomasti koko ajan lisää. Kumman arvon ajattelisi säilyvän siis paremmin pitkällä aikavälillä? Toisaalta taas vuonna 2018 kaikkien yleisimpien kryptovaluuttojen arvot laskivat jopa 90%.

Totuus on, että digitalisoituvan maailman tarpeisiin perinteiset valuutat ovat liian jäykkiä nopeisiin kryptovaluuttoihin verrattuna. Vaikka kryptovaluuttasijoittaminen on vasta alkumetreillä, on merkkejä siitä, että ne ovat tulleet pysyvästi jäädäkseen. Intiassa ilmoitettiin vuonna 2017, että paperiraha korvattaisiin asteittain virtuaalisella rahalla. Marshallinsaaret ottivat kryptovaluutan pääasialliseksi valuutakseen dollarin tilalle vuonna 2018. Venezuela perusti hyperinflaation seurauksena valtiollisen kryptovaluutan vuonna 2018.

Pikaopas: Näin kryptovaluutan ostaminen tapahtuu

Kryptovaluuttojen ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri kryptovaluuttoja (mm. Bitcoin, Ripple, Ethereum, Neo, Litecoin…). Kryptovaluuttojen lisäksi voit eToron kautta sijoittaa hyödykkeisiin, indekseihin sekä ETF:iä. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. Sinun tulee harkita, voitko ottaa rahojen menettämisen riskiä.
Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat tehdä  oikean kryptovaluuttaoston, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli n. 42 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta kryptovaluuttaa ja säilö turvallisesti eToro Walletissa!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseistä kryptovaluuttaa ostaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttaostosi!

eToro Walletin eli eToron kryptovaluuttalompakon saat käyttöösi lataamalla älypuhelimellesi sovelluskaupasta (Android tai iOS) eToro Wallet sovelluksen. Pääset kirjautumaan sovellukseen aiemmin luomillasi käyttäjätunnuksilla. 

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

osta bitcoin etoro

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten kryptovaluuttojen arvo määräytyy?

Kryptovaluuttojen arvo määräytyy osittain samalla logiikalla kuin esimerkiksi osakkeissa; kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kryptovaluutan arvo on se millä hintaa sillä on viimeksi käyty kauppaa. Eli jos kysyntä ylittää tarjonnan -> hinta nousee ja jos tarjonta ylittää kysynnän -> hinta laskee. Arvon määräytymiseen liittyy tämän lisäksi muutakin, niistä lisää alla.

Kysyntä ylittää tarjonnan = hinnat nousevat

Tarjonta ylittää kysynnän = hinnat laskevat

Bitcoinin ja muiden kryptojen arvo määräytyy osittain  myös odotusten perusteella ja yksi tällainen odotus on se, että dollari tai euro kaatuu, jolloin kryptovaluutat voivat toimia turvasatamana. Yksi odotus on myös se, että kryptosijoittajia on tähän mennessä vielä hyvin vähän ja määrän odotetaan kasvavan suuresti lähivuosina.

Arvon määräytymiseen vaikuttaa myös kryptovaluuttojen taustalla oleva teknologia. Kaikki kryptovaluutat eivät nimittäin ole samanlaisia ja esimerkiksi Ethereum, joka on huomattavasti monipuolisempi kryptoalusta kuin mm. Bitcoin, ei ole pelkästään digitaalinen valuutta, vaan sitä voi käyttää laajasti erilaisissa sovelluksissa, kuten mm. äänestysten järjestämisessä.

Näiden yllämainittujen avulla eri kryptovaluuttojen arvoa voidaan hahmotella ja arvioida, mutta toisaalta todellista arvoa on lähes mahdotonta määrittää, koska kryptovaluutta on täysin pankeista ja valtioista riippumattoman valuutta eikä sillä ole kunnollista vertailukohtaa.

Kryptovaluutat ovat vasta varsin tuore juttu, joten niiden arvoissa on nähty ja tullaan jatkossakin näkemään suuria heilahteluja.

