Etusivu » Kryptovaluutat – Mitä kryptovaluutat ovat ja miten niihin voi sijoittaa? » Bitcoin-opas: Kurssi, Ostaminen ja Sijoittaminen

Bitcoin-opas: Kurssi, Ostaminen ja Sijoittaminen

Bitcoin on tunnetuin ja koko maailman ensimmäinen kryptovaluutta. Nykyään tuntuukin, että kun puhutaan Bitcoineista niin saatetaan samalla tarkoittaa kaikkia kryptovaluuttoja, vähän sama kuin puhutaan Googlesta niin tarkoitetaan hakukoneita. Bitcoin on perustettu vuonna 2008 ja perustajana oli Satoshi Nakamoto –nimimerkki. Perustajan oikeaa henkilöllisyyttä ei ole vielä saatu tietoon.

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on kryptovaluutta, joka perustu lohkoketjuteknologiaan mikä tarkoittaa sitä, että Bitcoin on samalla digitaalinen maksuväline sekä maksujärjestelmä. Kryptovaluutat ovat siis täysin digitaalisia valuuttoja eli niillä ei ole fyysistä muotoa. Kryptovaluuttoja on tuhansia erilaisia ja niitä tulee koko ajan lisää, mutta Bitcoin on silti edelleen ylivoimaisesti suosituin kryptovaluutta.

Bitcoinin arvo

Bitcoinin arvo on ollut parhaimmillaan jopa yli 40% kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlasketusta arvosta. Nyt kirjoitushetkellä Bitcoinien kokonaisarvo on yhteensä 160 miljardia euroa mikä on verrattain paljon rahaa.

Miten Bitcoinin arvo muodostuu?

Bitcoinin arvoon vaikuttavia tekijöitä ovat mm.:

 • Kysyntä
 • Tarjonta
 • Tuotantokustannus
 • Teknologian arvo
 • Tulevaisuuden odotukset
 • Kilpailevat teknologiat ja kryptovaluutat
 • Poliittiset päätökset
 • Perinteisten valuuttojen ”painaminen”

Bitcoinin arvo määräytyy kaikkein yksinkertaisimmin ajateltuna saman logiikan mukaan kuin kaikkien muidenkin omaisuusluokkien arvot eli kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kuten osakesijoittamisessa, Bitcoinin arvo on aina se millä hinnalla sillä on viimeksi käyty kauppaa.

Bitcoinin tarjonta perustuu oikeastaan siihen, kuinka paljon sitä louhitaan lisää sekä myös louhimisen kustannukseen. Toisin kuin perinteisillä valuutoilla, Bitcoinin teknologia määrittää sen, että Bitcoinien maksimimäärä on ennalta määrätty. Bitcoineja voi olla enintään 21 miljoonaa kappaletta ja niistä on jo louhittu valtaosa, tällä hetkellä yli 18 miljoonaa kappaletta.

Bitcoinien louhinta tapahtuu tietokoneilla ja se kuluttaa valtavasti energiaa ja louhinta muuttuu koko ajan kalliimmaksi mitä vähemmän Bitcoineja on enää louhittavana. Arvellaan, etteä Bitcoinien arvo pysyisi minimissään sen louhintakustannuksen tasolla mikä antaisi jonkinlaisen suojan siltä, että sen arvo voisi tippua koskaan nollaan.

Siinä missä perinteiset valuutat eli ns. Fiat-valuutat ovat vain pelkkiä virallisesti nimettyjä maksuvälineitä, on kryptovaluutat paljon muutakin. Esimerkiksi Bitcoin ei ole pelkkä vaihdannan väline vaan samalla myös tuhansien palvelinten ja miljoonien käyttäjien muodostama globaali verkko. Ja kun puhutaan teknologia-alasta niin kaikella mikä on suosittua, on myös paljon arvoa. Tästä kertoo sekin, että erilaisia teknologiayhtiöitä arvostetaan ja on myyty mittavilla summilla vaikka ne eivät ole edes tuottaneet voittoa (WhatsUp, Twitter..). Bitcoinin teknologiassa ja verkostossa saattaa piileä sellaista arvoa mitä nyt ei vielä osata edes ajatella.

Bitcoinin arvoon vaikuttaa myös tulevaisuuden odotukset. Maailma digitalisoituu ja tulevina vuosikymmeninä perinteinen maksaminen ja setelivaluutat saattavat jäädä historiaan ja valuuttajärjestelmiin saattaa tulla mullistuksia. Kryptovaluuttojen läpimurtoon saattaa vielä mennä vuosia, mutta digitaaliseen suuntaan ollaan kuitenkin menossa.

Kryptovaluuttojen läpimurto ei kuitenkaan välttämättä tarkoita Bitcoinin arvon kasvua, vaikka se voi sitäkin tarkoittaa. Kryptovaluutatkin kilpailevat keskenään ja niitä tulee koko ajan lisää. Muita suosituimpia kryptovaluuttoja ovat mm. Ethereum, Litecoin, Ripple ja Monero. Kryptovaluuttojen arvonkehitykseen vaikuttaa myös taustalla oleva teknologia ja käyttömahdollisuudet, sillä kryptovaluuttoille voi löytyä myös useita muita käyttötarkoituksia, esimerkiksi älysopimukset ja erilaiset kryptovaluutat sopivat toisia paremmin erilaisiin tarkoituksiin.

Kryptovaluutat ovat myös poliittisten päätösten armoilla. Valtiot ovat perustaneet omia kryptovaluuttojaan ja tulevat perustamaan varmaan lisääkin. Hyperinflaatiosta kärsinyt Venezuela on ensimmäinen valtio, joka perusti oman kryptovaluuttansa, Petron. Valtioiden omat valuutat eivät kuitenkaan suoranaisesti kilpaile perinteisten kryptovaluuttojen kanssa, mutta poliittiset päätökset kieltää tiettyjen kryptovaluuttojen käyttö voi vaikuttaa esimerkiksi Bitcoinin arvoon.

Koronan vaikutus Bitcoinin arvoon

Vuonna 2020 puhjenneessa korona-kriisissä ja sen aiheuttamassa taloustaantumassa on keskuspankkien toimesta käytetty vahvoja elvytystoimia. Rahaa on painettu lisää ja pumpattu vahvasti markkinoille, että talous pysyisi keinotekoisesti liikkeellä. Tässä yhteydessä on arveltu, että Bitcoinista voisi tulla jopa ”uusi kulta”, joka säilyttää arvonsa, koska sen määrää ei voi merkittävästi lisätä.

Siinä missä Bitcoinin määrä on rajattu, perinteisten valuuttojen ei ole ja rahaa onkin koronan seurauksena pumpattu markkinoille valtavia määriä. Mitäs arvelet nouseeko Bitcoinin vai perinteisten valuuttojen, kuten Dollarin ja Euron, arvot todennäköisemmin tulevaisuudessa, kun toisten määrä kasvaa valtavasti ja toisen määrä on rajallinen? Esimerkiksi kullan arvo on peitonnut dollarin arvonkehityksen ylivoimaisesti juuri tästä syystä. Nykyvaluutat perustuvat velkajärjestelmään, mutta Bitcoinia ei voi keskuspankit tai valtiot kontrolloida, koska niitä ei voi luoda lisää jonkin toimielimen päätöksellä.

Kukaan ei tiedä mihin Bitcoinin arvo tulee jatkossa kehittymään. Varmaa on, että voimakkaita heilahteluita tullaan näkemään jatkossakin. Yhtä varmaa on myös se, että perinteisten valuuttojen arvot tulevat laskemaan ja valuutat tulevat siirtymään digitaaliseen muotoon tulevaisuudessa.

Bitcoinin kurssikehitys

Kuvaaja Bitcoinin kurssista
Bitcoinin kurssi (USD) 2014-2020

Bitcoinin kurssissa on ollut paljon volatiliteettia eli kurssiheiluntaa ja todennäköisesti jatkossakin. Voisi kuitenkin arvella, että suurimmat heilahdukset ovat takanapäin, ajanjaksolla 2017-2019. Bitcoinin ympärillä onkin monia valtavasti rikastuneita, mutta myös merkittäviä summia hävinneitä sijoittajia. Esimerkiksi Bitcoinin alkuvuosina tehty sijoitus olisi parhaimmillaan noussut jopa 50.000 kertaiseksi.

