Etusivu » Kryptovaluutat – Mitä kryptot ovat ja miten niihin voi sijoittaa? » Opas: Mikä on Litecoin ja miten siihen sijoitetaan?

Opas: Mikä on Litecoin ja miten siihen sijoitetaan?

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Litecoinin kurssi on tällä hetkellä $126.98 ja koko markkina-arvo $8,810,238,512.99. Litecoinin kurssi on muuttunut -1.11% viimeisen 24 tunnin aikana. Lue tarkemmin Litecoinin kurssista, kurssikehityksestä ja historiasta tältä sivulta.

Litecoin on yksi vanhimmista ja ostetuimmista kryptovaluutoista. Se perustuu ohjelmakoodiltaan edeltäjäänsä ja suurimpaan kilpailijaansa Bitcoiniin, mikä on osaltaan vahvistanut valuutan mainetta varteenotettavana maksun välineenä. 

Tässä artikkelissa käsittelemme kattavasti Litecoinia ja sen nykyistä paikkaa kryptomarkkinoilla – ominaisuuksien vertailua unohtamatta. Nyt vuonna 2022 kun bitcoinin ostaminen sijoituskohteeksi on yhä suositumpaa, kannattaa perehtyä myös mitä Litecoin voisi sijoitusmielessä tarjota.

Alta voitkin tutustua tarkemmin Litecoinin taustoihin, sen kurssikehitykseen ja lukea muun muassa Litecoinin ja Bitcoinin keskeisimmistä eroista!

Sisällysluettelo

Kryptovaluuttojen taustaa - Mikä ihmeen Litecoin?

Jotta voisi ymmärtää Litecoinin valuuttana siinä määrin, että tiedosta olisi konkreettista hyötyä omia sijoituksia pohtiessa, on ensin tunnettava kryptovaluuttojen yleinen toimintaperiaate. Netistä tietoa etsiessä turhauttavaa voi olla artikkeleissa hyödynnetty, toisinaan monimutkainen termistö, jonka merkityksiä ei selitetä lukijalle ensinkään.

 

Selvennettäköön siis aluksi, että:

  • Ekosysteemi viittaa kryptovaluutoista puhuttaessa sähköiseen ympäristöön, jolle voidaan rakentaa erilaisia hajautettuja sovelluksia tai älysopimuksia. Näihin ympäristöihin viittaavat myös nimitykset tietojenkäsittely-ympäristö, ohjelmointialusta ja käyttöjärjestelmä. Ehkäpä tunnetuin esimerkki tällaisesta ekosysteemistä on kryptovaluutastaankin kuuluisa Ethereum.
  • Älysopimukset ovat yleisnimitys tietokonekoodille, joka mahdollistaa minkä tahansa arvoa sisältävän asian – esimerkiksi rahan, tietojen tai osuuksien – vaihdon. Sähköistettynä vaihtoprosessin toiminnot suoritetaan automaattisesti, mikä minimoi huijausten ja väärinkäsitysten mahdollisuuden.
  • Token on kryptovaluutta, joka on luotu aiemmin kuvaillun kaltaisen ekosysteemin sisälle. Valtaosa maailman tokeneista toimii Ethereum-alustalla. Perinteisistä kryptovaluutoista ne eroavat tarkoitukseltaan; ne toimivat arvon välittäjänä oman ohjelmistonsa sisällä, kun taas esimerkiksi Litecoin tavoittelee laajamittaisesti hyväksytyn maksuvälineen sijaa.
  • Lohkoketju on hajautettu tietokanta, joka mahdollistaa luottamuksen rakentamisen teknologisesti toisilleen tuntemattomien tahojen välille ilman kolmatta osapuolta. Avoimille lohkoketjualustoille sovelluksia voi luoda kuka tahansa, kun taas luvanvaraisissa näkymä on verkoston jäsenille usein rajattu.
  • Avoimiin lohkoketjuihin kuuluvat esimerkiksi Ethereum ja Bitcoin, kun taas suljetut ovat jääneet laajemmilta yleisöiltä pimentoon (esim. pankkien omistama R3/Corda). Tähän teknologiaan perustuu myös artikkelissamme käsiteltävä Litecoin. Tärkeää on muistaa, että vaikka useimpien kryptovaluuttojen ekosysteemit hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa jossain määrin, ei näin ole kaikkien tapauksessa (esim. MIOTA).