Erilaiset olosuhteet ja rahoitusmaailman tapahtumat saattavat vaikuttaa kaikkien valuuttojen, kuten myös kryptovaluuttojen, arvoihin. Myös massiiviset talouskriisit ja esimerkiksi hyperinflaatio saattavat kaataa perinteisen valuutan, jonka myötä kriisivaluutta korvataan kryptovaluutalla. Näin kävi jo Venezuelassa, jossa valtava hyperinflaatio laski Bolivarin arvon nollaan ja maa laski liikkeelle oman kryptovaluutan -> Petron.

Lähes kaikkien kryptovaluuttojen määrä on rajattu, toisin kuin normaalien valuuttojen. Esimerkiksi suosituimman kryptovaluutan Bitcoinin maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta. Ne tullaan louhimaan käyttöön noin vuoteen 2140 mennessä, tällä hetkellä Bitcoineista on käytössä jo suurin osa, n. 18,65 miljoonaa kappaletta.

Perinteisten valuuttojen arvot ovat sidoksissa keskuspankkeihin, jotka yrittävät kontrolloida inflaatiota ja taloustilannetta. Esimerkiksi kevään 2020 koronakriisin myötä valuuttoja painetaan valtavia määriä. Pitkässä juoksussa tällä ei voi olla muuta seurausta kuin valuutan arvon/ostovoiman laskeminen.

Toki myös euron, dollarin ja muiden valuuttojen arvoihin vaikuttaa kysyntä ja tarjonta keskuspankkien toimien lisäksi. Siinä missä nykyvaluutat perustuvat velkajärjestelmään, kryptovaluutat ovat keskuspankkien kontrollista vapaita. Niitä ei voida vähentää tai painaa lisää keskuspankin tai valtivaltioistaon päätöksellä.

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan

On jopa puhuttu, että lohkoketjuteknologia olisi suurin juttu sitten internetin jälkeen. Lohkoketjun ennustetaan muuttavan merkittävästi yhteiskuntaamme ja yritysten toimintaa, lisäten mm. luottamusta yritysten välille. Idea lohkoketjuteknologiasta on syntynyt jo muutama vuosikymmen sitten ja ensimmäinen kryptovaluutta eCash syntyi jo vuonna 1983, mutta oli aikaansa edellä eikä ottanut tuulta alleen.

 

Mitä lohkoketju tarkoittaa?

Lohkoketju eli englanniksi Block chain koostuu matemaattisista algoritmijonoista ja on vähän kuin eräänlainen virtuaalinen palapeli. Nimikin tulee siitä, että se koostuu lohkoista, jotka sopivat aina vain seuraavaan lohkoon ja muodostavat siten ketjun.

Lohkoketju on teknologia, jonka avulla toisilleen tuntemattomat toimijat voivat ylläpitää hajautettuja tietokantoja. Lohkoketju on avoin ja samalla anonyymi, joten kuka vaan pystyy olla mukana lohkoketjussa ja seuraamaan lohkoketjun transaktioita, mutta ilman henkilöllisyyden paljastumista.

 

Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet

Lohkoketju on toistaiseksi mahdollistanut kryptovaluuttojen synnyn ja sitä kautta tehnyt rahoituslaitokset rahansiirroissa tarpeettomiksi. Teknologialla on valtavasti potentiaalia mullistamaan myös monta muuta asiaa. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa jo nyt ja saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa mm. sähköiset älysopimukset, nopeat rahansiirrot, omaisuuden myynnin ja ostamisen, äänestämisen, omaisuusrekisterit tai vaikkapa joukkorahoituksen.

Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta

Bitcoin on ensimmäinen ja ylivoimaisesti tunnetuin kryptovaluutta, ja käytännössä jo lähes synonyymi kryptovaluutalle. Bitcoinin markkina-arvo on tällä hetkellä n. 160 miljardia euroa, aika paljon siis. Parhaimmillaan Bitcoinin arvo on ollut jopa 40% kryptovaluuttamarkkinan kokonaisarvosta.

Bitcoin on perustettu vuonna 2008 Satoshi Nakamoto –nimimerkin toimesta. Bitcoinin alku oli maltillista ja nousu lähti vasta 2010 vuoden jälkeen, jolloin Bitcoineja alettiin käyttämään laajemmin eri tarkoituksiin. Jotkut pitävät Bitcoinia edelleen suurena pyramidihuijauksena tai vähintään kuplana. Sitä se jopa voi ollakin, mutta on selvää, että Bitcoinin perustana olevalla lohkoketjuteknologialla on tulevaisuutta.

Bitcoinin kurssi on heilunut voimakkaasti ja tulee tekemään sitä varmasti jatkossakin. Tämä on melko normaalia uusien ”villitysten” kohdalla ollut aina. Bitcoin on kuitenkin tarjonnut monille siihen sijoittaneelle valtavia tuottoja sekä huonommin sijoituksensa ajoittaneille myös merkittäviä tappioita. Esimerkiksi Bitcoinin alkuvuosina vuonna 2010 tehty tuhannen euron sijoitus olisi korkeimmillaan ollut 50 miljoonaa euroa.

Tämän kirjoitushetkellä Bitcoinin kurssi on n. 8900 euroa. Kaikkien aikojen huiput olivat joulukuussa 2017, jolloin Bitcoinin kurssi kävi yli 14 000 eurossa.

Lue vinkit Bitcoiniin sijoittamisesta.

Muut kryptovaluutat

Suosituimmat kryptovaluutatJos Bitcoin on selvä ykkönen, on Ethereum selvä kakkonen. Sen osuus koko kryptomarkkinan markkina-arvosta on hieman alle 20%. Erilaisia kryptovaluuttoja on tällä hetkellä jo tuhansia ja niitä syntyy (ja kuolee) koko ajan lisää.

Suosituimmat kryptovaluutat Bitcoinin lisäksi

 • Ethereum (ETH) Kekseliääseen lohkoketjuun perustuva Ethereum mahdollistaa valuutan lisäksi myös älysopimukset ja ohjelmoinnin
 • Ripple (XRP) Ripple keskitetty maksuverkko, joka ei ole lohkoketju vaan teknologia. Ripple on jo kokonaan luotu eli sitä ei voi enää louhia lisää.
 • Tether (USDT) Tether on hyvin poikkeava muihin kryptoihin nähden. Sen ajatus on olla USD:n virtuaalinen versio ja sen sanotaan olevan sidottu dollariin 1:1 suhteella.
 • EOS EOS on ns. kolmannen sukupolven kryptovaluutta. Se on enemmänkin alusta älysopimuksille ja sovelluskehittäjille.
 • Litecoin (LTC) Litecoin on kuten Bitcoin eli virtuaalivaluutta ja maksujärjestelmä, mutta se on nopeampi kuin Bitcoin. Litecoinia on nimitetty myös Bitcoinin pikkuveljeksi.
 • Cardano (ADA) Cardano on EOS:n tavoin enemmän alusta kuin kryptovaluutta ja sen eri tasoille voi rakentaa älysopimuksia ja appseja.
 • Stellar (XLM) Stellar on kuten Ripple eli maksuverkko, joka kuitenkin keskittyy enemmän yrityksiin kuin rahoitusmaailmaan.
 • Monero (XMR) on täysin anonyymi kryptovaluutta, kukaan ei pysty näkemään siirron tekijää. Tästä syystä Monero on noussut myös käyttöön rikollisuudessa.
 • NEO Neo on Ethereumin kilpailija Kiinasta ja sen tavoitteena on mullistaa tapa käydä kauppaa.

Kryptovaluuttojen käyttömahdollisuudet

Toistaiseksi kryptovaluutat ovat olleet enemmän arvonnousua tavoittelevien sijoittajien sijoituskohde eivätkä ne ole vielä tulleet laajemmin kansan tietoisuuteen maksuvälineenä. Siihen menee varmasti vielä aikaa, kun kryptovaluutat syrjäyttävät normaalit valuutat maksamisessa. On arvioitu, että vuonna 2025 mennessä virtuaalirahat olisivat osa ihmisten arkea.

Bitcoineilla kuitenkin pystyy jo Suomessakin maksamaan ja harva tietää, että Euroopan ensimmäinen Bitcoin automaatti on avattu Helsinkiin. Laitteeseen syötetään euroja ja automaatti muuntaa ne Bitcoineiksi ja lähettää käyttäjän virtuaalilompakkoon.

Tällä hetkellä Bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja voi käyttää esimerkiksi nettikasinoilla ja useissa verkkokaupoissa, tunnetuimpina mm. Shopify ja Microsoft.

Kryptovaluuttojen louhinta

Siinä missä normivaluuttaa luodaan painokoneella, kryptovaluuttoja louhitaan. Louhiminen ei tässä yhteydessä tarkoita kaivosta, jossa isot dumpperit ajavat ylös ja alas vaan kryptovaluuttoja ”louhitaan” virtuaalisesti tietokoneiden avulla.

Uutta kryptovaluuttaa syntyy, kun tietokone ratkaisee monimutkaisia algoritmitehtäviä. Kuka tahansa pystyy siis luomaan kryptovaluuttaa tietokoneensa avulla. Saattaa kuulostaa helpolta, ilmaista rahaa tarjolla? Sitä se ehkä aluksi voi ollakin, mutta louhiminen muuttuu sitä vaikeammaksi mitä lähemmäs kryptovaluutan maksimimäärää päästään.

Toinen haaste louhinnassa on sähkönkulutus, koska lähellä maksimimäärää olevan kryptovaluutan louhimiseen tarvitaan lähes supertietokone, joka kuluttaa valtavasti sähköä.

Tutustu lisää kryptovaluuttojen louhimiseen.

Kryptovaluuttojen säilytys

Koska kryptovaluutat eivät ole fyysistä omaisuutta kuten kulta, käteinen tai kiinteistöt, niiden säilytys ei ole sataprosenttisen varmaa, koska kryptopörssit on mahdollista hakkeroida. 

Varmimmat tavat säilyttää kryptovaluuttoja kryptopörssien omien säilytysmahdollisuuksien sijaan ovat:

 • Fyysinen Hardware-lompakko, jossa on sisäänrakennettuna salausavain. Suosituin hardware-lompakko on Ledger Nano S.
 • Paperilompakko, johon voi tallentaa yksittäistä kryptovaluuttaa ihan oikean fyysisen paperin muodossa. Osoitteessa org pystyy hankkiman Bitcoin-paperilompakon.
 • Desktop-lompakko. Ladattava kryptoverkossa oleva ohjelma, joka on suojassa vaikka tietokone tuhoituisi. Yleisin desktop-lompakko on Exodus.
 • Online-lompakko, on ehkä helpoin tapa korvata kryptopörssin oma lompakko, mutta myös ne ovat mahdollista hakkeroida.

Mikäli kryptovaluuttoihin on sijoittanut merkittäviä summia, kannattaa niiden säilyttämiseen panostaa. Paras tapa on hajauttaa kryptovaluuttojen säilytys useampaan eri menetelmään. Opi lisää Bitcoin-lompakosta ja kryptovaluuttojen säilytyksestä. 

Kryptovaluuttojen verotus

Kryptovaluutat eivät ole virallinen arvopaperi, mutta niitä verotetaan kuten mitä tahansa finanssi-instrumenttia. Kryptovaluuttasijoittaja maksaa luovutusvoitostaan luovutusvoittoveroa pääomatuloveroprosenttien mukaan 30% ja 30 000 euron ylittävältä osuudelta 34%.

Luovutusvoitto realisoituu seuraavissa tilanteissa:

 • Kryptovaluutta vaihdetaan euroiksi
 • Kryptovaluutta vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan
 • Kryptovaluutalla hankitaan hyödykkeitä tai palveluita

Kryptovaluuttojen verotus on siis hyvin samankaltaista kuin osakkeissakin. Verotuksessa käytetään kuten osakesijoittamisessakin FIFO-periaatetta (First in, first out). Sijoittaja voi kryptovaluutoissakin käyttää hankintameno-olettamaa.

Vielä vuoteen 2018 asti verottaja ei suosinut kryptovaluuttasijoittamista, koska luovutustappiota ei voinut vähentää, mutta vuodesta 2019 eteenpäin on voinut.

Tutustu syvemmin kryptovaluuttojen verotukseen mm. louhinna osalta vero.fi –sivustolta.

Mitä bitcoinrobotit ovat?

Bitcoinrobotit ts. salausrobotit, joiden avulla voi tehdä automaattista kauppaa kryptovaluutoilla ja voi mahdollisesti ansaita myös silloin, kun kryptovaluutan arvo laskee. Kyse on siis pääpiirteittäin samasta asiasta kuin pörssiosakkeissa, valuutoissa ja raaka-aineissa, joissa ”lyödään vetoa” omaisuuden arvon nousun tai laskun puolesta.

Bitcoinrobotit ovat varsin uusi juttu ja niitä alkoi syntymään Bitcoinin vuoden 2017 hintaromahduksen jälkeen. Bitcoinrobotti on siis nimensä mukaisesti robottiohjelmisto, joka tekee kauppaa algoritmeihin perustuen, aivan kuten osakerobotitkin. Bitcoinrobottien tekemät kaupat perustuvat tiettyihin signaaleihin, joilla ne pyrkivät tekemään käyttäjälleen voittoa.

Bitcoinrobotteja on erilaisia ja ne toimivat erilaisilla algoritmeilla. Valitettavasti joukkoon mahtuu myös huijauksia. Kannattaa siis Googlettaa jonkin verran ennen salausrobotin käyttöönottoa. Suosituimpia salausrobotteja ovat mm.:

 • Bitcoin Trader
 • Bitcoin Profit
 • Bitcoin Code
 • Cryptosoft
 • Immediate Edge
 • Bitcoin Pro

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

On vaikea sanoa, että mikä kryptovaluuttojen tulevaisuus tulee olemaan. Tuntuu järkeenkäyvältä, että tulevien vuosien ja vuosikymmenien kuluessa maailman digitalisoituessa vanhat paperivaluutat tultaisiin korvaamaan virtuaalisessa muodossa olevilla valuutoilla. Vuosien päästä tämä saattaa tuntua itsestäänselvältä.

Sääntely ja poliittiset päätökset toki saattavat hidastaa kehitystä, mutta on selvää, että lohkoketjuteknologian mahdollistamat nopeat transaktiot ja teknologian luottamus tukevat kryptovaluuttojen nousua. Lohkoketjuteknologia tulee mahdollistamaan myös monia muita asioita tulevaisuudessa.

Sijoitusmielessä kryptovaluutat tarjoavat valtavan potentiaalin, mutta ne ovat myös huomattavasti riskisempiä kuin esimerkiksi pörssiosakkeet tai sijoitusrahastot. Kryptovaluutat tulevat osaksi ihmisten maksukäyttäytymistä tulevina vuosina, mutta todelliseen ”läpilyöntiin” saattaa vielä mennä 5-10 vuotta.

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluutta on kansainvälinen kryptografiaan perustuva toisiinsa verkostoituneiden tietotokoneiden ylläpitämä digitaalinen valuutta, jolla ei ole fyysistä muotoa. Kryptovaluutat ovat digitaalisia kolikoita, joita voidaan siirtää henkilöltä toiselle virtuaalisesti.

Kryptovaluuttaa kannattaa ostaa luotettavalta ja turvalliselta kaupankäyntialustalta. Hyvä vaihtoehto on eToro, jonka kautta voit ostaa muun muassa Bitcoinia, Ethereumia, Bitcoin Cashia ja Rippleä (XRP). 

Kryptovaluutan arvon määrittää sama logiikka kuin minkä tahansa muunkin omaisuuden tai tuotteen eli kysyntä ja tarjonta. Kryptovaluutan arvo on aina se millä hintaa sillä on viimeksi käyty kauppaa, aivan samoin siis kuin osakkeillakin.

Koska kryptovaluutat eivät ole fyysistä omaisuutta kuten kulta, käteinen tai kiinteistöt, niiden säilytys ei ole sataprosenttisen varmaa, koska kryptopörssit on mahdollista hakkeroida. 

Varmimmat tavat säilyttää kryptovaluuttoja on hankkia kryptovaluuttalompakko

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

etoro

Osta osakkeita ja kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.