Siinä missä esimerkiksi Nokian kurssi määräytyy sen mukaan millä hinnalla Helsingin pörssissä sillä käydään viimeiseksi kauppaa, Bitcoinin kurssi muodostuu hieman eri tavalla. Bitcoinilla käydää kauppaa maailmanlaajuisesti sadoissa eri pörsseissä. Bitcoinin virallinen kurssi lasketaan näiden pörssien painotetuista keskiarvoista.

Nyt kirjoitushetkellä syksyllä 2020 Bitcoinin kurssi heiluu noin 9.800 euron tasolla. Kaikkien aikojen huiput nähtiin joulukuussa 2017, jolloin Bitcoin rikkoi 14 tuhannen euron rajan.

Bitcoinin kurssi reaaliajassa

Bitcoinin historia

Bitcoinin taustalla on nimimerkki Satoshi Nakamoto. Bitcoinin perustajan henkilöllisyydestä on liikkunut useita arvailuja ja huhuja, mutta oikea henkilöllisyys ei ole vieläkään ratkennut. On mahdollista, että kyse ei olekaan yhdestä henkilöstä vaan useammasta.

Bitcoiniin liittyy myös sellainen uskomus, että se olisi ensimmäinen kryptovaluutta. Se on kyllä ensimmäinen ja tunnetuin käyttöön tullut kryptovaluutta, mutta ensimmäinen kryptovaluutta ja lohkoketjuteknologia on oikeasti luotu jo paljon Bitcoinia aiemmin. 1980-luvun puolella David Chaumin toimesta syntyi DigiCash –niminen kryptovaluutta, josta myös muuan Bill Gates kiinnostui. Asiassa oltiin kuitenkiin aikaansa edellä ja DigiCash ”näivettyi” ennekö ehti tehdä sen minkä Bitcoin teki 2000-luvulla.

Kryptovaluuttoja on kehitelty useita 2000-luvulla, mutta Bitcoin oli ensimmäinen joka löi kunnolla läpi. Satoshi Nakamoto –nimimerkin takana oleva henkilö/ryhmä on kehitellyt Bitcoinia ja sen taustalla olevaa hajautettua lohkoketjuteknologiaa kuitenkin jo pitkään ennen vuoden 2009 julkaisua. 2007-2008 finanssikriisin jälkimainingeissa Satoshi Nakamoton tavoitteena oli keskuspankeista ja valtioista riippumattoman maksuvälineen.

10 000 Bitcoinin pizzat

Maailman ”kalleimman” pizzan on tiettävästi ostanut Floridalainen ohjelmoija vuonna 2010. Hän oli ensimmäinen henkilö, joka osti Bitcoinilla jotain oikeaa tuotetta, nimittäin kaksi pizzaa kymmenellä tuhannella Bitcoinilla. Jos pizzahammasta ei olisi tuolloin kolottanut, olisi noiden Bitcoinien arvo syksyllä 2020 noin 98 miljoonaa euroa.

Bitcoinin alkuvaiheisiin liittyy myös suomalainen opiskelija Martti Malmi, joka oli yhteydessä Bitcoinin perustajiin ja tarjosi apuaan. Malmi vastasi mm. Bitcoinin verkkosivujen ylläpidosta ja myöhemmin myös lähdekoodin kehityksestä. Malmia epäiltiin jopa henkilöksi Satoshi Nakamoto –nimimerkin takana, mutta väite ei pidä paikkaansa.

Bitcoinia on vuosien varrella pidetty pyramidihuijauksena, ja osa pitää vieläkin. Osa taas pitää kryptovaluuttoja perinteisten valuuttojen korvaajina. Aika näyttää millaista historiaa Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen osalta jatkossa kirjoitetaan.

Sijoittaminen Bitcoiniin

Sijoittaminen Bitcoiniin

Kuten todettua, moni on tehnyt omaisuutta Bitcoin-sijoituksilla. Toisten mielestä Bitcoin ei ole sijoitus ollenkaan vaan pelkkää spekulaatiota, koska tuotto perustuu pelkkään arvonnousuun eikä esimerkiksi osinkoihin. Jotkut taas ovat sitä mieltä, että Bitcoin on uusi kulta eli ns. vakuutus, joka antaa suojaa inflaatiota vastaan ja säilyttää arvonsa talouskriiseissä toisin kuin käteisvaluutat

Bitcoiniin sijoittamiseen liittyy paljon riskiä, koska kurssiheilunta on voimakasta ja kryptovaluuttojen tulevaisuus on vielä avoin. Kukaan ei tiedä tuleeko Bitcoin tai muut kryptovaluutat korvaamaan perinteiset valuutat ja yleistyykö kryptovaluuttojen taustalla oleva teknologia.

Bitcoiniin sijoittaminen voi olla järkevää seuraavissa tilanteissa:

 • Jos uskot, että Bitcoinien käyttö tulee yleistymään ja mahdollisesti korvaamaan perinteiset valuutat
 • Jos uskot Bitcoinin taustalla olevan lohkoketjuteknologian yleistymiseen eri käyttömuodoissa
 • Jos haluat hajauttaa sijoitussalkkuasi eri omaisuusluokkiin
 • Jos haluat oman talouden puskurisi jakaa käteisen lisäksi myös inflaatiolta mahdollisesti suojaavaan muotoon (kulta, arvometallit, kryptovaluutat)

Sijoita kuitenkin vain sellainen summa minkä olisit pahimmassa tapauksessa valmis häviämään, älä enempää. Tämä sama sääntö pätee kaikkiin eri sijoitusmuotoihin.

Bitcoiniin sijoittaminen on helppoa tänä päivänä, koska aiheesta on saatavilla paljon tietoa ja sijoittamisen mahdollistavia luotettavia palveluntarjoajia on jo useita. Osakesijoittamisesta poiketen Bitcoineilla voi käydä kauppaa jokaisena hetkenä ajasta ja viikonpäivästä riippumatta, koska kryptopörssit ovat aina auki. Helpoin tapa Bitcoin-sijoittamisen aloittamiseen on avata tili suomalaisen Finanssivalvonnan hyväksymän välittäjän Coinmotionin palveluun.

Bitcoinien perinteinen ostaminen on yksinkertaisin tapa sijoittaa Bitcoiniin, mutta sijoitusmahdollisuuksia tai –tapoja löytyy nykyään muitakin, joilla on mahdollista tehdä tuottoa silloinkin kun Bitcoinin arvo laskee. Samoin kuin osakkeissa, Bitcoineihin voi sijoittaa myös johdannaisten avulla, jolloin tuottomahdollisuudet moninkertaistuvat, kuten myös riskitkin. Johdannaisten avulla Bitcoiniin voi sijoittaa kryptovaluuttapörssien (esim. Binance, BitMex) kautta tai suosituissa treidauspalveluissa, kuten Avatradella tai eTorossa.

Tutustu laajemmin kryptovaluuttasijoittamiseen.

Mikä on Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash on Bitcoinin uudempi versio, joka on nimenomaan vaihdannan välineenä toimiva kryptovaluutta, jonka Bitcoin perusti syksyllä 2017.

Bitcoin Cash ei ole Bitcoin vaan oma kryptovaluutta, joka toimii kuten Bitcoin, mutta vähän nopeammin suuremman lohkokoon vuoksi. Bitcoin Cashin arvo ei kuitenkaan ole sidottu Bitcoinin arvoon. Tällä hetkellä Bitcoin Cashin arvo on hieman yli 200 euroa, kurssi kävi parhaimmillaan jopa yli 2500 eurossa.

Bitcoin Cashilla ei ollut alun perin arvoa ollenkaan vaan se luotiin Bitcoinin skaalautuvuusongelmien vuoksi ja sijoittajat/louhijat saivat niitä aluksi ilmaiseksi. Bitcoin Cash kiinnostaa sijoittajia, mutta se nähdään kuitenkin vain vaihtoehtona Bitcoinille.

Bitcoinit ja verotus

Myöskään Bitcoineista ei voi saada tuottoa ilman veroseuraamuksia. Bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen verotukseen liittyi hieman epäselvyyksiä vuoteen 2018 asti, jonka jälkeen Bitcoin-tuotot on katsottu pääomatuloverotuksen alaiseksi.

Bitcoin-tuottoja verotetaan siis kuten osakkeitakin eli sijoittaja maksaa voitostaan veroa 30% 30 000 euroon asti ja sen ylittävältä osuudelta 34 prosenttia. Voitto realisoituu, kun omistuksessa olevat Bitcoinit vaihdetaan käteiseksi, toiseksi kryptovaluutaksi tai kun niitä käytetään ostamiseen. Bitcoinien luovutustappiot voi vähentää verotuksessa.

Tarkempaa tietoa kryptovaluuttojen verotuksesta löytyy verottajan sivuilta.

Bitcoinien käyttömahdollisuudet

Tähän asti Bitcoinit ovat olleet enemmänkin arvonnousua spekuloivien sijoittajien suosiossa eivätkä ne ole vielä Suomessa tai maailmalla vakiintuneet säännölliseen käyttöön. Kryptovaluutat tulevat kuitenkin lisääntymään tulevaisuudessa ja valtiot tulevat ottamaan niitä käyttöön tai perustavat omia kryptovaluuttojaan.

Tällä hetkellä Bitcoineja voi käyttää mm. verkkokauppaostoksiin tietyissä palveluissa, kuten peli- ja vedonlyöntisivustoilla sekä useissa verkkokaupoissa (esim. Shopify, Microsoft). Bitcoinien käyttömahdollisuudet kuitenkin laajenevat koko ajan ja esimerkiksi yrityksissä ympäri maailmaa palkkoja voidaan maksaa Bitcoineilla. IT-miljardööri ja Leijonan Luola Usa –ohjelmasta tunnetun Mark Cubanin omistama Dallas Mavericks NBA-joukkue hyväksyy Bitcoinit maksuvälineenä ottelutapahtumissaan.

Helsingissä sijaitsee myös Euroopan ensimmäinen Bitcoin-automaatti. Laitteeseen voi tallettaa euroja ja automaattii muuttaa ne Bitcoineiksi ja siirtää ne suoraan tallettajan Bitcoin-lompakkoon.

Bitcoinin ostaminen

Bitcoinien ostaminen alkaa tällä hetkellä olla ja äärimmäisen helppoa, sekä myös turvallista, koska Bitcoineja pystyy ostamaan luotettavien kotimaisten toimijoiden kautta. Kaikkien kryptovaluuttojen kohdalla näin ei ole vaan niitä täytyy ostaa Bitcoineilla kryptovaluuttapörsseistä. Bitcoineja ja muita tunnettuja kryptovaluuttoja sen sijaan pystyy ostamaan jo suoraan euroilla.

Helpointa Bitcoinien ostaminen on kotimaisten Northcrypton ja Coinmotionin kautta, joita voimme suositella. Näillä askelein ostat Bitcoineja helpoiten:

 1. Rekisteröidy Coinmotion tai Northcrypto –palveluun ja avaa tili
 2. Tunnistaudu verkkopankkitunnuksilla
 3. Tee talletus (viisi eri tapaa, verkkopankin kautta rahat siirtyvät välittömästi)

Voit siis ostaa Bitcoineja sekä muita tunnetuimpia kryptovaluuttoja vaikka jo heti tänään suoraan euroilla. Lue tarkemmat ohjeet tilin avaamiseen täältä.

Suomalaisten palveluntarjoajien lisäksi voimme suositella tunnetuimpia kansainvälisiä palveluita Coinbasea ja Binancea. Coinbasesta pystyy ostamaan Bitcoineja suoraan euroilla. Binance sopii taas sijoittajille, jotka haluavat sijoittaa pienempiin kryptovaluuttoihin.

Lue tarkemmin kryptovaluuttojen ostamisesta.

Bitcoinin louhinta

Perinteistä valuuttaa tehdään paperista painokoneella (no, nykyään keskuspankin taitavat ”luoda rahaa” vain nappia painamalla), kultaa ja arvometalleja louhitaan kaivoksissa raskaalla kalustolla, myös Bitcoineja louhitaan, mutta vähän eri tavalla.

Bitcoineja syntyy lisää louhimalla. Louhinta tapahtuu kuitenkin tietokoneiden avulla, toki vain tiettyyn ennaltamääritettyyn määrään asti. Bitcoinien maksimimäärä 21 miljoonaa kappaletta on siis valmiiksi kirjoitettu koodiin, lohkoketjuihin. Sitä määrää ei voi muuttaa. Tämä ennalta määritelty ”niukkuus” saattaakin olla yksi asia miksi Bitcoineilla on arvoa tulevaisuudessa.

Miten louhinta sitten tapahtuu? Bitcoineja pystyy louhimaan kuka tahansa, tai ainakin aiemmin pystyi, nyt se on vähän jo haastavampaa. Käytännössä uusia Bitcoineja syntyy, kun tietokone pystyy ratkaisemaan monimutkaisia matemaattisia algoritmitehtäviä ja voittaja saa palkinnoksi tietyn määrän Bitcoineja.

Bitcoinien louhinta kuluttaa myös valtavasti sähköä eli louhintakustannus nousee koko ajan. Lisäksi aika-ajoin tapahtuva ”Bitcoin-halving” puolittaa louhijan ”palkinnon” eli nykyään louhintapalkkio on 6,25 Bitcoinia kun se oli aiemmin 12,5 Bitcoinia.  Suurin osa Bitcoineista on jo louhittu, joten nykyisellään louhinta vaatii järeät tietokoneet, joten ihan kotikoneella louhinta ei enää onnistu. Valtaosa louhinnoista tapahtuukin nykyään ns. louhintafarmeissa.

Lue lisää kryptovaluuttojen louhinnasta.

Bitcoinien säilytys

Bitcoinien säilytys ei ole koskaan 100% varmaa, mutta säilytykseen löytyy useita erilaisia keinoja, jotka lisäävät turvallisuutta. Lähtökohta on se, että voit säilyttää Bitcoineja siinä palvelussa mistä ne ostit, mutta lisävarmuudeksi voit käyttää myös muita keinoja. Paras voi olla hajauttaa Bitcoinin muutamalla erilaisella säilytystavalla, etenkin jos niitä omistaa enemmän.

Bitcoinlompakot

Kryptovaluuttapörssien ja –palveluntarjoajien omien säilytysmahdollisuuksien lisäksi muita säilytysvaihtoehtoja Bitcoineille on Bitcoin-lompakot. Bitcoin-lompakkoja on erilaisia, online-, desktop-, mobiili-, paperi- ja hardware-lompakot.

Online-lompakot ovat helpoimpia ja ensimmäisiä vaihtoehtoja Bitcoinien säilytykseen, kun summat ovat vielä melko pieniä. Online-lompakot ovat helppoja, koska niihin kirjaudutaan internetissä, mutta niiden säilytykseen liittyy myös riskejä, koska kyse on online-palvelusta. Coinmotion on paras kotimainen online-säilytykseen sopiva palvelu.

Desktop-lompakot eli ns. offline-lompakot ovat seuraava tason Bitcoinien säilyttämiseen. Ne ovat tietokoneelle ladattavia ohjelmia ja siinä mielessä turvallisempia, koska ohjelma sijaitsee vain omalla koneella. Mobiililompakot toimivat samoin, mutta ne ladataan tietokoneen sijasta mobiililaitteelle.

Paperilompakko sen sijaan on ihan oikea fyysinen paperilompakko mikä saattaa kuulostaa hassulta, kun puhutaan virtuaalivaluutoista. Paperilompakkoon talletetaan oma privaattiavain, joten se on turvassa hakkeroinnilta.

Hardware-lompakot eli laitteistolompakot ovat kaikkein turvallisin vaihtoehto Bitcoinien säilyttämiseen ja ne ovatkin ammattimaisten bitcoin-omistajien suosiossa. Hardware-lompakko on fyysinen laite, joka kytketään tietokoneeseen USB:n kautta. Laitteisto ei ole yhteydessä internetiin, joten Bitcoinit ovat turvassa haittaohjelmilta ja hakkeroinnilta. Suurin riski on salasanojen unohtaminen tai itse laitteen kadottaminen. Ledger Nano X on suosituin hardware-lompakko.

Lohkoketjuteknologia Bitcoinien taustalla

Bitcoinit perustuvat siis lohkoketjuteknologiaan, mikä onkin monille vielä tunnettu termi, mutta mahdollisesti nouseva maailmaa muuttava teknologia. Lohkoketju (Block chain) on digitaalinen palapeli, joku koostuu matemaattisista algoritmijonoista. Nimensä mukaisesti lohko koostuu lohkoista, jotka kytkeytyvät aina vain seuraavaan lohkoon muodostaen ketjun.

Lohkoketju on hajautettu tietokanta, jota ylläpitää miljoonien tietokoneiden verkosto. Lohkoketjun toimijat ovat kuitenkin toisilleen tuntemattomia eli lohkoketjuteknologian avulla voi toimia anonyymisti.

Kryptovaluuttojen lisäksi lohkoketjuteknologiaa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää mm. rahansiirroissa, älysopimuksissa, omaisuusrekistereissä, äänestyksissä sekä omaisuuden kaupoissa.

Tutustu syvemmin lohkoketjuteknologiaan

Bitcoinpörssit

Bitcoineilla käydään kauppaa kryptopörsseissä. Kryptopörssejä on lukuisia ja kilpailu niiden välillä on kovaa, kannattaa suosio tunnetuimpia kryptovaluutapörssejä. Pienempiä pörssejä on joutunut myös hakkeroinnin kohteeksi.

Suosituin kryptovaluuttapörssi on Binance. Muita suosittuja kryptopörssejä ovat Coinbase ja BitMEX. Kotimaisista toimijoista tunnetuimmat ovat Coinmotion ja Northcrypto.

Bitcoinrobotit

Bitcoinrobotit eli salausrobotit ovat ohjelmistoja, joiden avulla Bitcoineilla on mahdollista tehdä voittoa myös silloin, kun Bitcoinin arvo laskee. Nimensä mukaisesti robotit toimivat automaattisesti. Nykyään lähes kaikissa omaisuusluokissa pystyy erilaisin sijoitusinstrumentein lyömään vetoa kohde-etuuden arvon laskun puolesta ja saamaan siten tuottoa.

Algoritmeihin perustuvat salausrobotit ovat aika tuore juttu, ne yleistyivät vasta 2017 Bitcoinin hinnanlaskun jälkeen. Tunnetuimpia bitcoinrobotteja ovat Bitcoin Trader, Bitcoin Code, Bitcoin Profit, Immediate Edge ja Cryptosoft.

Salausrobotteihin lukeutuu mukaan myös huijauksia, joten kannattaa tehdä tutustumistyötä ennen niiden käyttöönottoa.

Bitcoinin tulevaisuus

Tällä hetkellä Bitcoin on kryptovaluuttojen selkeä ykkönen. Mutta onko se sitä viiden tai kymmenen vuoden päästä? Hankala sanoa.

Selvää on kuitenkin se, että perinteiset paperivaluutat eivät ole ikuisia ja ne tulevat syrjäytymään jossain vaiheessa. Voi olla, että koko rahajärjestelmä menee uusiksi seuraavassa isossa finanssikriisissä ja on selvää, että koko ajan mennään digitaaliseen suuntaan. Sen verran kiistattomia ovat digivaluuttojen ja lohkoketjuteknologian hyödyt verrattuna paperivaluuttaan, nopeammat transaktiot ja sääntelyvapaus ensin mainittuina.

Kryptovaluutat tulevat lisääntymään myös vaihdannan välineinä, arvion mukaan 5-10 vuoden sisällä laajemmin. Hämärän peitossa vielä on, että onko Bitcoin suosituin virtuaalivaluutta maksuvälineenä vai jokin muu, kenties valtion tai ekp:n oma kryptovaluutta?

Myös Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin sijoittaminen tulee koko ajan helpommaksi ja suositummaksi kaupankäyntialustojen ja tietoisuuden lisääntyessä. Bitcoinista on myös ennustettu, että se on ”uusi kulta” eli sijoittajien turvasatama, jonka arvo säilyy. Tähänkin löytyy perusteet miksi näin voisi olla. Varmaksi sitä ei kuitenkaan kukaan pysty sanomaan.

Mutta juuri nyt vuonna 2020, Bitcoin on kryptovaluutta numero 1.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Se on suurin ja vanhin kryptovaluutta, ja se on perustanut Satoshi Nakamoto. Se on täysin virtuaalinen maksuväline ja valuutta, jonka arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Miten Bitcoin toimii?

Bitcoin on avoimen lähdekoodin virtuaalinen valuutta, jossa kaikki maksut tapahtuvat suoraan lähettäjän ja vastaanottajan välillä ilman pankkeja tai välikäsiä. Siirrot kirjataan kaikille avoimeen Blockchain-ketjuun. Lähettäjällä ja vastaanottajalla on Bitcoin-lompakko ja salausavain, joiden avulla siirrot tehdään.

Miten Bitcoineja ostetaan?

Euroja voi vaihtaa Bitcoineiksi muutamissa palveluissa, kuten eTorossa, NorthCryptossa tai Coinmotionissa. Palveluissa voi ostaa Bitcoinia maksukorteilla tai verkkopankkisiirrolla. Lisäksi on hyvä olla Bitcoin-lompakko, jossa Bitcoinit säilytetään pitkäaikaisesti.

Mistä ostaa Bitcoinia?

Bitcoineja voi ostaa vaihtamalla euroja Bitcoineiksi siihen erikoistuneissa palveluissa. Palvelut, kuten eToro, Coinmotion ja NorthCrypto vaihtavat eurot Bitcoineiksi päivän markkinahintaan, lisättynä palvelumaksulla.

Miten Bitcoineja louhitaan?

Bitcoineja louhitaan siihen tarkoitetuilla suorituskykyisillä tietokoneilla, jotka murtavat matemaattista koodia. Kun tietokoneet saavat monimutkaisia matemaattisia arvoituksia ratkaistua, syntyy uusia Bitcoineja markkinoille. Bitcoinien kokonaismäärä on rajattu 21 miljoonaan, ja Bitcoinien louhinta vaikeutuu kokoajan mitä lähemmäs tuota maksimimäärää mennään.

Onko Bitcoin hyvä sijoitus?

Bitcoin on ollut hyvä sijoitus tähän saakka, jos katsotaan viimeisten vuosien arvonkehitystä. Mikäli Bitcoinista tulee globaalisti käytetty valuutta, Bitcoinin arvon odotetaan nousevan. Bitcoinia voidaan myös pitää digitaalisena kultana – koska Bitcoineja on maailmassa rajallisesti, niiden arvon odotetaan säilyvän.

Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa vielä vuonna 2020?

Kryptovaluutat ovat vuonna 2020 olleet kovassa nosteessa. Koronaviruksen aiheuttama turbulenssi pörssiosakkeissa on saanut monet ostamaan Bitcoinia. Bitcoin on vanhin ja suurin kryptovaluutta, ja pienemmät kryptovaluutat korreloivat sen kurssin kanssa. Meidän mielestämme Bitcoiniin kannattaa sijoittaa edelleen vuonna 2020 ja 2021. Sijoita Bitcoiniin harkitusti ja oikeassa suhteessa sijoitussalkun allokaatioon – älä laita kaikkia munia samaan koriin.

Onko Bitcoinin ostaminen turvallista?

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Uusien luotettavien palveluntarjoajien ja erilaisten säilytysmahdollisuuksien myötä Bitcoiniin sijoittaminen ja niiden säilyttäminen on jo suhteellisen turvallista.

facebook twitter