Etusivu ¬Ľ Kryptovaluutat – Mit√§ kryptot ovat ja miten niihin voi sijoittaa?

Kryptovaluutat РMitä kryptot ovat ja miten niihin voi sijoittaa?

Kryptovaluutat ovat teknologian ja sijoitusmaailman uusi ‚ÄĚseksik√§s‚ÄĚ juttu. Kryptovaluuttojen valtavista arvonnousuista ja laskuista uutisoidaan v√§h√§n v√§li√§. Kohuotsikoihin nousee niin uudet kryptomiljon√§√§rit kuin my√∂s kryptovaluuttoihin sijoittavat j√§ttiyhti√∂t ja valtiot.

Kryptovaluutat eivät ole kuitenkaan vielä tulleet täysin koko kansan tietoisuuteen ja niihin liittyy monia kysymyksiä ja usein myös vääriä uskomuksiakin.

Tällä sivulla kerromme sinulle tarkasti mitä kryptovaluutat ovat, miten ne toimivat ja miten  kryptovaluuttoihin voi sijoittaa. 

Tämän hetken top 5 kryptovaluutat

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Kryptovaluutat yleistyvät

Maailma digitalisoituu ja teknologia kehittyy hurjaa vauhtia, halusimme tai emme. Internet tuli 90-luvulla ja mullisti maailmamme parissa vuosikymmenessä. Muutos johti siihen, että mammuttiyhtiöt Google, Amazon ja Facebook keräävät ihmisten tietoja ja käyvät tällä kerätyllä datalla kauppaa. Internetin jälkeen seuraava mullistus on lohkoketjuteknologia, johon mm. kryptovaluutat perustuvat.

Internet sai aikoinaan valtavaa vastusta ja osa kritisoi sitä hyvinkin vahvasti. Internetissä puhutti mm. juurikin suuri sähkönkulutus, josta myös esimerkiksi Bitcoinin kohdalla ollaan puhuttu mediassa (eri tutkimusten mukaan bitcoinin louhintaan kuluva energia on nykypäivänä jo 50-70% uusiutuvaa energiaa).

Kryptovaluutoilla maksaminen ei välttämättä mullista meidän suomalaisten maailmaa lähivuosien aikana niin valtavan paljon, mutta kryptovaluutat ja varsinkin itse lohkoketjuteknologia saattaa mullistaa varsinkin köyhien maiden ihmisten elämää ja valtioita, joiden talous on huonolla tolalla ja inflaatio jyllää korkeana.

 

Omien varojen hallitseminen

Maailmassa on tällä hetkellä jopa 1,7 miljardia ihmistä, joilla ei ole omaa pankkitiliä tai pääsyä pankkipalveluihin. Kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia auttavat muuttamaan tätä ongelmaa ja ihmisillä avautuu mahdollisuus hallita omia varoja oman älypuhelimen ja internetin avulla. Esimerkiksi El Salvadorin BKT:sta 20% tulee ulkomailta lähetetystä rahasta (sukulaisten kotimaahan lähettämät varat). Tavallisesti tästä lähetetystä tukirahasta saattaa mennä jopa 30% välikäsille ja rahan lähetys ja noutaminen on haastavaa. Matka pankkiin saattaa kestää osalla jopa tuntikausia.

Lohkoketjun mahdollistaminen kryptovaluuttojen ja DeFi-palvelujen avulla rahan lähetys ja vastaanottaminen on erittäin edullista ja nopeaa ja kryptovaluuttoja voi hallita omalla puhelimella, johon on asennettu kryptolompakko-sovellus. Kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian parhaita puolia ovatkin saavutettavuus, nopeus ja edullisuus. Näistä voivat hyötyä niin köyhien maiden väestö, valtiot, yritykset kuin myös tavalla tai toisella me täällä Suomessa.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutat ovat kansainväliseen kryptografiaan perustuvia, toisiinsa verkostoituneiden (vertaisverkko) tietotokoneiden ylläpitämiä digitaalisia valuuttoja, joilla ei ole fyysistä muotoa. Kryptovaluutat ovatkin ns. digitaalisia kolikoita, joita voidaan siirtää henkilöltä toiselle virtuaalisesti.

Kryptovaluutoista selvästi tunnetuin on vuonna 2008 syntynyt Bitcoin. Selvänä kakkosena tulee Ethereum ja tällä hetkellä kolmantena on Binance Coin. Bitcoinin jälkeen on syntynyt valtava määrä niin kutsuttuja toisen ja kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja. Kirjoitushetkellä kryptovaluuttoja 12 000 kappaletta ja niitä syntyy jatkuvasti lisää.

Kryptovaluutat on luotu ehkä siksi koska, on haluttu saada valuutta, jota viranomaispankit eivät pysty sääntelemään ja joka ei ole millään lailla riippuvainen rahoituslaitoksista. Toisin kuin normaaleille valuutoille, kryptovaluutoille tunnusomaista on se, että niiden määrä on usein ennalta rajattu. Siinä missä esimerkiksi keväällä 2020 puhjenneen koronakriisin myötä keskuspankin painavat kilvan lisää euroja ja dollareita, kryptovaluutoilla ei voi tehdä samoin. Yksinkertaisesti ajateltuna tässä saattaakin piillä se syy miksi kryptovaluuttojen arvo voisi pitkällä aikavälillä säilyä tai nousta toisin kuin normaalien valuuttojen.

Kryptovaluutoissa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään rahavaluutasta, vaan teknologian ympärille on kehittymässä eräänlainen ekosysteemi, joka voi mahdollistaa erilaisia digitaalisia palveluita (DeFi-palvelut) ja ns. älysopimuksia. Kryptovaluuttojen erilaisista käyttömahdollisuuksista kerrotaan myöhemmin lisää tässä kirjoituksessa.

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan

Lohkoketjuteknologian ennustetaan muuttavan merkittävästi yhteiskuntaamme ja yritysten toimintaa, lisäten mm. luottamusta yritysten välille. Idea lohkoketjuteknologiasta on syntynyt jo muutama vuosikymmen sitten ja ensimmäinen kryptovaluutta eCash syntyi jo vuonna 1983, mutta oli aikaansa edellä eikä ottanut tuulta alleen.

 

Mitä lohkoketju tarkoittaa?

Lohkoketju eli blockchain on ik√§√§n kuin digitaalisessa muodossa oleva avoin tilikirja, jonne kirjataan kaikki lohkoketjussa suoritetut tapahtumat. Lohkoketjuun tallennettavat tapahtumat voivat liitty√§ tavalliseen rahaan tai kryptovaluuttoihin ja n√§iden lis√§ksi ne voivat liitty√§ my√∂s oikeastaan mihin tahansa muuhunkin; sopimuksiin, kauppakirjoihin, terveystietoihin… Bitcoinin kohdalla lohkoketjuun tallentuvat Bitcoinin lohkoketjussa tehdyt bitcoin-valuutta transaktiot. Lohkoketjuun tallentuu mm. l√§hett√§j√§n ja vastaanottajan osoitteet (koodin p√§tk√§) ja l√§hetetty/vastaanotettujen bitcoinien m√§√§r√§.

Nimi lohkoketju tulee siit√§, ett√§ se koostuu lohkoista, jotka sopivat yhteen aina vain seuraavaan lohkoon ja muodostavat siten ketjun ‚Äď ketju lohkoja eli lohkoketju.

Lohkoketju on upea teknologia, jonka avulla toisilleen tuntemattomat toimijat ylläpitävät tietokantoja hajautetusti ympäri maailmaa. Tätä kutsutaan vertaisverkoksi. Mitä enemmän uusia käyttäjiä verkkoon liittyy, sen hajautetumpi sen hallinta on. Näin toimimalla lohkoketjun ylläpito ei tapahdu minkään tietyn tahon, keskuspankin tai valtion kautta, vaan sitä hallitsee suuri määrä käyttäjäpalvelimia eli tietokoneita, jotka on yhdistetty lohkoketjuun.

Lohkoketju onkin täysin avoin ja samalla anonyymi, joten kuka tahansa pystyy olla mukana lohkoketjussa ja seuraamaan lohkoketjun transaktioita, mutta ilman henkilöllisyyden paljastumista.

 

Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet

Lohkoketju on toistaiseksi mahdollistanut kryptovaluuttojen synnyn ja sitä kautta tullut raihoituslaitosten rinnalle toiseksi vaihtoehdoksi. Lohkoketjuteknologialla on valtavasti potentiaalia mullistaa myös monta muuta digitaalista palvelua tavallisten pankkipalvelujen lisäksi. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa jo nyt ja saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa mm. sähköiset älysopimukset, nopeat ja edulliset rahansiirrot, omaisuuden myynnin ja ostamisen, äänestämisen, omaisuusrekisterit tai vaikkapa joukkorahoituksen.

Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta

Bitcoin on ensimmäinen ja ylivoimaisesti tunnetuin kryptovaluutta, ja käytännössä jo lähes synonyymi kryptovaluutalle. Bitcoinin markkina-arvo on tällä hetkellä n. biljoona dollaria. Parhaimmillaan Bitcoinin arvo on ollut jopa 60% kryptovaluuttamarkkinan kokonaisarvosta.

Bitcoin on perustettu vuonna 2008 Satoshi Nakamoto ‚Äďnimimerkin toimesta. Bitcoinin alku oli maltillista ja nousu l√§hti vasta 2010 vuoden j√§lkeen, jolloin Bitcoineja alettiin k√§ytt√§m√§√§n laajemmin eri tarkoituksiin. Jotkut pit√§v√§t Bitcoinia edelleen suurena pyramidihuijauksena tai v√§hint√§√§n kuplana. Sit√§ se jopa voi ollakin, mutta on selv√§√§, ett√§ Bitcoinin perustana olevalla lohkoketjuteknologialla on tulevaisuutta.

Bitcoinin kurssi on heilunut voimakkaasti ja tulee tekem√§√§n sit√§ varmasti jatkossakin. T√§m√§ on melko normaalia uusien ‚ÄĚvillitysten‚ÄĚ kohdalla ollut aina. Bitcoin on kuitenkin tarjonnut monille siihen sijoittaneelle valtavia tuottoja sek√§ huonommin sijoituksensa ajoittaneille my√∂s merkitt√§vi√§ tappioita.

Esimerkiksi jos vuonna 2010 olisi tehnyt Bitcoiniin 1,000 dollarin sijoituksen, olisi tuo sijoitus tällä hetkellä 570 miljoonaa dollaria. 

Tämän kirjoitushetkellä Bitcoinin kurssi on n. 58,000 euroa. Kaikkien aikojen huiput olivat marraskuussa 2021, jolloin Bitcoinin kurssi kävi yli 69,000 dollarissa.

Opi lisää Bitcoiniin sijoittamisesta.

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Muut tunnetut kryptovaluutat

Suosituimmat kryptovaluutatJos Bitcoin on selvä ykkönen, on Ethereum selvä kakkonen. Sen osuus koko kryptomarkkinan markkina-arvosta on hieman alle 20%. Erilaisia kryptovaluuttoja on tällä hetkellä olemassa jo yli 12 000 kappaletta ja niitä syntyy (ja kuolee) koko ajan lisää.

 

Suosituimmat kryptovaluutat Bitcoinin lisäksi

 • Ethereum (ETH) Kekseli√§√§seen lohkoketjuun perustuva Ethereum mahdollistaa valuutan lis√§ksi my√∂s √§lysopimukset ja ohjelmoinnin
 • Ripple (XRP) Ripple keskitetty maksuverkko, joka ei ole lohkoketju vaan teknologia. Ripple on jo kokonaan luotu eli sit√§ ei voi en√§√§ louhia lis√§√§.
 • Binance Coin (BNB) Binance Coin on Binance kryptovaluuttap√∂rssin oma natiivitoken. T√§ll√§ hetkell√§ BNB kuuluu top 5 kryptovaluuttojen k√§rkeen.¬†
 • Tether (USDT) Tether on hyvin poikkeava muihin kryptoihin n√§hden. Sen ajatus on olla USD:n virtuaalinen versio ja sen sanotaan olevan sidottu dollariin 1:1 suhteella.
 • EOS EOS on ns. kolmannen sukupolven kryptovaluutta. Se on enemm√§nkin alusta √§lysopimuksille ja sovelluskehitt√§jille.
 • Litecoin (LTC) Litecoin on kuten Bitcoin eli virtuaalivaluutta ja maksuj√§rjestelm√§, mutta se on nopeampi kuin Bitcoin. Litecoinia on nimitetty my√∂s Bitcoinin pikkuveljeksi.
 • Cardano (ADA) Cardano on EOS:n tavoin enemm√§n alusta kuin kryptovaluutta ja sen eri tasoille voi rakentaa √§lysopimuksia ja appseja.
 • Stellar (XLM) Stellar on kuten Ripple eli maksuverkko, joka kuitenkin keskittyy enemm√§n yrityksiin kuin rahoitusmaailmaan.
 • Monero (XMR) on t√§ysin anonyymi kryptovaluutta, kukaan ei pysty n√§kem√§√§n siirron tekij√§√§. T√§st√§ syyst√§ Monero on noussut my√∂s k√§ytt√∂√∂n rikollisuudessa.
 • NEO Neo on Ethereumin kilpailija Kiinasta ja sen tavoitteena on mullistaa tapa k√§yd√§ kauppaa.

Parhaiten tuottaneet kryptovaluutat vuonna 2021

Vuoden 2021 moni uusi kryptovaluutta on noussut esiin ja kryptovaluuttojen parissa on nähty huimaa nousua. Tuotollisesti parhaiten menestyneitä kryptovaluuttoja ovat muun muassa niin sanottu meemikolikko Shiba inu, jonka kurssi on noussut jopa 28 miljoonaa prosenttia. Shiba inun lisäksi kovaa nousua ovat tehneet myös Terra LUNA ja Axie Infinity. 

Olemme tehneet kokonaan oman artikkelin parhaiten tuottaneista kryptovaluutoista 2021, jonka voit käydä lukemassa tästä linkistä. 

Kryptovaluuttojen käyttömahdollisuudet

Vielä alkuvuoteen 2021 saakka kryptovaluutat olivat pysyneet enemmän arvonnousua tavoittelevien sijoittajien sijoituskohteena eivätkä ne sen laajemmin olleet levinneet kansan tietoisuuteen maksuvälineenä. Nyt syksyllä 2021 maailmalla on kuitenkin tapahtunut suuria muutoksia ja mm. El Salvador on ottanut Bitcoinin valtion viralliseksi valuutaksi Yhdysvaltain dollarin rinnalle. Näin El Salvadorilaiset voivat käyttää Bitcoinia maksuvälineenä sekä vastaanottaa esimerkiksi palkat Bitcoinina tai lähettää/vastaanottaa niitä kryptolompakoihinsa. El Salvadorin presidentti Bukele onkin toivonut, että Bitcoin voisi helpottaa valtion talousongelmia.

Maksuvälineenä juuri Bitcoin ei välttämättä ole paras kryptovaluuttavaihtoehto, koska sen tekemät siirrot ovat melko hitaita verrattuna moniin muihin kryptoihin, mutta valtion Presidentti uskoo Bitcoinin edistävän valtion taloutta, matkailua ja innovaatiota sekä helpottavan muualle muuttaneiden kotimaahan lähettämien varojen vastaanottamisen helpottamista ja tekee ennen kaikkea varojen lähettämisestä edullisempaa. 

Suomessakin Bitcoinilla pystyy jo maksamaan ja harva tietää, että Euroopan ensimmäinen Bitcoin automaatti on avattu juurikin Helsinkiin. Laitteeseen syötetään euroja ja automaatti muuntaa ne Bitcoineiksi ja lähettää käyttäjän virtuaalilompakkoon. Mitään valtavaa suosiota Bitcoin ei ole kuitenkaan maksutapana herättänyt suomalaisissa ja sen katsotaankin olevan enemmän hyödyllinen köyhemmissä ja talousongelmissa olevien maiden väestön parissa, missä inflaatio jyllää korkeana. Suomessa Bitcoinin suosio perustuu enemmän sijoituskohteena olemiseen.

Miten kryptovaluuttojen arvo määräytyy?

Kryptovaluuttojen arvo määräytyy osittain samalla logiikalla kuin esimerkiksi osakkeissa; kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kryptovaluutan arvo on se millä hintaa sillä on viimeksi käyty kauppaa. Eli jos kysyntä ylittää tarjonnan -> hinta nousee ja jos tarjonta ylittää kysynnän -> hinta laskee. Arvon määräytymiseen liittyy tämän lisäksi muutakin, niistä lisää alla.

Kysyntä ylittää tarjonnan = hinnat nousevat

Tarjonta ylittää kysynnän = hinnat laskevat

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvo määräytyy osittain myös odotusten perusteella ja yksi tällainen odotus on se, että dollari tai euro kaatuu, jolloin kryptovaluutat voivat toimia turvasatamana. Yksi odotus on myös se, että kryptosijoittajia on tähän mennessä vielä hyvin vähän ja määrän odotetaan kasvavan suuresti lähivuosina.

Arvon määräytymiseen vaikuttaa myös kryptovaluuttojen taustalla oleva teknologia. Kaikki kryptovaluutat eivät nimittäin ole samanlaisia ja esimerkiksi Ethereum, joka on huomattavasti monipuolisempi kryptoalusta kuin mm. Bitcoin, ei ole pelkästään digitaalinen valuutta, vaan sitä voi käyttää laajasti erilaisten sovellusten luomisessa, kuten mm. äänestysten järjestämisessä tai hajautetuissa pankkipalveluissa. Mahdollisuuksien kirjo on laaja.

Näiden yllämainittujen avulla eri kryptovaluuttojen arvoa voidaan hahmotella ja arvioida, mutta toisaalta todellista arvoa on lähes mahdotonta määrittää, koska kryptovaluutta on täysin pankeista ja valtioista riippumattoman valuutta eikä sillä ole kunnollista vertailukohtaa.

Kryptovaluutat ovat vasta varsin tuore juttu, joten niiden arvoissa on nähty ja tullaan jatkossakin näkemään suuria heilahteluja.

Erilaiset olosuhteet ja rahoitusmaailman tapahtumat saattavat vaikuttaa kaikkien valuuttojen, kuten myös kryptovaluuttojen arvoihin. Myös massiiviset talouskriisit ja esimerkiksi hyperinflaatio saattavat kaataa perinteisen valuutan, jonka myötä kriisivaluutta korvataan kryptovaluutalla. Näin kävi jo Venezuelassa, jossa valtava hyperinflaatio laski Bolivarin arvon nollaan ja maa laski liikkeelle oman kryptovaluutan -> Petron. Korkea inflaatio onkin ajanut useat maat kiinnostumaan Bitcoinista ja kryptovaluutoista.

Useiden kryptovaluuttojen määrä on rajattu, toisin kuin normaalien valuuttojen. Esimerkiksi suosituimman kryptovaluutan Bitcoinin maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta. Ne tullaan louhimaan käyttöön noin vuoteen 2140 mennessä, tällä hetkellä Bitcoineista on käytössä jo suurin osa, n. 18,82 miljoonaa kappaletta.

Perinteisten valuuttojen arvot ovat sidoksissa keskuspankkeihin, jotka yrittävät kontrolloida inflaatiota ja taloustilannetta. Esimerkiksi kevään 2020 koronakriisin myötä valuuttoja painetaan valtavia määriä. Pitkässä juoksussa tällä ei voi olla muuta seurausta kuin valuutan arvon/ostovoiman laskeminen.

Toki myös euron, dollarin ja muiden valuuttojen arvoihin vaikuttaa kysyntä ja tarjonta keskuspankkien toimien lisäksi. Siinä missä nykyvaluutat perustuvat velkajärjestelmään, kryptovaluutat ovat keskuspankkien kontrollista vapaita. Niitä ei voida vähentää tai painaa lisää keskuspankin tai valtion päätöksellä.

Kryptovaluuttaan sijoittaminen

Tänä päivänä kryptovaluuttoihin sijoittaminen onnistuu melko vaivattomasti, koska tiedon määrä on lisääntynyt ja palveluntarjoajia löytyy useita. Esimeriksi eToro on yksi suosituimmista kaupankäyntialustoista ja alustalla on jo yli 20 miljoonaa käyttäjää. Lisäksi toisin kuin osakkeilla tai rahastosijoittamisessa, kryptovaluutoilla voi käydä kauppaa vuorokauden ympäri, koska kryptopörssit ovat auki 24/7.

Kryptovaluuttamarkkina on jo varsin suuri, esimerkiksi Bitcoinin kurssi ylitti kullan arvon vuonna 2017 mikä nosti institutionaalisten sijoittajien kiinnostuksen. Tällä hetkellä kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvo on yhteensä noin 2,3 biljoonaa dollaria ja Bitcoinin markkina-arvo on lähes puolet tästä.

Kryptovaluuttoihin liittyy ilman muuta aina oma riskinsä, kuten myös kaikkiin muihin sijoitusvälineisiin. Jotkut ajattelevat kryptovaluuttoja arvon säilyttäjinä isoissa talouskriiseissä, kuten kultaakin. Kryptovaluutoilla on usein maksimimäärä, mutta euroja ja dollareita painetaan holtittomasti koko ajan lisää. Kumman arvon ajattelisi säilyvän siis paremmin pitkällä aikavälillä? 

Totuus on, että digitalisoituvan maailman tarpeisiin perinteiset valuutat ovat liian jäykkiä nopeisiin kryptovaluuttoihin verrattuna. Vaikka kryptovaluuttasijoittaminen on vasta alkutaipaleellaan, on merkkejä siitä, että ne ovat tulleet jäädäkseen. Tällä hetkellä kryptovaluutoista ja lohkoketjuteknologiasta ovat kiinnostuneet niin piensijoittajat kuin myös keskuspankit, suuret sijoitusinstituutiot ja kokonaiset valtiot.

Kryptovaluuttojen louhinta

Siin√§ miss√§ normivaluuttaa luodaan painokoneella, kryptovaluuttoja louhitaan. Louhiminen ei t√§ss√§ yhteydess√§ tarkoita kaivosta, jossa isot dumpperit ajavat yl√∂s ja alas vaan kryptovaluuttoja ‚ÄĚlouhitaan‚ÄĚ virtuaalisesti tietokoneiden avulla.

Osaa olemassa olevista kryptovaluutoista syntyy lisää louhintamenetelmällä, jossa tietokone ratkaisee monimutkaisia algoritmitehtäviä ja kun tehtävä on ratkaistu, syntyy uusi lohko. Tätä louhintamallia kutsutaan Proof-of-Work -malliksi eli PoS-malliksi. Käytännössä kuka tahansa pystyy tekemään tätä louhintaa sopivalla louhintatietokoneella, mutta yksittäisen louhijan voi olla hieman haastava kilpailla ja louhia suuria louhintafarmeja vastaan. Lisäksi louhintatietokoneet voivat olla kalliita ja ne kuluttavat paljon sähköä eli louhintakustannuksia syntyy.

Toinen louhintamalli on Proof-of-Stake -malli, joka ei kuluta samalla tavalla runsaasti sähköä, vaan se on ekologisempi vaihtoehto. Se ei vaadi myöskään kalliiden louhintalaitteiden hankkimista. Nykyään suurin osa uusista kryptoista noudattavat tätä louhintamallia.

Proof-of-Stake eli PoS louhinta ja lohkoketjun ylläpito ja kehittäminen tapahtuu tokenien avulla. Itse omistetut tokenit lukitaan lohkoketjuun tietyksi ajaksi, jolloin lukitsemisestä saa palkkion. Mitä enemmän tokeneita lukitaan, sen enemmän on mahdollista saada palkkiota.

 Tutustu lisää kryptovaluuttojen louhimiseen.

Kryptovaluuttojen säilytys

Koska kryptovaluutat eivät ole fyysistä omaisuutta kuten kulta, käteinen tai kiinteistöt, niiden säilytys ei ole sataprosenttisen varmaa, koska kryptopörssit on mahdollista hakkeroida. 

Varmimmat tavat säilyttää kryptovaluuttoja kryptopörssien omien säilytysmahdollisuuksien sijaan ovat:

 • Fyysinen Hardware-lompakko, jossa on sis√§√§nrakennettuna salausavain. Suosituin hardware-lompakko on Ledger Nano S.
 • Paperilompakko, johon voi tallentaa yksitt√§ist√§ kryptovaluuttaa ihan oikean fyysisen paperin muodossa. Osoitteessa org pystyy hankkiman Bitcoin-paperilompakon.
 • Desktop-lompakko. Ladattava kryptoverkossa oleva ohjelma, joka on suojassa vaikka tietokone tuhoituisi. Yleisin desktop-lompakko on Exodus.
 • Online-lompakko, on ehk√§ helpoin tapa korvata kryptop√∂rssin oma lompakko, mutta my√∂s ne ovat mahdollista hakkeroida.

Mikäli kryptovaluuttoihin on sijoittanut merkittäviä summia, kannattaa niiden säilyttämiseen panostaa. Paras tapa on hajauttaa kryptovaluuttojen säilytys useampaan eri menetelmään. Opi lisää Bitcoin-lompakosta ja kryptovaluuttojen säilytyksestä. 

Kryptovaluuttojen verotus

Kryptovaluutat eivät ole virallinen arvopaperi, mutta niitä verotetaan kuten mitä tahansa finanssi-instrumenttia. Kryptovaluuttasijoittaja maksaa luovutusvoitostaan luovutusvoittoveroa pääomatuloveroprosenttien mukaan 30% ja 30 000 euron ylittävältä osuudelta 34%.

 

Luovutusvoitto realisoituu seuraavissa tilanteissa:

 • Kryptovaluutta vaihdetaan euroiksi
 • Kryptovaluutta vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan
 • Kryptovaluutalla hankitaan hy√∂dykkeit√§ tai palveluita

Kryptovaluuttojen verotus on siis hyvin samankaltaista kuin osakkeissakin. Verotuksessa käytetään kuten osakesijoittamisessakin FIFO-periaatetta (First in, first out). Sijoittaja voi kryptovaluutoissakin käyttää hankintameno-olettamaa.

Vielä vuoteen 2018 asti verottaja ei suosinut kryptovaluuttasijoittamista, koska luovutustappiota ei voinut vähentää, mutta vuodesta 2019 eteenpäin on voinut.

Tutustu syvemmin kryptovaluuttojen verotukseen mm. louhinna osalta vero.fi ‚Äďsivustolta.

Mitä bitcoinrobotit ovat?

Bitcoinrobotit ts. salausrobotit, joiden avulla voi tehd√§ automaattista kauppaa kryptovaluutoilla ja voi mahdollisesti ansaita my√∂s silloin, kun kryptovaluutan arvo laskee. Kyse on siis p√§√§piirteitt√§in samasta asiasta kuin p√∂rssiosakkeissa, valuutoissa ja raaka-aineissa, joissa ‚ÄĚly√∂d√§√§n vetoa‚ÄĚ omaisuuden arvon nousun tai laskun puolesta.

Bitcoinrobotit ovat varsin uusi juttu ja niitä alkoi syntymään Bitcoinin vuoden 2017 hintaromahduksen jälkeen. Bitcoinrobotti on siis nimensä mukaisesti robottiohjelmisto, joka tekee kauppaa algoritmeihin perustuen, aivan kuten osakerobotitkin. Bitcoinrobottien tekemät kaupat perustuvat tiettyihin signaaleihin, joilla ne pyrkivät tekemään käyttäjälleen voittoa.

Bitcoinrobotteja on erilaisia ja ne toimivat erilaisilla algoritmeilla. Valitettavasti joukkoon mahtuu myös huijauksia. Kannattaa siis Googlettaa jonkin verran ennen salausrobotin käyttöönottoa. Suosituimpia salausrobotteja ovat mm.:

 • Bitcoin Trader
 • Bitcoin Profit
 • Bitcoin Code
 • Cryptosoft
 • Immediate Edge
 • Bitcoin Pro

Kryptovaluuttojen tulevaisuus

On vaikea sanoa, että mikä kryptovaluuttojen tulevaisuus tulee olemaan. Tuntuu järkeenkäyvältä, että tulevien vuosien ja vuosikymmenien kuluessa maailman digitalisoituessa vanhat paperivaluutat tultaisiin korvaamaan virtuaalisessa muodossa olevilla valuutoilla. Vuosien kuluttua tämä saattaakin tuntua itsestäänselvältä asiasta.

Sääntely ja poliittiset päätökset toki saattavat hidastaa kehitystä, mutta on selvää, että lohkoketjuteknologian mahdollistamat nopeat transaktiot ja teknologian luottamus tukevat kryptovaluuttojen nousua. Lohkoketjuteknologia tulee mahdollistamaan myös monia muita asioita tulevaisuudessa. Tähän mennessä Kiina on kieltänyt kryptovaluutat useaan otteeseen, mutta Kiinalla tuntuu olevan oma lehmä ojassa ja valtion tavoitteena on luoda oma digitaalinen valuutta, jota kiinalaiset käyttäisivät. Kiina ei halua maan varojen valuvan valtion rajojen ulkopuolelle.

Syksyllä 2021 mm. SEC ja FED ovat ilmoittaneet ettei niillä ole halua asettaa kieltoja kryptovaluutoille.

Sijoitusmieless√§ kryptovaluutat tarjoavat valtavan potentiaalin, mutta ne ovat my√∂s huomattavasti riskisempi√§ kuin esimerkiksi p√∂rssiosakkeet tai sijoitusrahastot. Kryptovaluutat tulevat osaksi ihmisten maksuk√§ytt√§ytymist√§ tulevina vuosina, mutta todelliseen ‚ÄĚl√§pily√∂ntiin‚ÄĚ saattaa viel√§ menn√§ 5-10 vuotta.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluutta on kansainvälinen kryptografiaan perustuva toisiinsa verkostoituneiden tietotokoneiden ylläpitämä digitaalinen valuutta, jolla ei ole fyysistä muotoa. Kryptovaluutat ovat digitaalisia kolikoita, joita voidaan siirtää henkilöltä toiselle virtuaalisesti.

Kryptovaluuttaa kannattaa ostaa luotettavasta ja turvallisesta kryptopörssistä tai kaupankäyntialustalta. 

Kryptovaluutan arvon määrittää sama logiikka kuin minkä tahansa muunkin omaisuuden tai tuotteen eli kysyntä ja tarjonta. Kryptovaluutan arvo on aina se millä hintaa sillä on viimeksi käyty kauppaa, aivan samoin siis kuin osakkeillakin.

Koska kryptovaluutat eivät ole fyysistä omaisuutta kuten kulta, käteinen tai kiinteistöt, niiden säilytys ei ole sataprosenttisen varmaa, koska kryptopörssit on mahdollista hakkeroida. 

Varmimmat tavat säilyttää kryptovaluuttoja on hankkia kryptovaluuttalompakko. 

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

etoro

Osta osakkeita eTorossa - Amerikkalaiset osakkeet 0‚ā¨ v√§lityspalkkiolla!

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees