Etusivu » Osakesijoittaminen » Osakesijoittamisen aloittaminen – miten ostaa osakkeita?

Osakesijoittamisen aloittaminen – miten ostaa osakkeita?

Osakesijoittamisen aloittaminen

Pörssiyhtiön osake on pitkällä aikavälillä kannattavin säästämisen muoto. Osakesijoittaminen koetaan usein varakkaiden henkilöiden tai sijoitusammattilaisten toiminnaksi, vaikka todellisuudessa se sopii kenelle tahansa. Osakesijoittamisen aloittaminen on nykyään helppoa. Voit käydä kauppaa pankkien verkkopalveluissa muutamissa minuuteissa, annat vain toimeksiannon ja asetat tarjouksen osakkeen hinnasta. Verkkopalvelut, eli osakevälittäjät, perivät toteutuneista toimeksiannoista joko kiinteän- tai prosenttiperusteisen palkkion. Palkkioiden suuruus riippuu välittäjistä. Keskimääräinen palkkio on 1000 euron osakeostosta on 10 euron luokkaa.

Miten ostaa osakkeita ensimmäistä kertaa?

Jotta voit tehdä osakekauppaa, tarvitset arvo-osuustilin. Arvo-osuustilille kirjataan hankitut osakkeet. Arvo-osuustili on luonnollisesti kätevintä avata omaan pankkiin, jossa hoitaa muutkin päivittäiset pankkiasiat. Kannattaa silti tehdä vertailuja eri pankkien välillä, esimerkiksi Nordnet.fi on suosittu ja edullinen vaihtoehto osakekauppojen tekemiseen.

Kun arvo-osuustili on avattu ja ensimmäiset osakekaupat tehty, voit tarkastella palveluntarjoajien, eli pankkien verkkopalveluissa osakesalkkusi tämän hetken kokonaisarvoa.

Pörssien aukioloaikoina osakkeiden hinnat, eli osakekurssit vaihtelevat jatkuvasti. Useimmat palveluntarjoajat näyttävät asiakkailleen osakekurssit reaaliajassa. Lehdet, kuten Taloussanomat tai Kauppalehti, näyttävät sivuillaan viivästettyjä kurssitietoja. Suomen ainoa virallinen pörssi on Helsinki OMXH. Se on auki arkipäivisin klo 10.00-18.30.

Voit asettaa verkkopalveluissa ostotoimeksiannon milloin tahansa ja kauppa syntyy pörssien aukioloaikoina ja kun hinta on oikea.

Avaa maksuton tili Nordnetille tänään - saat säilytysmaksut hintaan 0€/kk!

Vinkit osakesijoittamisen aloittamiseen

Osakkeiden ostotoimeksiannon yhteydessä kannattaa aina asettaa rajahinta, kun teet kauppaa nettipalveluissa. Rajahinta toimii toimeksiannon ehtona niin, että kauppa ei toteudu jos osakkeen hinta on yli asettamasi rajahinnan. Tämä toimii turvana, ettet maksa vahingossa liian suurta hintaa osakkeista, jotka ovat voineet nousta sen jälkeen kun olet asettanut toimeksiannon (huom. 15min viive).
Ostotoimeksianto kannattaa tarkastaa kahteen kertaan, että syöttämäsi tiedot ovat oikein. Tarkasta asettamasi rajahinta sekä kappalemäärä. Samoin kannattaa tarkastaa toimeksiannontyyppi, eli oletko ostamassa vai myymässä. Jos esimerkiksi ostat yhtiön osakkeita joita jo valmiiksi omistat, saattaa käydä vahingossa niin, että myyt vaikka piti ostaa.

Kun olet valinnut sopivan yhtiön sijoitukselle, osta osakkeet muutamassa erässä, näin vältyt siltä, että ostat osakkeet kalleimmalla hinnalla.

Muista myös, että useammat välittäjät tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa myös ulkomaalaisiin yrityksiin.

Kuinka tienata rahaa osakesijoittamisella?

Osakesijoittamisessa voi tienata kahdella eri tavalla: joko osinkoina tai osakkeiden arvon nousuna. Jokainen yritys päättää osingon maksusta keväisin yhtiökokouksissa. Osingon saa arvo-osuustilille rahana, osingon maksupäivänä. Osingon suuruus ilmoitetaan muodossa, 0.15€/osake, eli jos omistat yhtiön osakkeita 50 kappaletta, saat osinkoa 7,5€. Osinkotuotto verotetaan henkilöverotuksessa pääomatulona. Katso kirjoittamamme artikkeli osakesijoittamisen verotuksesta.

Osakkeiden kurssit vaihtelevat pörssin aukioloaikoina kysynnän mukaan. Eli jos sijoittajat ovat luottavaisia osakkeista ja ostoja tapahtuu, osakekurssit nousevat. Kun taas sijoittajat myyvät osakkeita, kurssit laskevat. Voit seurata osakekurssien kehitystä esimerkiksi Kauppalehden sivuilta, kursseissa on 15 minuutin viive.

Osakkeiden voitto tai tappio realisoituu vasta myyntitapahtuman jälkeen. Verkkopankissa näkyvä arvonnousu on teoreettista myyntitapahtumaan asti. Osakkeen hinta voi romahtaa jo seuraavana päivänä. Osakesijoittajat reagoivat yhtiöuutisiin arvaamattomasti ja tämä johtaa myös siihen, että osakekurssit heittelehtii.

Aloittelevan osakesijoittajan on hyvä tutustua sijoituskirjallisuuteen, joista voi poimia alan ammattilaisten sijoitusvinkkejä ja implementoida niitä omiin sijoitus-strategioihin. Olemme listanneet suosituimpia sijoituskirjoja, tutustu niihin tästä.

Avaa maksuton tili Nordnetille tänään - saat säilytysmaksut hintaan 0€/kk!

Osakesijoittamisen aloittaminen – arvosijoittajaksi vai kasvusijoittajaksi?

Osakesijoittajia on kahta eri tyyppiä, arvosijoittajia ja kasvusijoittajia. Arvosijoittajat valitsevat perinteisesti sijoituskohteiksi hyvää osinkotuottoa maksavia sekä taloudellisesti vakaita yhtiöitä. Arvosijoittamisessa haetaan tuottoa pääosin osingosta, mutta yhtälailla osakkeen arvonnousulla. Arvonnousu arvo-osakkeilla on yleensä maltillinen. Kasvusijoittaja sijoittaa mieluummin kehittyviin yrityksiin, missä on suurempi riski. Toiseaalta yhtiöiden oletetaan kasvavan tulevaisuudessa, jolloin myös osakkeen arvo nousee. Kasvuyhtiöiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä voit menettää sijoittamasi pääoman nopeasti väärällä yhtiövalinnalla. Jos taas valitset oikein, voi sijoituksesi kasvaa moninkertaisesti. Perinteisiä arvoyhtiöitä ovat mm. Fortum Oyj sekä Orion Oyj.

Arvosijoittajien ja kasvusijoittajien lisäksi on olemassa sijoittajia, jotka hakevat maksimaalista tuottoa hyvin suurella riskillä. Yleensä käytetään suurta velkavipua ja sijoituskohteet ovat yleensä johdannaisia, eli vivullisia sertifikaatteja, warratteja sekä muita vipu- tai optioinstrumenttejä.

Osakesijoittamisen tueksi on olemassa monenlaisia kannattavuudesta ja arvostustasosta kertovia tunnuslukuja, kts. tunnusluvut, joihin kannattaa perehtyä ennen osakesijoittamisen aloittamista.

Osakesijoittamisen aloittaminen – Hajautus

Osakeostot kannattaa hajauttaa mahdollisimman hyvin eri toimialoille sekä eri yhtiöihin, tämä pienentää riskiä eikä tuotto välttämättä kärsi. Osakeostot kannattaa myös hajauttaa kansainvälisesti, sillä jo valuuttakurssien muutokset tuovat parhaassa tapauksessa tuottoa. Parhaimmassa tapauksessa nautit siis sijoittamasi yhtiön osakkeen arvonnoususta sekä mahdollisesta valuutan vahvistumisesta, esimerkikisi dollarin suhde euroon. Kannattaa myös muistaa, että maailmalla on lukuisia eri pörssejä.

Punnitse myös vaihtoehtoja suorien osakesijoituksien sekä rahamarkkinoiden välillä. Kun maailman talous on laskusuhdanteessa ja pörssikurssit laskevat, kannattaa harkita erilaisia korkosijoituksia suorien osakesijoituksien sijaan.

Hajautuksen voi myös tehdä hankkimalla rahasto-osuuksia, jotka sijoittavat esimerkiksi maantieteellisesti tai toimialakohtaisesti. Perinteisten rahastojen ohella voit hankkia pörssinoteerattuja ETF-rahasto-osuuksia, jotka seuraavat kohteensa kehitystä. Tällaisia kohteita voi olla esimerkiksi kehittyvät maat, maailman indeksi, eri maiden pörssien 25 suurinta yritystä yms.

On hyvä muistaa, että huolellisella hajautuksellakaan ei välttämättä kykene suojaamaan osakesalkkuaan. Tästä esimerkkinä kansainvälinen finanssikriisi vuonna 2009, jolloin osakemarkkinat laskivat ympäri maailmaa.

Avaa maksuton tili Nordnetille tänään - saat säilytysmaksut hintaan 0€/kk!

facebook twitter