Etusivu » Markkinat » Raaka-aineiden hinnat – Kannattaako raaka-ainesijoittaminen?

Raaka-aineiden hinnat – Kannattaako raaka-ainesijoittaminen?

Raaka-ainesijoittaminen ei ole tunnetuimpia sijoitusmuotoja, mutta sen suosio on pikkuhiljaa kasvamassa suomalaisten sijoittajien keskuudessa. Suosion taustalla on ainakin osittain raaka-aineiden hinnat, jotka ovat tarjonneet sijoittajille mukavia tuottoja viime vuosina. Tässä lyhyt katsaus raaka-aine sijoittamiseen ja sen etuihin.

Raaka-aineiden hinnat reaaliaikaisessa graafissa

Raaka-aineiden hinnat: miten ja mihin sijoittaa?

Raaka-aineet viittaavat tuotannossa ja jalostuksessa käytettäviin materiaaleihin. Niitä käytetään monissa tuotteissa ja monin eri tavoin, aina energiantuotannosta ruokateollisuuteen. Raaka-aineita voidaankin jaotella monin eri tavoin ja yksi suosituimmista tavoista on jakaa raaka-aineet:

  • Koviin raaka-aineisiin, kuten louhittuihin metalleihin sekä energiaa tuottaviin materiaaleihin.
  • Pehmeisiin raaka-aineisiin, joita ovat muun muassa maataloustuotteet.

Sijoittajan kannalta tärkeimpiä ja mielenkiintoisia raaka-aineita ovat muun muassa:

  • Öljy, maakaasu, kivihiili
  • Kulta, kupari
  • Vehnä, kahvi, soijapavut

Raaka-ainesijoittaminen voi kohdistua hyvinkin erilaisille markkinoille, sijoittamisen ollessa lähtökohtaisesti samankaltaista kuin esimerkiksi osakesijoittaminen. Sijoitustuotteita on runsaasti rahastoista futuureihin. Erilaisia raaka-aineisiin sijoittavia sijoitusrahastoja ja sijoitustuotteita löytyy Suomesta varsin kattavasti eri toimijoilta. Voit sijoittaa rahastoihin, jotka tekevät sijoitukset puolestasi eri raaka-aineisiin tai valita sijoituskohteeksi tietyn raaka-aineen esimerkiksi futuurien avulla.

Kuinka raaka-aineiden hinnat muodostuvat?

Raaka-aineet ja hinta on tietysti tärkeä elementti sijoittamista mietittäessä. Raaka-aineiden hinnat muodostuvat kahdella eri tavalla. Spot markkinat määrittelevät fyysisessä kaupankäynnissä muodostuvan hinnan – eli tuottajien ja jalostajien käyttämän hinnan raaka-aineen vaihtaessa omistajaa. Hinta noudattelee usein perinteistä kaavaa kysynnän ja tarjonnan osalta. Raaka-aineisiin sijoittaminen tapahtuu harvoin spot-markkinoihin, vaan sijoittamisen osalta on tärkeämpi ymmärtää raaka-aineiden hinnat johdannaismarkkinoilla.

Kuten todettua, sijoittajien kannalta tärkeimmät raaka-ainehinnat muodostuvat suojaajien ja spekuloijien avulla johdannaismarkkinoilla. Kysyntään ja tarjontaan pohjautuvaa raaka-aine kauppaa käydään maailman pörsseissä. Johdannaismarkkinoista on hyvä tietää juuri suojaajien ja spekuloijien osuudesta hinnan muodostumiseen. Suojaajat ovat pääsääntöisesti tuottajia, jotka pyrkivät pitämään tuotannosta saadut voitot tasaisina muun muassa tuotantoa rajoittamalla. Spekuloijat puolestaan ennustavat raaka-aineiden hintoja tulevaisuudessa ja heidän sijoituskäyttäytyminen voi nostaa tai laskea raaka-aineiden hintoja.

Miksi raaka-aineet sijoituskohteena kannattavat?

Raaka-aineet ovat sijoituskohtteena kasvavassa suosiossa ja tämän taustalla on niin monien raaka-aineiden hintakehitys, mutta myös muut sijoittamisen hyödyt. Sijoituskohteena raaka-aineet tarjoavat mm. seuraavat edut:

  • Uuden tavan hajauttaa sijoitussalkkua – hajauttaminen on yksi tärkeimpiä tapoja minimoida sijoittamisen riskiä. Raaka-aineet ovat yksi tapa mahdollistaa vaihtoehtoiset sijoitukset, varsinkin sijoituskohteena, joka ei korreloi suoraan osakemarkkinoihin.
  • Parempi inflaatiosuoja – kohotessaan raaka-aineiden hinnat kasvattavat myös tuotantokustannuksia sekä kuluttajien käyttämiä lopputuotteita, jonka johdosta raaka-aineisiin sijoittaminen on yksi keino hyötyä inflaatiosta.
  • Erityisosaamisen hyödyntäminen – raaka-aineisiin sijoittaminen on jälleen yksi keino hyötyä omasta erityisosaamisesta ja esimerkiksi kaivosteollisuutta muutenkin seuraava voi ymmärtää muun muassa alan raaka-aineiden hintakehityksen helpommin.

Raaka-aineiden hintakehitys on viime vuosina tuonut sijoittajille niin hyviä, että huonompiakin tuloksia, kuten sijoituskohteet yleensä. Raaka-aineiden hinnat ovat esimerkiksi raakaöljyn osalta suuntautuneet peräti negatiivisiksi, kun taas monet sijoittajat ovat suunnanneet katseensa kultaan.

Raaka-aineet ovat sijoituskohteena monipuolinen kohde ja vaihtoehtoja sijoittajille löytyy runsaasti. Sijoitusmuoto tarjoaa mahdollisuuden salkun monipuolistamiseen ja raaka-aineiden hinnat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia voittojen kasvattamiseen.

Kuinka sijoittaa raaka-aineisiin?

Voit ottaa näkemystä raaka-aineiden hintojen kehitykseen erilaisilla sijoitustuotteilla, kuten rahastoilla ja futuureilla. Me itse suosimme kaupankäyntialustana Nordnetiä, jonne tilin avaaminen on täysin maksutonta. Avaa Nordnetille tili, ja aloita raaka-ainesijoittaminen jo tänään!

Avaa ilmainen palvelu Nordnetiin ja aloita sijoittaminen rahastoihin

etoro

Osta osakkeita eTorossa - Amerikkalaiset osakkeet 0€ välityspalkkiolla!

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees