Etusivu » Osakesijoittaminen – Näin ostat osakkeita vuonna 2022

Osakesijoittaminen – Näin ostat osakkeita vuonna 2022

Osakesijoittaminen on yleensä se ensimmäinen sijoittamisen muoto joka tulee mieleen, kun puhutaan sijoittamisesta. Osakesijoittaminen onkin erittäin hyvä vaihtoehto varallisuuden kasvattamiseen ja se tuottaa parhaiten, kun sitoudut osakesijoittamiseen pitkäksi ajaksi, parhaassa tilanteessa vuosikymmeniksi.

Lyhyessä ajassa osakekurssit saattavat heitellä suurestikin, mutta pitkässä juoksussa osakekurssit yleensä nousevat. Pitkäjänteisessä sijoittamisessa osakesijoittaja hyötyy myös Korkoa korolle -ilmiöstä, jolloin tuotto voi kasvaa merkittävästi.

Tässä artikkelissa käsittelemme laajasti osakesijoittamista ja jaamme kattavasti tietoa kaikista siihen liittyvistä aiheista, joten jatka lukemista!

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mitä osakesijoittaminen on?

Osakesijoittamisessa sijoitat suoraan pörssilistattuun yritykseen ostamalla kyseisen yrityksen jakoon laittamia osakkeita. Näin tekemällä omistat palan kyseistä yritystä ja osakeoston ansiosta saat vastineeksi tiettyjä oikeuksia, kuten mahdollisuuden osingon jakoon ja osallistumisoikeuden yrityksen yhtiökokoukseen.

Osakesijoittamisen aloittaminen on nykypäivänä helppoa ja nopeaa ja ensimmäiset osakkeet pystyt ostamaan käytännössä jo vartissa. Opi lisää osakesijoittamisen aloittamisesta.

Pikaopas: Näin pääset alkuun ja ostat ensimmäiset osakkeesi

Seuraavaksi näytämme sinulle miten helppoa osakkeiden ostaminen on. Suosittelemme osakkeiden ostamiseen eToroa, koska kyseinen kaupankäyntialusta on laadukas, turvallinen ja ennen kaikkea edullinen alusta osakkeiden ostamiseen. Vältiyspalkkio osakkeiden ostossa on 0 euroa!

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua facebook -tai Google -tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-versiolla ilmaiseksi, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit myös testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 200 dollaria eli noin 170 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Sampo. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki)!

Amerikkalaisten osakkeiden kulut 0€!

Sijoittaessa voit menettää pääomasi. Huomioi sijoittamisen kulut. Lisätietoa eToron kuluista, mene: etoro.com/fi/trading/fees

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Osakesijoittamisen tuotto

Osakesijoittamisessa tuottoa voi syntyä kahdella eri tavalla; 1) osakkeiden arvonnousulla ja 2) osinkotuotoilla. Tämän vuoksi osakesijoittaminen eroaa monista muista sijoitusmuodoista, joissa tuottoa syntyy vain yhtä kautta. Esimerkiksi kultaan sijoittaminen perustuu pelkkään arvonnousuun, korkotalletuksesta tulee pelkkää korkoa, mutta arvo ei nouse.

Sijoittaminen osakkeisiin on vähän sama kuin asuntosijoittaminen, jossa tuottoa voi vuokratulojen lisäksi saada myös arvonnoususta. Asuntosijoittaminen on ehkä enemmän kuitenkin kassavirtasijoittamista, kun taas osakesijoittaminen perustuu perinteisesti hieman enemmän arvonnousuodotuksiin.

 

Osakkeiden myyntivoitot

Osakkeiden myyntivoittoa eli luovutusvoittoa syntyy silloin kun osakkeet myydään/vaihdetaan kalliimmalla arvolla kuin ne on aikoinaan hankittu. Veronalainen luovutusvoitto on pääomatuloa, josta sijoittajana maksat 30 prosenttia veroa. Yli 30 000 euroa ylittävistä luovutusvoitoista maksat veroa 34 prosenttia.

Luovutusvoitot eivät ole veronalaista tuloa siinä kohtaa jos yhden verovuoden aikana luovutetun omaisuuden yhteenlaskettu luovutussumma on enintaan 1000 euroa.  Opi lisää verotuksesta 

 

Osingot

Osingot tarkoittavat tuloa, jota osakeyhtiöt jakavat yhtiön tekemästä tuloksesta. Perinteisesti osinkoja maksetaan osakkeenomistajille vuosittain, mutta jotkut yhtiöt saattavat maksaa useita kertoja vuodessa ja odotuksia paremman tuloksen myötä maksaa normaalin osingon lisäksi ylimääräisen osingon. Osinkotulo ei ole varmaa ja aina pörssiyhtiöt eivät osinkoa jaa mikäli yritys ei tee voitollista tulosta tai on vaikkapa kasvuvaiheessa, jolloin yhtiön on järkevämpi investoida voitot yrityksen kasvuun kuin jakaa pois osinkoina.

Osakeyhtiöiden osingonjaosta vuosittain päättää aina yhtiökokous. Osingon määrä ilmoitetaan aina osakekohtaisesti eli jos yritys päättää jakaa osinkoa 0,5€/osake, saat tuhannen osakkeen omistuksella 500 euroa osinkoja. Osakesijoittajien yhtenä osakkeen valintakriteerinä käyttämä osinkotuotto perustuu osingon määrään suhteessa osakkeen hintaan.

Millaisia osakkeita on?

Osakkeita voidaan jaotella monin eri tavoin, esimerkiksi toimialan mukaan. Pääsääntöisesti osakkeet voidaan luokitella seuraaviin ryhmiin: arvo-osakkeet, kasvuosakkeet sekä osinko-osakkeet. Alla näistä kaikista hieman laajemmin. 

 

Arvo-osake

Arvo-osake tarkoittaa osaketta, jonka hinta on sijoittajan mielestä alhaisempi verrattuna yhtiön arvoon. Arvo-osakkeen vastakohta on kasvuosake (ks. alla). Näiden kahden välillä ero ei ole aina täysin selvä. Arvo-osakkeet voivat muuttua kasvuosakkeiksi ja kasvuosakkeet arvo-osakkeiksi.

Eri näkökulmasta riippuen arvo-osakkeen hinta on alhainen esimerkiksi verrattuna osinkoon tai yhtiön tulokseen. Arvo-osakkeena voi pitää myös yhtiötä, jonka osinkotuotto on tällä hetkellä hyvä ja sen osinkonäkymät tulevaisuudessa ovat suotuisat. Opi lisää arvosijoittamisesta. 

 

Kasvuosake

Kasvuosake tarkoittaa osaketta, jonka arvosta suuri osa perustuu sijoittajien odottamaan suureen kasvuun tulevaisuudessa. Kasvuosakkeet ovat sijoittajien suosiossa usein sen vuoksi, että niillä odotetaan nopeaa tuottoa.

Kasvuosakkeen hinta on korkea, koska sijoittajat odottavat siltä nimensä mukaisesti suurta kasvua. Kasvuosakeiden markkina-arvo on yleensä korkeampi kuin yhtiön tulos tai kirjanpitoarvio. 

 

Osinko-osakkeet

Yllä kerroimmekin jo osingoista ja osinko-osakkeet tarkoittavatkin juuri osakkeita, jotka maksavat osinkoa yhtiön osakkeiden omistajille. Tämä tarkoittaa, että saat osakkeen omistajana voitto-osuuden yhtiön vuosittaisesta voitosta, jos siis sellaista syntyy. Yleensä osinkoa maksetaan kerran vuodessa sen jälkeen kun yhtiön tilinpäätös on vahvistettu. Tämän lisäksi osinkoa voidaan jakaa myös useammin kuin kerran vuodessa, esimerkiksi kvartaaliosinko eli neljä kertaa vuodessa tai jopa kuukausittain.

Mitä osakkeita kannattaa ostaa 2022?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, koska osakkeiden valinta perustuu aika paljon sijoittajan henkilökohtaiseen strategiaan. Toiset sijoittavat vakaisiin osinko-osakkeisiin, toiset isoihin brändeihin ja jotkut kasvuosakkeisiin, jotka eivät välttämättä edes tee tulosta tai jaa osinkoa vaan tuotto-odotus perustuu tulevaisuuden arvonnousuun.

Kannattaa kuitenkin osakevalinnassa pyrkiä löytämään sellaisia osakkeita, joiden tulevaisuus näyttää lupaavalta ja joihin itse uskot. Ehkä myös isoimpia megatrendejä on hyvä miettiä jos sijoittaa pidemmällä aikavälillä (megatrendeistä lisää alempana). Lyhytaikaista kauppaa käyvien tavoitteena taas on löytää aliarvostettuja osakkeita, esimerkiksi teknisen analyysin avulla.

Kannattaa muistaa, että osakehankinnat on hyvä hajauttaa ajallisesti sekä maa- ja toimialakohtaisesti.

Suora osakesijoittaminen vai sijoitusrahastot?

Olemme tällä sivulla kertoneet paljon suorasta osakesijoittamisesta, mutta osakkeisiin voi sijoittaa myös sijoitusrahastojen kautta. Rahastojen kautta osakkeisiin sijoittaminen on siksi helpompaa kuin suora osakesijoittaminen, koska rahastoyhtiö hoitaa sijoituskohteiden valinnan ja hallinnoinnin. Sijoittajan valittavaksi jää vain valita sopiva sijoitusrahasto, johon rahansa haluaa sijoittaa.

Sijoittaja saa rahastosta hyötynä myös paremman hajautuksen, koska rahasto on hajauttanut sijoituksensa yleensä kymmeniin tai jopa satoihin eri yrityksiin, usein myös eri toimialoille sekä maantieteellisesti. Rahastosijoittamisen aloittaminen on myös helpompaa, koska se vaatii pienempiä pääomia. Kuukausisäästämisen voi aloittaa minimissään 15 eurolla.

 

Rahastojen plussat

  •  Parempi hajautus eli matalampi riski
  •  Helppous
  •  Pienempi alkupääoma

Rahastojen miinukset

  •  Rahaston kulut syövät tuottoa
  •  Pienemmät tuottomahdollisuudet
  •  Osinkotulot menevät rahastoon eli tuottoa saa vasta myydessä

Sijoitusrahastotyyppejä on erilaisia kuten osakerahastoja, indeksirahastoja, indeksiosuusrahastoja ja yhdistelmärahastoja. Tutustu eri sijoitusrahastoihin tai lue opas rahastosijoittamiseen.

Mitä Copytrading tarkoittaa?

CopyTrading tarkoittaa nimensä mukaisesti muiden treidaajien eli sijoittajien kopioimista. CopyTrading-ominaisuuden eli kopiokaupan avulla sijoittaja jakaa reaaliaikaiset osakekauppansa muiden sijoittajien kesken, jolloin muut sijoittajat voivat kopioida osakekaupat automaattisesti.

Esimerkiksi eToron CopyTrader -palvelu on heidän alustansa yksi suosituin ominaisuus, jonka avulla sijoittajat voivat automaattisesti kopioida menestyneimpien sijoittajien sijoitussalkkuja. eTorossa sinun tarvitsee vain: 1) valita sijoittaja, jota haluat kopioida, 2) päättää summan jolla haluat sijoittaa ja 3) klikkaat nappia ja kopioit automaattisesti kaikki liikkeet, mitkä valitsemasi sijoittaja tekee.

Avaa tili eToroon ja tutustu Copy Trader -ominaisuuteen

Vastuuvapaus: Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. Sinun täytyy arvioida, voitko ottaa riskin rahojesi menettämisestä.  

Megatrendit ja sijoittaminen

Megatrendit tarkoittavat ilmiöitä, jotka mullistavat ihmisten elämää, muuttavat yhteiskuntaa ja toimivat innovaationa yritysten kehityksessä. Megatrendeillä on oma vaikutuksensa talouteen ja kulutus- sekä asumistottumuksiin, kuten myös yritysten strategioihin, valtasuhteisiin sekä valtioiden politiikkaan.

Sijoittajan kannalta on tärkeää tunnistaa megatrendit riittävän ajoissa. Tällä hetkellä havaittuja megatrendejä ovat mm. varallisuuserojen kasvaminen, vastuullisuus, globalisaatio, teknologian kehitys, kaupungistuminen, tasa-arvon parantuminen, kehittyvien markkinoiden kasvava kulutus, väestön ikääntyminen sekä luonnonvarojen väheneminen.

Megatrendeihin sijoittavan on olennaisen tärkeää seuloa ja etsiä sopivia sijoituskohteita, jotka hyötyvät yhdestä tai useammasta megatrendistä.Tätä voi tehdä eri tutkimusraporttien ja analyysien avulla, joita on runsaasti netissä saatavilla. On tärkeää tutkia eri sijoituskohteita perusteellisesti, jotta voi löytää joukosta potentiaalisimmat nousijat. Megatrendeihin sijoittavan kannattaakin pitää mielessä yhtiöitä tutkiessa, että valitsee sellaisia yhtiöitä sijoituskohteeksi, jotka hyötyvät megatrendeistä ja joiden tulos ja liikevaihto olisi huomattavasti korkeammat 10 vuoden kuluttua kuin tänä päivänä. Eikä niinkään sijoita ns. negatrendeihin, joiden kysyntä laskee.

Kannattaa muistaa, että monet yhtiöt kertovat omissa strategioissaan hyötyvänsä jostain tietystä megatrendistä, mutta sijoittajan vastuulle jää arvioida ja tutkia tarkemmin kyseisen megatrendin vaikutusta yhtiön kilpailuasemaan markkinoilla ja onko juuri kyseisellä yhtiöllä potentiaalia kasvaa ja pärjätä tulevaisuudessa. Opi lisää vuoden 2022 megatrendeistä!

Sijoita Nordnetin kautta iSharen suosituimpiin Megatrendi-ETF:iin 

Sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin

Ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen saattaa kuulostaa vaikealta, mutta sitä se ei loppupeleissä ole. Itseasiassa ulkomaisten osakkeiden ostaminen on lähes yhtä helppoa kuin kotimaisten osakkeiden ostaminen. Esimerkiksi eTorossa voit ostaa niin kotimaisia osakkeita, samoin kuin ulkomaalaisia ilman palkkiota. Heidän kaupankäyntialustalla voit tutustua maailman eri pörsseihin, kuten myös Helsingin pörssiin tai tutkia osakkeita alojen perusteella. Voit myös haun avulla hakea mitä tahansa yhtiötä, jonka osakkeista olet kiinnostunut ja tehdä tarkempaa analysointia eToron työkalujen avulla.

Ulkomaisiin osakkeisiin kannattaa sijoittaa Helsingin pörssin lisäksi, koska osakevalikoima on huomattavasti laajempi. Helsingin pörssi on lopulta hyvin pieni reunapörssi koko maailmaan osakemarkkinoiden markkina-arvoon verrattuna (alle 1%). Tämän lisäksi Helsingin pörssi on toimialahajautukseltaan melko kapea, koska se on keskittynyt lähes 50 prosenttisesti materiaali- ja teollisuusosakkeisiin. Yhdysvaltojen osuus koko maailmaan osakemarkkinoiden markkina-arvosta on kaikista suurin (n. 50%), josta löytyy muun muassa kaikki maailman teknologiajättiyhtiöt (Google, Apple, Facebook, Amazon…).

Laajentamalla osakesijoittamista kotimaisten osakkeiden ulkopuolelle, laajennat sijoitusmahdollisuuksiasi valtavasti. Ulkomaille sijoittamisen avulla pystyt ennen kaikkea panostamaan laajemmin hajautettuun sijoitussalkkuun jolloin hajautat riskiä ja samalla voit saada tasaisemmat tuotot. 

Ulkomaisia yrityksiä kannattaa analysoida ja tutkia yhtä tarkasti kuin kotimaisiakin. Tällä hetkellä amerikkalaiset teknologiajätit ovat suosituimpia sijoituskohteita, koska ne ovat onnistuneet kasvamaan valtavaa vauhtia. Suurimmille teknologiajäteille on annettu oma akronyymi eli kirjainlyhenne FAANG, joka sisältää yhtiöt Facebook, Apple, Amazon, Netflix sekä Googlen.

Yksittäisten osakkeiden ostamisen sijaan ulkomaisiin osakkeisiin voi sijoittaa myös rahastojen ja ETF:ien kautta. Näin ostat kerralla useita eri yhtiöiden osakkeita. 

Suositeltavia osakesijoittajan podcasteja, blogeja ja kirjoja

Paremmat osakesijoittajan taidot vaativat kunnollista perehtymistä ja jatkuvaa uuden tiedon omaksumista. Parhaiten onnistut kun kuuntelet, luet, keskustelet ja opiskelet jatkuvasti lisää osakesijoittamisesta ja pysyt ajan hermoilla.

Olemme listanneet Sijoittajan työkaluihin laajasti eri tietolähteitä, joita voit hyödyntää. Osakesijoittamisessa varsinkin Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin -kirja on kuumaa kamaa ja se on monien suomalaisten osakesijoittajien kaikkien aikojen luetuin ja suositelluin kirja, kuten myös meidän suosikkilistallamme. Sen avulla moni on aloittanut osakesijoittamistaipaleensa.

Katso lista suosittelemistamme blogeista, kirjoista ja podcasteista 

Osakesijoittamisen riskit

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä eikä osakesijoittaminen ole poikkeus tässä asiassa. Osakkeisiin tulee sijoittaa vain sen verran kuin on valmis pahimmassa tapauksessa häviämään, ei yhtään enempää. Osakesijoittajan kannattaa aina muistaa myös, että hajauttaminen on paras tapa välttyä osakesijoittamisen riskeiltä, koska silloin ei laita kaikkia rahoja kiinni samaan sijoituskohteeseen.

 

Voit hajauttaa osakesijoituksesi seuraavin keinoin:

  • Osta vähintään viiden eri yhtiön osakkeita
  • Hajauta eri toimialojen osakkeisiin
  • Hajauta maantieteellisesti eri maissa toimiviin pörssiyhtiöihin
  • Muista myös ajallinen hajautus eli tee sijoituksia säännöllisesti tasaisin väliajoin

Sijoittamisen riskiä pystyy pienentämään myös hajauttamalla eri omaisuusluokkiin, kuten vaikkapa raaka-aineisiin, asuntoihin, korkosijoituksiin tai kryptovaluuttoihin.

Osakkeiden tunnusluvut

P/S, P/E, P/B… Osakesijoittamisessa käytetään monia erilaisia tunnuslukuja, joiden avulla pyritään laittamaan yritykset paremmuusjärjestykseen. Osakkeiden tunnusluvut kertovat sijoittajalle, onko osakkeen arvostustaso edullinen, eli onko nyt oikea aika sijoittaa vai ei. Tunnuslukuja käytettäessä, tulisi eri yrityksien lukuja verrata aina samalla toimialalla toimiviin yrityksiin. 

Lue kattava tietopaketti osakkeiden tunnusluvuista 

Kokemuksia osakesijoittamisesta

Osakesijoittaja.fi:n näkemys on se, että osakesijoittaminen on hyvä tapa sijoittaa ja kartuttaa omaa varallisuutta, samalla tulee oppineeksi myös yrityksistä ja taloudesta ylipäätään.

Meidän yli 10 vuotinen kokemus osakesijoittamisesta on opettanut ainakin sen, että osakesijoittamiseen on hyvä suhtautua pitkäjänteisesti eikä ”peliliikkeitä” ole tarpeen tehdä joka viikko, saati edes joka kuukausi. On tärkeää luoda itselle oma sijoitussuunnitelma ja noudattaa sitä. Suunnitelma on hyvä käydä läpi ja tarvittaessa päivittää esimerkiksi puolen vuoden tai vuoden välein. Pahimmat virheemme ovat syntyneet aina silloin, kun on tullut poikettua omasta suunnitelmasta ja tehtyä liian nopeita harkitsemattomia sijoituspäätöksiä.

Osinkojen verotus

Osakesijoittajan täytyy maksaa saamistaan osinkotuloista veroa ja osinkoja verotetaan pääomatuloina. Vuonna 2020 osinkojen verotus pysyy samana kuin edellisenä vuonna. Pääomatuloja verotetaan 30%:n mukaan 30 000 euroon saakka ja sen ylittävästä osasta veroprosentti on 34%.

Yksityishenkilön osinkotulot ovat osittain verovapaata tuloa ja sijoittaja maksaa pääomatuloveroa 85% osuudesta. Osinkoja ei tarvitse itse erikseen maksaa vaan verot menee maksuun ennakonpidätyksenä osinkojen irtoamishetkellä.

Osinkotulojen verotus on siis varsin yksinkertaista, mutta poikkeuksia tulee hieman esimerkiksi silloin, kun osinkoa maksaa listaamaton osakeyhtiö sekä silloin jos osinko tulee ulkomaisesta osakeyhtiöstä.

Tutustu syvemmin osinkojen verotukseen.

Osakesäästötilin tarjoaa verohyötyjä

Osakesäästötili on vuoden 2020 alussa voimaantullut uusi verotehostettu tapa sijoittaa osakkeisiin pitkällä aikavälillä. Osakesäästötilin ajatus on kannustaa suomalaisia sijoittamaan varojaan osakkeisiin pitkäjänteisesti, joten osakesäästötili onkin hyvä vaihtoehto normaalin arvo-osuustilin rinnalle.

Osakesäästötilin voi avata vain yksityishenkilöt ja tilille voi tallentaa enintään 50 000 euroa. Osakesäästötilin kautta voi sijoittaa pelkästään kotimaisiin ja ulkomaisiin pörssiosakkeisiin, sijoitusrahastoihin ei osakesäästötilin kautta voi sijoittaa.

Osakesäästötilin suurin hyöty on se, että osingot ja luovutusvoitot ovat verovapaita. Verot tulevat maksuun vasta siinä vaiheessa, kun varoja nostaa pois osakesäästötililtä. 

Osakesäästötilin voit avata helposti ja nopeasti Nordnetissä. Olemme kirjoittaneet Nordnetistä kattavan arvostelun, josta voit lukea heidän osakesäästötilistä lisätietoa. 

Milloin on paras aika ostaa osakkeita?

Milloin on paras aika ostaa osakkeista? Mistä ihmeestä voi tietää koska painaa osto-nappia? Niin kuin tiedetään, paras ajoitus voi mahdollistaa parhaan tuoton, mutta jopa ammattisijoittajat tiedostavat, että oikean ajoituksen selvittäminen on erittäin vaikeaa, vaikka käytössä olisi parhaat työkalut analysointiin. Tämän vuoksi piensijoittajan on turha pähkäillä kuukausitolkulla osakekaupan tekoa, vain koska tuskailee parhaan ajoituksen parissa. 

Parhaiten voit tukea hyvää ajoitusta ostamalla osakkeita useina eri ajankohtina. Eli ostat tietyllä summalla nyt ja teet seuraavan osakeoston kuukauden tai parin kuluttua. Esimerkiksi kuukausittain sijoittamalla hajautat ostamista parhaiten.

Vältä ostamasta silloin kun takana on pitkä nousuputki ja tunnelmat markkinoilla ovat ylioptimisen kuumat. Älä myöskään hätäile siinä kohtaa kun markkinat ovat laskussa. Muista pohtia osakesijoittamistasi pitkällä aikavälillä äläkä panikoi lyhyellä aikavälillä tapahtuvia muutoksia. 

Tiivistetysti sanottuna paras aika aloittaa osakesijoittaminen nyt ja jatkossa tehdä uusia ostoja tasaisesti. 

Muita vaihtoehtoja osakesijoittamisen rinnalle?

Usein ensimmäinen sijoituskohde suomalaisilla on sijoittaminen osakerahastoon kuukausisäästämällä tai suorien pörssiosakkeiden osto. Ja hyvä niin, näistä on hyvä aloittaa. Jossain vaiheessa kuitenkin sijoituspääomien kasvaessa on hyvä hajauttaa sijoittaminen myös muihin omaisuusluokkiin. Näitä voivat olla esimerkiksi asunnot, raaka-aineet, kryptovaluutat, korkosijoitukset, metsään sijoittaminen tai vaikkapa vertaislainat.

 

Kryptovaluutat – nouseva uusi sijoitusmuoto?

Kryptovaluutat ovat nousseet viime vuosina ihmisten tietoisuuteen lähinnä valtavien arvonnousujen myötä. Kryptovaluutat ovat kryptografiaan perustuvia digitaalisia eli sähköisiä valuuttoja, niitä kutsutaan myös virtuaalivaluutoiksi. Kryptovaluutoista selvästi tunnetuimmat ovat BitcoinEthereum ja Litecoin.

Kryptovaluutat eivät ole vielä nousseet valtaosan sijoituskohteeksi, mutta ne tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia koko ajan digitalisoituvassa maailmassa, koska niillä tulee olemaan myös paljon muita käyttökohteita kuin pelkkä rahavaluutta.

Millaisia mahdollisuuksia kryptovaluuttoihin kätkeytyy ja voisiko se olla seuraava nouseva omaisuusluokka sijoitussalkkuun? Opi kryptovaluutoista enemmän

etoro
5/5
Amerikkalaisten osakkeiden
välityspalkkio 0€!

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. 

Sijoittaessa voit menettää pääomasi. Huomioi sijoittamisen kulut. Lisätietoa eToron kuluista, mene: etoro.com/learn-more

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Osake on osuus yhtiöstä. Kun ostat osakkeen, omistat palan yrityksestä ja osake on todiste siitä.

Jotta voit ostaa pörssiosakkeita, tulee sinun ensin avata arvo-osuustili. Tämän voit tehdä valitsemalla sopivan osakevälittäjän, joita on runsaasti saatavilla. Me suosittelemme eToroa, koska kulut ovat 0€ osakekaupassa.

Osakesijoittamisessa tuottoa voi syntyä kahdella eri tavalla; 1) osakkeiden arvonnousulla ja 2) osinkotuotoilla.

Tutki ja analysoi eri yrityksiä, luo sijoitusstrategia, tee osakeostot strategiasi pohjalta ja ajattele kauas tulevaisuuteen. Sijoita laatuyhtiöihin, joiden liiketoiminnan uskot kannattavan vielä vuosikymmenien kuluttua tästä hetkestä eteenpäin. Vältä hätäilemästä pienellä aikavälillä ja keskity luomaan pitkäjänteinen sijoitussuunnitelma, jossa pysyt. eTorossa voit analysoida eri yhtiöitä työkalujen avulla. 

etoro

Osta osakkeita eTorossa - Amerikkalaiset osakkeet 0€ välityspalkkiolla!

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees