Etusivu » Markkinat » Raaka-aineiden hinnat 2024 – Kannattaako raaka-ainesijoittaminen?

Raaka-aineiden hinnat 2024 – Kannattaako raaka-ainesijoittaminen?

Raaka-ainesijoittaminen ei ole tunnetuimpia sijoitusmuotoja, mutta sen suosio on pikkuhiljaa kasvamassa suomalaisten sijoittajien keskuudessa. Suosion taustalla on ainakin osittain raaka-aineiden hinnat, jotka ovat tarjonneet sijoittajille mukavia tuottoja viime vuosina. Varsinkin Ukrainan sodan aikana raaka-ainesijoittaminen on lisääntynyt valtavasti.

Tässä lyhyt katsaus raaka-aine sijoittamiseen ja sen etuihin. Käymme lyhyesti läpi myös Ukrainan sodan vaikutusta raaka-aineiden hintoihin. 

Vastuunvapaus: {etoroCFDrisk}% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

Sisällysluettelo

Raaka-aineiden hinnat reaaliaikaisessa graafissa

Vastuunvapaus: {etoroCFDrisk}% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

Raaka-aineiden hinnat: miten ja mihin sijoittaa?

Raaka-aineet viittaavat tuotannossa ja jalostuksessa käytettäviin materiaaleihin. Niitä käytetään monissa tuotteissa ja monin eri tavoin, aina energiantuotannosta ruokateollisuuteen. Raaka-aineita voidaankin jaotella monin eri tavoin ja yksi suosituimmista tavoista on jakaa raaka-aineet:

  • Koviin raaka-aineisiin, kuten louhittuihin metalleihin sekä energiaa tuottaviin materiaaleihin.
  • Pehmeisiin raaka-aineisiin, joita ovat muun muassa maataloustuotteet.

Sijoittajan kannalta tärkeimpiä ja mielenkiintoisia raaka-aineita ovat muun muassa:

  • Öljy, maakaasu, kivihiili
  • Kulta, kupari
  • Vehnä, kahvi, soijapavut

Raaka-ainesijoittaminen voi kohdistua hyvinkin erilaisille markkinoille, sijoittamisen ollessa lähtökohtaisesti samankaltaista kuin esimerkiksi osakesijoittaminen. Sijoitustuotteita on runsaasti rahastoista futuureihin. Erilaisia raaka-aineisiin sijoittavia sijoitusrahastoja ja sijoitustuotteita löytyy Suomesta varsin kattavasti eri toimijoilta. Voit sijoittaa rahastoihin, jotka tekevät sijoitukset puolestasi eri raaka-aineisiin tai valita sijoituskohteeksi tietyn raaka-aineen esimerkiksi futuurien avulla.

Kuinka sijoittaa raaka-aineisiin?

Voit ottaa näkemystä raaka-aineiden hintojen kehitykseen erilaisilla sijoitustuotteilla, kuten rahastoilla ja futuureilla. Me itse suosimme kaupankäyntialustana Nordnetiä, jonne tilin avaaminen on täysin maksutonta. Toinen alusta, jota suosittelemme on eToro, jossa voit käydä CFD-kauppaa useilla eri raaka-aineilla ja arvometalleilla: kulta, hopea, kupari, öljy, Brent-öljy, puuvilla, kahvi, sokeri… 

Näin sijoitat raaka-aineisiin ja arvometalleihin

Raaka-aineiden ja arvometallien ostamiseen on useita palveluntarjoajia. eToro on yksi maailman suurimmista kauppa-alustoista, jossa voit käydä kauppaa raaka-aineilla hinnanerosopimusten eli CFD:n kautta (käytännössä tarkoittaa ettet omista ostamaasi raaka-ainetta fyysisessä muodossa, vaan käyt pelkästään kauppaa sen hinnalla). Alla näet miten eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää ”Liity heti” -painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta ja kaupankäynti käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan raaka-aineita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää ”Talletus”-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli noin 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Aloita raaka-ainesijoittaminen!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi raaka-aine klikkaamalla eToro alustan vasemmasta laidasta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” -kohtaa. Kun löydät haluamasi raaka-aineen,  klikkaa ”Käy kauppaa” -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen raaka-ainetta ostaa. Vipuvaikutusta säätämällä voit ”vivuttaa” ostamaasi raaka-ainetta, eli ostaa pienemmällä summalla suuremman määrän osaketta. Huomioi, että tuotot, mutta myös riskit, kasvavat vivuttamisen kautta. Vivuta vain, jos ymmärrät, miten vivuttaminen toimii.

Lopuksi klikkaa ”Avaa kauppa” -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kautta. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojen menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Eri tapoja sijoittaa raaka-aineisiin

Sijoittaminen raaka-aineisiin on yleistynyt, ja voit sijoittaa raaka-aineisiin eri tavoilla. Perinteinen keino sijoittaa raaka-aineisiin on fyysinen raaka-aine, mutta toisaalta tämä keino koskee lähinnä arvometalleita, esimerkiksi kultaa tai hopeaa. Monella onkin varmasti huomaamattaan jo valmiiksi kotonaan arvometalleihin sijoitettuna jonkin verran varoja. Fyysisen kultaan tai hopeaan sijoittaminen voi kuitenkin olla vaativaa, sillä jos niitä on suurissa määrin suositellaan niitä säilytettävän esimerkiksi pankissa turvalokerossa.

Voit myös sijoittaa raaka-aine rahastoihin. Raaka-aine rahasto on kätevä ja hyvin helppo tapa sijoittaa raaka-aineisiin, sillä sinun ei tarvitse huolehtia näiden säilytyksestä. Rahastot eivät kuitenkaan aina osta raaka-ainetta fyysisesti, vaan toisinaan sijoittavat raaka-aine futuureihin. Kannattaa siis tutustua rahaston sijoituskohteisiin ennen siihen sijoittamista. Usein raaka-aine rahastoon sijoittamalla sijoitat ETC:hen, eli exhange traded commodities, jotka sitten sijoittavat tiettyyn raaka-aineeseen. ETC:n tarkoitus on seurata tietyn raaka-aineen hinnan kehitystä seuraavaa indeksiä, tai futuuria ETF:n tapaisesti.

Raaka-aineisiin voi myös sijoittaa epäsuorasti niihin keskittyvien yritysten kautta. Voit esimerkiksi valita kultaan sijoittaessasi sijoittavasi kultakaivososakkeita, tai öljyyn sijoittaessasi öljy-yhtiön. Yritykseen sijoittaessa kannattaa kuitenkin tehdä taustatyö hyvin, sillä osakekurssiin voivat vaikuttaa muutkin asiat kuin itse raaka-aineen hinnan kehitys. Positiivista toki osakkeisiin sijoittaessa on se, että valitessasi yhtiön hyvin voit saada hinnannousun lisäksi osinkoja.

Mikäli raaka-aineen hinnalla voiton tekeminen kiinnostaa, eikä niinkään kohde itsessään, voit valita CFD-sijoittamisen. CFD-kaupan käynnissä sijoittaja tekee sopimuksen tarjoajan kanssa, ja tekee joko voittoa tai häviötä riippuen mihin suuntaan raaka-aineen hinta liikkuu. Yksinkertaistettuna; jos ostat kultaa hinnalla 1800 dollaria, ja sitten sen arvo nousee 2000 euroon, saat tästä voittoa 200 euroa. Toki CFD-sijoittamisessa on erilaisia kuluja, joista kannattaa ottaa selvää ennen sijoittamisen aloittamista.

Voit myös sijoittaa moniin raaka-aineisiin futuureita käyttäen. Bull-sertifikaatti liikkuu raaka-aineen hinnan mukana, siinä missä bear-sertifikaatti spekuloi hinnan laskevan. Futuureita voit käyttää erilaisilla kertoimilla ja kätevintä onkin se, että voit myös spekuloida hinnan laskua. Futuureita käyttäessä tulee kuitenkin olla hyvin varovainen, ja ne harvoin sopivat aloittelijalle.

Vastuunvapaus: {etoroCFDrisk}% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

Kuinka raaka-aineiden hinnat muodostuvat?

Raaka-aineet ja hinta on tietysti tärkeä elementti sijoittamista mietittäessä. Raaka-aineiden hinnat muodostuvat kahdella eri tavalla. Spot-markkinat määrittelevät fyysisessä kaupankäynnissä muodostuvan hinnan – eli tuottajien ja jalostajien käyttämän hinnan raaka-aineen vaihtaessa omistajaa. Hinta noudattelee usein perinteistä kaavaa kysynnän ja tarjonnan osalta. Raaka-aineisiin sijoittaminen tapahtuu harvoin spot-markkinoihin, vaan sijoittamisen osalta on tärkeämpi ymmärtää raaka-aineiden hinnat johdannaismarkkinoilla.

Kuten todettua, sijoittajien kannalta tärkeimmät raaka-ainehinnat muodostuvat suojaajien ja spekuloijien avulla johdannaismarkkinoilla. Kysyntään ja tarjontaan pohjautuvaa raaka-aine kauppaa käydään maailman pörsseissä.

Johdannaismarkkinoista on hyvä tietää juuri suojaajien ja spekuloijien osuudesta hinnan muodostumiseen. Suojaajat ovat pääsääntöisesti tuottajia, jotka pyrkivät pitämään tuotannosta saadut voitot tasaisina muun muassa tuotantoa rajoittamalla. Spekuloijat puolestaan ennustavat raaka-aineiden hintoja tulevaisuudessa ja heidän sijoituskäyttäytyminen voi nostaa tai laskea raaka-aineiden hintoja.

Miksi raaka-aineet sijoituskohteena kannattavat?

Raaka-aineet ovat sijoituskohteena kasvavassa suosiossa ja tämän taustalla on niin monien raaka-aineiden hintakehitys, mutta myös muut sijoittamisen hyödyt. Sijoituskohteena raaka-aineet tarjoavat mm. seuraavat edut:

  • Uuden tavan hajauttaa sijoitussalkkua – hajauttaminen on yksi tärkeimpiä tapoja minimoida sijoittamisen riskiä. Raaka-aineet ovat yksi tapa mahdollistaa vaihtoehtoiset sijoitukset, varsinkin sijoituskohteena, joka ei korreloi suoraan osakemarkkinoihin.
  • Parempi inflaatiosuoja – kohotessaan raaka-aineiden hinnat kasvattavat myös tuotantokustannuksia sekä kuluttajien käyttämiä lopputuotteita, jonka johdosta raaka-aineisiin sijoittaminen on yksi keino hyötyä inflaatiosta.
  • Erityisosaamisen hyödyntäminen – raaka-aineisiin sijoittaminen on jälleen yksi keino hyötyä omasta erityisosaamisesta ja esimerkiksi kaivosteollisuutta muutenkin seuraava voi ymmärtää muun muassa alan raaka-aineiden hintakehityksen helpommin.

Raaka-aineiden hintakehitys on viime vuosina tuonut sijoittajille niin hyviä, että huonompiakin tuloksia, kuten sijoituskohteet yleensä. Raaka-aineiden hinnat ovat esimerkiksi raakaöljyn osalta suuntautuneet peräti negatiivisiksi, kun taas monet sijoittajat ovat suunnanneet katseensa kultaan.

Raaka-aineet ovat sijoituskohteena monipuolinen kohde ja vaihtoehtoja sijoittajille löytyy runsaasti. Sijoitusmuoto tarjoaa mahdollisuuden salkun monipuolistamiseen ja raaka-aineiden hinnat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia voittojen kasvattamiseen.

Raaka-aineiden hintakehitys

Raaka-aineiden hintojen nousu mietityttää sijoittajia, sillä monen sijoitusinstrumenttina toimivan raaka-aineen hinta oli katossa vuonna 2022. Toisaalta inflaation ja epävarman taloustilanteen vuoksi raaka-aineet voivat houkutella sijoituskohteena. Raaka-aineiden tulevaisuus puhuttaa myös sen vuoksi, että osa näistä on uusiutumattomia. Raaka-aineiden hintakehitystä voi seurata jo pitkältä aikaväliltä. Esimerkiksi kullan historia vaihdon välineenä sijoittuu pitkälle menneisyyteen, ja sen hintakehitystä voit seurata jopa yli 200 viime vuoden ajalta – mikä tekeekin siitä mielenkiintoista, sillä voit nähdä miten erilaiset maailman suuret tapahtumat ovat vaikuttaneet kullan hintakehitykseen.

Kulta hintakehitys onkin ollut hyvin syklistä riippuen maailman tilanteesta – tämä näkyy etenkin 1970 luvun jälkeen sen hinnan muutoksissa. 1920-luvulla kullan hinta oli noin 20 dollarin paikkeilla, siinä missä tänä päivänä se on 1824 dollaria. Kahdeksas maaliskuuta vuonna 2022 kullan hinta oli korkeimmillaan 2074 dollarissa. Tämä johtui maailmalla hallitsevasta epävarmuudesta, sillä venäjän ja ukrainan sota oli juuri syttynyt tästä kaksi viikkoa ennen. Myös öljy teki samana päivänä hintaennätyksensä.

Teräksen hintakehitys on ollut samantapaista kuin kullan. Raaka-aineiden hinnat perustuvat vahvasti kysynnän ja tarjonnan lakeihin, ja niiden vaikutus voidaan nähdä myös teräksen hinnoissa. Teräksen hinnat olivat hyvin alhaalla 2015 aikoihin, kun finanssikriisin ja taantuman aikaansaama nopea kysynnän hiipuminen synnytti teräsmarkkinoille ylitarjonnan. Teräksen hinta kuitenkin menee hyvin linjassa öljyn kanssa, ja tämän vuoksi se onkin nyt huomattavasti korkeammalla kuin esimerkiksi finanssikriisin jälkeen. Teräksen hinta oli huipussaan syyskuussa 2021.

Metallien hintakehitys menee samaan kategoriaan aikaisemmin mainittujen sijoitus instrumenttien kanssa. Metalleilla tarkoitetaan hopeaa, platinaa ja palladiumia, joista hopeaan sijoittaminen on yleisintä. Hopeaa pidetäänkin kullan pikkuveljenä, mutta sen hinta on yleisesti alempi sillä tätä on tarjolla enemmän. Myös hopean hintakehitys sijoittuu yli 100 vuoden taakse. Kesäkuussa 2022 hopean hinta on noin 20 dollaria. Erikoista on, että hopean hintaennätys tehtiin vuonna 1979, jolloin sen hinta oli 134 dollaria. Tällöin markkinoilla oli uskomus, että hopeamarkkinoilla tulisi pula ja täten ihmiset alkoivat ostamaan hopeaa enemmän. Tämä johti hinnan nopeaan nousuun, josta sitten hopea ”kupla” puhkesi.

Raaka-ainesijoittajan tärkein valtti on ymmärtää syklejä

Raaka-aine sijoittajan on tärkeää ymmärtää laajemmin talouden vaikutuksia raaka-aineiden hintoihin. Raaka-aineiden hinnat ovatkin siis syvästi sidoksissa esimerkiksi kysynnän ja tarjonnan muutoksiin. Tämän lisäksi poliittiset ja valtiolliset toimet vaikuttavat niiden hintoihin. Raaka-aine sijoittajan tuleekin siis ehkä perinteistä osake – tai rahastosijoittajaa tarkemmin seurata yleisesti maailman tilannetta.

Yksi raaka-aine sijoittamisen suurimmista hyödyistä onkin se, että ne ovat perinteisesti suojanneet sijoittajaa inflaatiolta. Tämän vaikutuksen voi nähdä myös tällä hetkellä inflaation ollessa korkealla – myös raaka-aineiden hinnat ovat hyvin korkealla nyt.

Myös ilmastonmuutos voi vaikuttaa tulevaisuudessa raaka-aineiden hintoihin. Esimerkiksi öljyä on maailmassa rajallinen määrä, ja mikäli se näyttää loppuvan, voivat sen hinnat nousta pilviin. Nykyisen kulutuksen perusteella öljyvarat riittävät noin 40 vuoden ajaksi – samaan aikaan öljy on yksi tärkeimmistä energianlähteistä. Samantapainen rakettimainen nousu hinnoissa näkyy jo nyt siinä, että öljyä ei ole samalla tavalla saatavilla ukrainan ja venäjän sodan vuoksi. Myös esimerkiksi sokeri, puuvilla ja vehnä saattavat kallistua tulevien vuosien aikana, mikäli ilmastonmuutos etenee, ja vaikuttaa satoihin.

Vaikka kysynnän ja tarjonnan lain mukaan voisimme odottaa öljyn hinnan nousevan rakettimaisesti, ei tämä ole ainoa skenaario. Öljyä yritetään korvata muilla uusiutuvilla energianlähteillä, ja mikäli valtiot kykenevät pääsemään siitä riippumattomiksi, ei öljyllä ole yhtä paljon kysyntää mikä taas voi laskea öljyn hintaa. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että ei ole vielä tarpeeksi energian lähteitä, joilla korvata öljyä. Tämän lisäksi Eurooppa pyrkii päästämään irti venäjältä tuodusta öljystä, mikä tulee luultavasti nostamaan öljyn hintaa vielä entisestään lähivuosien ajaksi.

Raaka-aine sijoittajan oikeastaan on tärkein ymmärtää erilaisia talouden syklejä ja sitä, miten näillä voi tehdä rahaa. Koska raaka-aineisiin sijoittaessa et saa osinkoja tai korkotuottoja, perustuu koko tuotto-odotus raaka-aineen hinnan kasvuun ja spekulaatioon.

CFD-sijoittaminen – käy kauppaa pelkästään raaka-aineen hinnalla 

CFD-kaupankäynti on sijoituskeino, jossa sijoittaja tekee sopimuksen CFD kaupantarjoajan kanssa, sen sijaan että hän ostaisi suoraan kohdetta. CFD on lyhenne sanasta hinnanerosopimus ja kirjainlyhenne tulee englanninkielisistä sanoista Contract for Differences. Sijoittaja siis joko tienaa tai tekee tappiota ostohinnan ja myyntihinnan erotuksen mukaisesti.

CFD-kaupankäynti on erityisen suosittua raaka-aine sijoittajien keskuudessa, sillä sijoittajan ei tarvitse huolehtia itse raaka-aineen ostosta, kuljetuksesta tai säilyttämisestä. Raaka-aineisiin liittyvät kulut voisivat olla suuria, ja raaka-aineisiin sijoittaessa usein kiinnostavinta onkin hinnan vaihtelut. CFD-sijoittaminen mahdollistaa sijoittajalle myös lyhyeksi myynnin – eli jos uskot, että tietyn raaka-aineen hinta tulee laskemaan, voit lyhyeksi myydä (shortata) kyseistä tuotetta hinnanerosopimuksella.

eToro alusta on monen CFD-sijoittajan suosiossa. CFD alustaa valitessa oleellista on spread, jolla tarkoitetaan osto ja myyntihinnan välistä erotusta. Välittäjä usein ottaa spreadin itselleen palkkioksi. Spreadia voidaan verrata osakevälittäjän välityspalkkioon. eToro alustalla spread on kohtuullinen. Mikäli olet aloittelija, voit harjoitella CFD-kaupankäyntiä demoversiolla. eToro alustalla on laaja valikoima raaka-aineita ja voit ostaa CFD-sopimuksella esimerkiksi öljyä, kuparia, maakaasua, sokeria, hopeaa, kultaa, maissia tai vehnää.

Vastuunvapaus: {etoroCFDrisk}% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän tarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

Mihin raaka-aineisiin kannattaa sijoittaa?

Kaikissa raaka-aineissa on sijoittajan kannalta hyvät ja huonot puolensa. Moni aloittaisi kullasta, sillä se tuntuu olevan aina kasvava markkina. Vaikka kullan arvo tulisi laskemaan, on epätodennäköistä, että se tulisi menettämään arvoaan. Kultaan sijoittaminen on helppo keino hajauttaa sijoitussalkkua suhteellisen turvallisesti. Kullan hinnassa voi kuitenkin lyhyillä aikaväleillä olla suuriakin vaihteluita, joten jos olet aikeissa myydä sijoituksesi pian pois, kannattaa harkita jotakin muuta sijoituskohdetta.

Myös öljyyn sijoittaminen on kiinnostanut sijoittajia. Öljyn hinta onkin ollut huimassa kasvussa, ja sen tulevaisuudesta onkin paljon spekulaatiota. Öljyä kutsutaan toisinaan mustaksi kullaksi, ja sen ollessa yksi tärkeimmistä energian lähteistä sen suosio tuskin tulee laskemaan hetkeen. Toisaalta tällä hetkellä öljyn hinta on hyvin korkealla, joten sitä ostaessa kannattaa varautua mahdolliseen pudotukseen. Öljyn hintaan vaikuttaa tällä hetkellä hyvin vahvasti maailman tapahtumat, joka tekee sen hintakehityksen spekuloinnista hyvin vaikeaa.

Mikäli kulta tai öljy eivät kiinnosta, voivat myös muut metallit olla mielenkiintoisia sijoituskohteita. Hopean hinta korreloi usein kullan hinnan kanssa, ja hopea voikin toimia hyvänä vaihtoehtona kullalle. Hopeassa on myös toinen etu – se on osa kasvavia teknisiä trendejä. Hopea on tärkeä osa 5G teknologiaa, ja täten siis tulevaisuudessa hopean kysyntä voikin tulla nousemaan, joka nostaa sen hintaa. Hopea on myös huomattavasti edullisempaa kuin kulta.

Raaka-aineiden hinnat ja Ukrainan sota 

Ukrainan sota on vaikuttanut raaka-aineiden hintoihin rajusti. Oikeastaan, tämä on suurin raaka-aineisiin liittyvä hintashokki viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta. Energian hintojen uskotaan nousevan enemmän kuin 50 prosenttia – vuosille 2023 ja 2024 asiantuntijat kuitenkin ennustavat laskua, mutta hinnat voivat silti pysyä korkeammalla kuin edellisinä vuosina.

Raaka-aineiden sekä energian hinnat ovat nousseet huomattavasti, sillä Venäjä ja Ukraina ovat molemmat monien raaka-aineiden merkittäviä tuottajia. Venäjä on etenkin hyvin suuri öljyn ja maakaasun tuottaja, ja monet valtiot ovat asettaneet tuonnille rajoitteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että raaka-aineiden tarjonta vähenee, ja täten hinnat nousevat sillä kysyntä pysyy samana. Vaikka kuluttajalle raaka-aineiden hintojen nousu näkyy epävarmuutena ja voi tuntua lompakossa, voi sijoittajalle tämä olla oiva mahdollisuus hyötyä tilanteesta.

Esimerkiksi Brent-öljyn hinta oli vuoden 2022 alussa noin 73 dollaria, siinä missä se on korkeimmillaan ollut 123 dollaria maaliskuussa 2022. Myös maakaasun hinta on melkein tuplaantunut, sillä vuoden alussa se oli 3 dollarissa siinä missä nyt sen hinta on 7 dollaria. Venäjän toimet voivat tulla myös tulevaisuudessa vaikuttamaan maakaasun hintaan, sillä tällä hetkellä Gazprom on katkaissut toimitukset Puolaan ja Bulgariaan, koska ne eivät ole kyenneet maksamaan kaasusta ruplina, joka herättää pelkoja toimitushäiriöistä Euroopan laajuisesti.

Myös kultaan sijoittaminen on lisääntynyt selkeästi. Tämä johtuu siitä, että jännittynyt tilanne lisää sijoittajien halua sijoittaa varansa kohteeseen, jonka he kokevat turvalliseksi sijoitukseksi. Samaan aikaan kun öljyn hinta oli korkeimmalla maaliskuussa 2022, myös kullan hinta oli huipuissaan. Vuoden alussa kullan hinta oli 1828 dollaria, ja maaliskuussa 2022 hinta oli 2052 dollaria.

Raaka-ainesijoittamisen verotus 

Raaka-aine sijoittamisen verotus riippuu ihan siitä, minkä sijoitusmuodon olet valinnut itsellesi. Jos kyseessä on ETF, rahasto tai CFD-sopimus, verotetaan näitä pääomatuloveron mukaisesti. Tällä tarkoitetaan sitä, että alle 30 000 euron voitoista maksat 30 prosenttia veroja, ja 30 000 euron ylittävästä summasta maksetaan 34 prosenttia veroa. Voit tehdä sijoituksillasi 1000 euroa voittoa vuodessa verovapaasti. Pääomatulo verotuksen säännöt pätevät suurimpaan osaan sijoitustuotteista.

Toisaalta esimerkiksi sijoitushopeaa ostaessasi, hintaan sisältyy arvonlisävero koska sitä ei ole luokiteltu suomessa sijoituskohteeksi. Jos siis ostat 1000 eurolla hopeaa, maksat tästä 240 euroa arvonlisäveroa ja omistat hopeaa vain 760 euron edestä.

Myös fyysisen sijoituskullan verotus voi toisinaan olla hyvin haastavaa ymmärtää. Sijoituskullan myynti sekä ostovälitys on verotonta. Toisaalta esimerkiksi ETF:iä ja osakkeita verotetaan pääomatuloveron mukaisesti.

Raaka-aine markkinat ovat hyvin laaja keino sijoittaa, ja monien mahdollisuuksien vuoksi sisällytimme tähän kappaleeseen pääpointit mitä sinun tulisi sijoittajana tietää raaka-aineiden verotuksesta. Jos et ole täysin varma miten valitsemasi sijoitusmuodon verotus toimii, kannattaa kääntyä verottajan puoleen.

 

etoro
5/5
Osta kultaa, hopeaa, öljyä…

Yli 30 hyödykettä.

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees

Sijoittaessa voit menettää pääomasi. Huomioi sijoittamisen kulut. Lisätietoa eToron kuluista, mene: etoro.com/learn.more 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Raaka-aineisiin sijoittamista voi verrata esimerkiksi osakesijoittamiseen. Ostat siis raaka-ainetta jossakin muodossa, esimerkiksi CFD-sopimuksella tai rahaston kautta, ja pyrit hyötymään raaka-aineen hinnan vaihteluista.

Raaka-aine sijoittaminen on kätevä keino hajauttaa sijoituksiaan muualle esimerkiksi osakkeista. Toki raaka-aineissa on myös omat riskinsä, mutta toisinaan esimerkiksi kullasta puhutaan sijoittajan turvasatamana.

Raaka-aineiden hinnat ovat kehittyneet huimasti ylöspäin viime vuosina. Moni raaka-aine on tällä hetkellä korkeimmissa hinnoissaan. Raaka-aineiden hintoihin ovat vaikuttaneet viime vuosina vahvasti erilaiset taloudelliset ja poliittiset tapahtumat.

Raaka-aine sijoittamisessa riski siitä, että raaka-aineen käyttö loppuisi kuin seinään on hyvin pieni. Toisaalta raaka-aine sijoittamisessa riskinä voi olla esimerkiksi hintojen volatiliteetti, eli arvon nousut ja laskut. Pahin riski on, että ostat raaka-ainetta sen ollessa huippuhinnoissaan ja tämän arvo romahtaisi, jolloin menettäisit suuren osan sijoituksen arvosta.