Litecoin ja lohkoketjuteknologian erilaiset sovellukset

Yhtenä ensimmäisistä kryptovaluutoista Litecoin on markkinoilleen varsin tyypillinen. Vaikka se hyödyntää omaa lohkoketjuaan, pohjautuu se lähes täysin Bitcoiniin. Valuuttaa onkin usein kritisoitu vedoten siihen, että sen perustaja näyttäisi kopioineen edeltäjänsä ohjelmakoodin lähes täysin, muuttaen siitä vain muutamaa parametria.

Kyseessä on kuitenkin täysin laillinen teko – perustuvathan kummatkin kryptovaluutat avoimeen lähdekoodiin. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi vapaasti luoda niistä oman versionsa. Kuluttajan kannalta innovaatio on jopa suotavaa, koska näin hänen valittavissaan on aina vain parempia ominaisuuksia tarjoavia vaihtoehtoja.

Tarjoajia vertaillessa kannattavaa on tutustua hieman eri yhtiöiden johtoportaisiin, sillä yritysten toiminnassa ja tulevaisuudennäkymissä näkyvät usein perustajan kokemukset, visio ja persoona. Vahvat persoonat myös vetävät herkästi puoleensa uusia sijoittajia, ja siksi niiden tunnistamisesta on etua etenkin pääomasijoittamisessa.

Litecoinin ostaminen ja sijoittaminen

Miksi sijoittaa Litecoiniin?

Kuten artikkelin alussa jo selvensimme, voidaan kryptovaluutat lajitella tokeneihin, ekosysteemeihin ja valuuttoihin. Kun siis tarkastelee Litecoinin sijoittumista kryptomarkkinoilla, on tärkeää huomioida, ettei se missään nimessä pyri kilpailemaan Ethereumin tai NEOn kaltaisten ekosysteemien kanssa.

Valuuttana Litecoinin tulevaisuudennäkymät tulevat valuuttana riippumaan täysin siitä, miten yleistä sen käyttö rahanvaihdon välineenä tulee olemaan. Käteisrahasta pyritään pääsemään eroon lähes kaikissa kehittyneissä maissa – joskin vaihtelevan moraalisista syistä – ja tämä on omiaan lujittamaan virtuaalivaluuttojen asemaa perinteisten valuuttojen ohella.

Litecoiniin sijoittaminenVoi hyvinkin olla mahdollista, että verkkokauppojen ja erilaisten netin tilauspalvelujen yleistyessä myös kryptovaluuttojen omaksunta maksuvälineenä tulee yleistymään. Nyt aikuistuva Z-sukupolvi myös on edeltäjiään tietoisempi yksityisyyteen ja valtiovaltaan liittyvistä ongelmista, ja kryptovaluutat näyttäisivät vetäneen puoleensa etenkin nuorten miesten huomion.

Näiden kryptokannattajien päätyessä korkeampiin virkoihin tietämys vaihtoehtoisista valuutoista saadaan otettua paremmin huomioon esimerkiksi lakimuutoksia tehdessä. Jonkinlainen huomattava mullistus seuraavien vuosikymmenten aikana on lähes varmaa; keskuspankkien rahan luonnin ja valtioiden ylivelkaantumisen kun on tultava päätökseen.

 

Miten ostan Litecoinia?

Litecoinia voi ostaa nykyisin varsin helposti melkein mistä tahansa verkon tunnetusta kauppapaikasta. Palveluntarjoajia on monia, ja myös niiden tarjonta on vaihtelevaa. 

Eri sivustoilla sijoittamisen voi aloittaa eri summilla. Jos kryptoihin tahtoo sijoittaa CFD-tyylisesti esimerkiksi osake-, hyödyke- ja kryptokauppaan keskittyvällä eToro-palvelualustalla, voi tämän aloittaa 200 dollarin talletussummalla. ETorossa kryptovaluuttaa voi CFD-kaupan lisäksi ostaa myös kokonaan itselle jättämällä vivuttamisen kokonaan pois oston aikana. Näin ostamasi Litecoin on kokonaan sinun ja voit säilöä sen eToron alustalla tai hyödyntää eToto Walletia, joka on eToron oma kryptovaluuttalompakko. Alla kerromme pikaoppaan avulla miten voit ostaa Litecoinia helposti ja nopeasti eToron alustan kautta. 

Useimpiin palvelualustoihin liittyessä tulee vahvistaa oma henkilöllisyys esimerkiksi ajokortin tai passin kuvalla, eikä tätä tule säikähtää. Myös tiedot verotusta varten vaaditaan, koska sivustot pyrkivät välttymään näin erilaisilta laillisilta ongelmilta. Talletuksiin liittyvät maksut vaihtelevat usein pankkien ja luottokorttien välillä, ja siksi kotimaisen palveluntarjoajan valinta on suositeltavaa – tällöin siirrot ovat yleensä ilmaisia.

Litecoinia voi hyödyntää erilaisissa netin verkkokaupoissa, koska markkinoille on muodostunut palveluntarjoajia, jotka keskittyvät auttamaan yksityisiä toimijoita kryptomaksujen vastaanoton aloittamisessa. Tunnettavuutensa lisäksi Litecoinin asemaa markkinoilla edustaa sen verrattavuus kilpailija Bitcoiniin. Kyseinen altcoin todella nähdään monissa asiayhteyksissä edeltäjänsä lite-versioksi – perustajansa suunnitelmien mukaisesti.

 

Onko Litecoiniin sijoittaminen turvallista?

EToron kaltaisilla palvelualustoilla, eli ns. mobiililompakoissa, käyttäjän tietoturvan taso riippuu täysin palvelun omasta turvatasosta. Tällöin yksityisavaimet, joilla henkilö varmentaa olevansa kryptolompakon omistaja ennen siihen käsiksi pääsyä, ovat myöskin hakkereiden armoilla.

Tästä ei kannata huolestua, kun kyseessä ovat pienet rahasummat. Jos vasta kokeilee omia taitojaan muutamilla sadoilla euroilla, ei näiden menetys vielä ole henkilökohtaista taloutta järisyttävä uhka.

Isoilla rahasummilla sijoittavan puolestaan on suositeltavaa siirtyä ns. hardware-lompakoihin, joissa yksityisavaimet säilötään mikrokontrollerin suojattuun osaan. Tällöin avaimen tietoja ei pystytä siirtämään laitteesta ulos tekstimuodossa hakkereiden suosimalla tavalla.

Hardware-lompakot myös tarjoavat suojan erilaisilta heikomman turvatason desktop-lompakoita riivaavilta viruksilta, eikä niiden hyödyntämisen mikään vaihe edellytä mahdollisesti haavoittuvaisen ohjelmiston hyödyntämistä.

Tällä hetkellä turvallisimmat vaihtoehdot Litecoinien säilöntään ovat hardware-lompakot Ledger Nano S, Ledger Nano X ja Trezor Model T. Opi lisää kryptovaluuttalompakoista klikkaamalla tästä!

Pikaopas: Näin ostat kryptovaluuttoja!

Kryptovaluuttojen ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri kryptovaluuttoja (mm. Bitcoin, Ripple, Ethereum, Neo, Litecoin…). Kryptovaluuttojen lisäksi voit eToron kautta sijoittaa hyödykkeisiin, indekseihin sekä ETF:iä. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. Sinun tulee harkita, voitko ottaa rahojen menettämisen riskiä.
Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat tehdä  oikean kryptovaluuttaoston, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 0 dollaria eli runsas 9 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta kryptovaluuttaa ja säilö turvallisesti eToro Walletissa!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseistä kryptovaluuttaa ostaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttaostosi!

eToro Walletin eli eToron kryptovaluuttalompakon saat käyttöösi lataamalla älypuhelimellesi sovelluskaupasta (Android tai iOS) eToro Wallet sovelluksen. Pääset kirjautumaan sovellukseen aiemmin luomillasi käyttäjätunnuksilla. 

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

osta bitcoin etoro

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Litecoin perustetaan - ensiaskeleet ja nousu

Litecoin on Charlie Leen perustamaLitecoinin perusti Norsunluurannikolla syntynyt ja 13-vuotiaana Yhdysvaltoihin muuttanut sovelluskehittäjä Charlie Lee. Vaikka varhainen muutto toiselle puolelle valtamerta on saavutus, johon moni ei pystyisi edes aikuisena, on Leen elämä ollut täynnä tätäkin ihailtavampia kokeiluja ja saavutuksia.

Lee valmistui huippuyliopisto MIT:stä tietojenkäsittelytieteen maisterintutkinnolla. Lähes heti valmistumisensa jälkeen hän toimi vuosikymmenen ajan mediajätti Googlelle, työtehtävänään muun muassa koodin kirjoitus Chrome OS:ää varten. Bitcoinista sovelluskehittäjä kiinnostui jo vuonna 2011.

Kryptovaluuttojen potentiaalin havaitessaan Lee alkoi kirjoittaa vapaa-ajallaan koodia uutta lohkoketjua varten, julkaisten Litecoinin kryptovaluuttoja käsittelevällä nettifoorumilla samaisen vuoden lopussa. Ennen tätä valuutan perustaja louhi sitä itselleen vain 150 kolikon verran.

Foorumille tekemänsä postauksen Lee otsikoi sanoin ”Litecoin – a lite version of Bitcoin. Launched!” mikä kääntyy vapaasti suomennettuna toteamukseksi ”Litecoin – Bitcoinin kevytversio. Julkaistu!”. Perustaja on sittemmin selventänyt, ettei tavoitellut valuutalla kilpailuasemaa Bitcoinin kanssa, vaan halusi tarjota maksutavan pienempien rahasummien käsittelyä varten.

Lee myi lähes kaikki Litecoininsa vuoden 2017 joulukuussa, jolloin Litecoinin kurssi oli huipussaan. Teko sai osakseen laajaa kritiikkiä kryptovaluutan kannattajilta, jotka näkivät omistajan paenneen rahojensa kanssa, samalla mahdollisesti antaen ensisysäyksen valuutan laskukiidolle.

Sovelluskehittäjä on itse perustellut päätöstä sillä, että hän oli aiemmin pystynyt vaikuttamaan Litecoinin kurssiin esimerkiksi negatiivisin tai positiivisin tviitein, eikä tällaisen manipulaation mahdollisuus ollut muiden valuuttaan sijoittaneiden etujen mukaista.

Nykyisin Lee työskentelee täysipäiväisesti Litecoin Foundation -yhdistyksessä, joka ohjaa valuutan kehitystyötä.

Litecoin ja Bitcoin - keskeisimmät erot

Kuten aiemmin jo mainitsimmekin, ovat Litecoin ja Bitcoin peräisin samasta ohjelmakoodista. Ei siis ole mikään ihme, että kryptovaluuttojen välillä on paljon yhteistä. Yhteneväisyyksiäkin tärkeämpää on erojen mielessä pitäminen, sillä valuutat poikkeavat toisistaan huomattavasti, kun tarkastelun kohteena on turvallisuus, skaalautuvuus, louhinta ja sijoittuminen kryptomarkkinoilla.

 

Litecoinin käytettävyys

Valuuttojen merkittävimmät erot ovat seuraus niiden eroavista käyttötarkoituksista. Litecoinin perustaja on monissa eri haastatteluissa kertonut halunneensa luoda Bitcoinin kaltaisen virtuaalivaluutan, joka kuitenkin sopisi tätäkin paremmin pienten rahasummien siirtoon.

Tästä johtuen kryptovaluutat eroavatkin toisistaan erityisesti prosessointinopeudeltaan. Litecoin skaalautuu Bitcoinia paremmin, yltäen noin 56 transaktioon sekunnissa Bitcoinin 7 transaktion sijaan. Tuettu transaktiomäärä antaa Litecoinille kilpailuedun, kun tarkastelun kohteena on kryptovaluuttojen käytettävyys etenkin arkisessa rahanvaihdossa ja kaupankäynnissä.

Transaktioiden tiiviimmän toteutusnopeuden varjopuolena on heikentynyt turvallisuus. Uusi Litecoin-lohko syntyy noin 2,5 minuutin välein, kun taas Bitcoinilla tämä vie hieman alle 9 minuuttia. Näin ollen myös blokkien uudelleenorganisointi tapahtuu Litecoinilla lähes neljä kertaa kilpailijaa nopeammin, mikä on etenkin hakkereiden mieleen.

 

Litecoin louhinta

Uusia Litecoineja syntyy samoin kuin Bitcoinin tapauksessa, eli louhimalla. Tässä kryptovaluuttaa havitteleva hyödyntää erittäin tehokasta tietokonetta, joka käyttää aikansa hyvin vaikean matemaattisen yhtälön ratkontaan. Jokin sadoista tuhansista kryptovaluuttojen louhijoista onnistuu tässä jossakin vaiheessa, pystyen lisäämään kryptovaluutan lohkoketjuun uuden lohkon.

Bitcoinin tapauksessa tavan tietokoneita tai näytönohjaimia hyödyntäneet peruskäyttäjät häädettiin louhinnan parista pois jo 2010-luvun alussa, kun jotkin käyttäjistä alkoivat tavoitella etuasemaa erityisesti kryptotarkoituksiin valmistettujen ASIC-laitteiden avulla. Litecoin-louhijoille ASIC säilyi pitkän aikaa hyödyttömänä, sillä kryptovaluutta käyttää tiivistealgoritmi Scryptia.

Toisin kuin Bitcoinin SHA-256, vaatii Scrypt toimiakseen raa’an prosessointitehon lisäksi muistia, minkä vuoksi Litecoinin louhinta oli pitkään kannattavaa myös peruskäyttäjän saatavilla olevilla näytönohjaimilla. Nykyisin tilanne on kuitenkin jo muuttunut, sillä Bitmainin kaltaiset louhintateknologian jätit ovat tuoneet markkinoille etenkin Litecoinin louhintaan tarkoitettuja ASIC-laitteita.

 

Litecoinin kappalemäärä markkinoilla

Litecoin ja Bitcoin fyysisinä kolikkoinaKoska Litecoineja syntyy louhinnan yhteydessä, kasvaa niiden kappalemäärä markkinoilla koko ajan. Niiden käyttöönoton tahti kuitenkin hidastuu Bitcoinin tavoin. Tällä hetkellä uusia Litecoineja tulee jokaisen onnistuneen lohkon yhteydessä ulos vain 12,5 kappaletta, ja tämä määrä puolittuu (eli ns. ”halving” tapahtuu) aina 840 000 blokin välein.

Rahan tyhjästä luonti kuulostaa päällisin puolin varsin houkuttelevalta idealta. Puolittuminen kuitenkin tarkoittaa, että samalla kun kanssasi kilpailevat louhijat siirtyvät aina vain enemmän prosessointitehoa ja energiaa vaativiin laitteisiin, vähenee louhinnasta saatava valuuttamäärä asteittain. Jossain vaiheessa seurauksena on, ettei kryptovaluutan louhinta ole enää kannattavaa.

Vaikka louhintaa jatkaisivat yhä parhaimmat laitteistot omaavat kryptointoilijat, on niin Bitcoinille kuin sen seuraajallekin asetettu ennalta maksimimäärä sille, miten paljon valuuttaa voi lopulta olla markkinoilla. Litecoinilla tämä kappalemäärä on 84 miljoonaa – tarkalleen neljä kertaa enemmän, kuin Bitcoinin 21 miljoonaa.

Kumpaan vain kryptovaluuttaan sijoittava voi siis tietää rauhallisin mielin, ettei niiden arvoa tule syömään jatkuva inflaatio harrastajien louhiessa valuuttaa aina vain lisää. Arvostettu yhdysvaltalainen talouslehti Forbes uutisoikin tämän vuoden alkupuoliskolla siitä, miten kryptovaluutat ovat alkaneet herättää kiinnostusta jopa miljardöörien keskuudessa kultaan verrattavana inflaation suojana.

 

Litecoinin markkina-arvo

Vaikka Litecoinin voisi luulla olevan erityisen suosittu kuluttajien keskuudessa sen arkisen käytettävyyden vuoksi, on Bitcoin yhä markkina-arvoltaan kyseistä altcoinia huomattavasti edellä. Tämän artikkelin kirjoittamisajankohtana Bitcoinin markkina-arvo on melkein 205 miljardia Yhdysvaltain dollaria, kun taas Litecoinilla sama menestyksen mittari on noin 3,7 miljardia.

Yleisesti kryptovaluuttoja tarkastellessa Litecoinin kuitenkin voidaan nähdä kiivenneen oman alansa huipulle; sijoittuuhan se markkina-arvoltaan maailman 7. suosituimmaksi virtuaalivaluutaksi. Liikkeellä Bitcoinin mahdollisesta 21 miljoonan rajasta on jo 18 miljoonaa rahayksikköä, kun taas Litecoinilla on kasvuvaraa tämänhetkisestä 65 miljoonasta vielä melkein 20 miljoonaa.

Kummankin valuutan arvot ovat olleet tänä vuonna hurjassa nousussa, ja varaa tälle on vielä paljon. Vaikka yhden Bitcoinin arvo onkin huimat 11 000 dollaria ja Litecoinin arvo sekin arkikäyttöön sopimattomalta kuulostavat 50 dollaria, voidaan ne jakaa uskomattoman pieniin osiin. Pienin Bitcoinilla siirrettävä rahamäärä on kokonaisen yksikön 1 sadasmiljoonasosa, eli 0,00000001 Bitcoinia.

Tämän mielessä pitäen voi tietää, että yhden yksikön korkea arvo ei tule olemaan este kryptovaluutan käytettävyydelle. Läheskään kaikki kryptovaluuttoihin sijoittavat eivät jakautuvuutta tunne, ja siksi Litecoinilla saattaakin olla suuremman kappalemääränsä myötä eräänlainen psykologinen etu suurimpaan kilpailijaansa verrattuna – tarkoittaahan tämä alempaa yksikköhintaa.

Litecoinin kurssikehitys

Muiden altcoinien tavoin Litecoinin (LTC) kurssikehitys korreloi vahvasti Bitcoinin (BTC) kanssa. Kun sen kannattajat innostuvat, nousevat tällöin yleensä myös vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen yksikköhinnat.

Tämän vuoden alkuun verrattuna Litecoinin yksikköhinta on noussut noin 42 dollarista 57 dollariin, eli Litecoinin arvo on kasvanut reilun kolmasosan. Kuten aiemmin jo mainitsimmekin, on kryptovaluuttoja alettu viime aikoina tarkastella kullan kaltaisena turvana taloustilanteen ollessa epävarma. Litecoinin tulevaisuus tältä kantilta näyttääkin valoisalta.

Koronavirustilanteen ja ns. härkämarkkinoiden pitkittyessä moni odottaa seuraavaa markkinaromahdusta. Asiantuntijat ovatkin varoitelleet sijoittajia innostumasta liikaa, sillä monien suuryhtiöiden osakkeiden hinnat ovat epävarmasta taloustilanteesta huolimatta jo rikkoneet koronavirusaaltoa edeltäneen nousukiidon ennätykset, eli niiden arvon nähdään karanneen kauas todellisuuden rajoista.

Kryptovaluuttojen ostoa harkitessa onkin erityisen suositeltavaa pohtia osakemarkkinoiden ja ylipäätään maailmantalouden todennäköisintä tulevaa suuntaa. Apuna tässä voi hyödyntää asiantuntijoiden arvioita, joskin menneisyyteen katsomalla voidaan havaita, että myös taloudellisen korkeakoulututkinnon omaamattomat kryptointoilijat ovat kyenneet ennustamaan niiden hintoja usein näitä vanhempia talousalan eksperttejä paremmin.

Litecoinista sekä kryptomarkkinoiden yleisistä mullistuksista ja muista vaihtoehdoista voit pysyä ajan tasalla toki myös kaltaistemme sijoitussivustojen kautta. 

 

Litecoin kurssi – reaaliaikainen kurssi tänään:

Top10 kryptovaluuttojen kurssit reaaliajassa

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Litecoin on yksi vanhimmista ja ostetuimmista kryptovaluutoista. Se perustuu ohjelmakoodiltaan edeltäjäänsä ja suurimpaan kilpailijaansa Bitcoiniin, mikä on osaltaan vahvistanut valuutan mainetta varteenotettavana maksun välineenä. 

Litecoinia voi ostaa nykyisin melkein mistä tahansa kryptopörssistä. Kryptopörssejä on monia ja ne ovat auki vuorokauden ympäri.

On hyvä ymmärtää, että sijoittamisessa on aina oma riskinsä, kryptovaluutat eivät ole poikkeus. Kryptovaluuttasijoittaminen on riskialtista suurien arvonmuutosten takia. Suuri arvonmuutos lyhyessä ajassa on normaalia kryptovaluuttojen kohdalla ja sen ansiosta voidaan saada aikaan suuret tuotot, mutta yhtälailla myös suuret tappiot. Tämä kannattaa aina ottaa huomioon kryptovaluuttasijoittamisessa ja sijoittaa vain sen verran kuin on valmis häviämään. Litecoinin sijoittaessa analysointiin kannattaa käyttää aikaa ja seurata muun muassa viimeisimpiä arvonmuutoksia, uutisia, sijoittajien Litecoin kokemuksia, kommentteja, indikaattoreita sekä saatavilla olevia analyysityökaluja. Kannattaa myös Litecoinin rinnalla seurata muita kryptovaluuttoja, koska muutokset muissa kryptovaluutoissa vaikuttavat usein myös Litecoiniin.

Litecoinin arvo muuttuu jatkuvasti ja arvonmuutos voi olla hyvinkin suuri lyhyessä ajassa.

Litecoinin ja kaikkien muiden kryptovaluuttojen arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Mitä enemmän Litecoinilla on kysyntää ja mitä vähemmän on tarjontaa, sen arvokkaampi Litecoin-kryptovaluutta on.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

etoro

Osta osakkeita eTorossa - Amerikkalaiset osakkeet 0€ välityspalkkiolla!

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees