Etusivu » Kryptovaluutta – Kurssit ja sijoittaminen vuonna 2021

Kryptovaluutta – Kurssit ja sijoittaminen vuonna 2021

Kryptovaluutta on kryptografiaan eli salauskirjoitustekniikkaan perustuva digitaalinen valuutta. Tällä hetkellä kryptovaluuttoja on olemassa jo tuhansia ja uusia syntyy jatkuvasti.

Kryptovaluutoista selkeästi tunnetuin ja suurin on Bitcoin-valuutta, joka on syntynyt vuonna 2008. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on kryptovaluutan tilanne vuonna 2021, mistä kryptovaluuttaa voi ostaa ja selvennämme hieman niiden toimintalogiikkaa.

kryptovaluutta

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on vaihtoehto perinteiselle fiat-rahalle. Moni pitää Bitcoinia kryptovaluuttojen esi-isänä, mutta todellisuudessa niitä on ollut olemassa jo pitkästi ennen Bitcoinin kehittämistä. Erinäisistä syistä aikaisemmat versiot eivät vain ole menestyneet, ja vasta Bitcoinin myötä kryptovaluutasta tuli yleisemmin tunnettu käsite laajalle yleisölle.

Kryptovaluutta on erillään perinteisestä talousjärjestelmästä. Keskuspankit tai muutkaan tahot eivät ohjaile sitä. Kryptografian avulla vahvistetaan transaktioita ja salataan käyttäjätilejä sekä ylläpidetään valuuttavarantoja. Kuten sanottu, maailmassa on tällä hetkellä hurjasti erilaisia kryptovaluuttoja. Lähes kaikki markkinoilla olevista kryptovaluutoista pohjautuu avoimeen ohjelmakoodiin.

Kryptovaluutta saattaa kuulostaa joidenkin mielestä utopistiselta, koska se on täysin digitaalinen valuutta. Kuitenkin nykyään myös perinteinen fiat-raha on melkein kokonaan digitaalista, sillä käteistä rahaa käytetään koko ajan vähemmän ja vähemmän.

Kryptovaluutta

 1. Täysin digitaalisessa muodossa oleva valuutta. Ei fyysistä muotoa.
 2. Kryptovaluutta pohjautuu salakirjoitustekniikkaan.
 3. Bitcoin on tunnetuin ja menestynein kryptovaluutta.
 4. Kryptovaluuttoja on olemassa tuhansia erilaisia.

Pikaopas: Näin kryptovaluuttasijoittaminen onnistuu!

Kryptovaluuttojen ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri kryptovaluuttoja (mm. Bitcoin, Ripple, Ethereum, Neo, Litecoin…). Kryptovaluuttojen lisäksi voit eToron kautta sijoittaa hyödykkeisiin, indekseihin sekä ETF:iä. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. Sinun tulee harkita, voitko ottaa rahojen menettämisen riskiä.
Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat tehdä  oikean kryptovaluuttaoston, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 200 dollaria eli n. 170 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta kryptovaluuttaa ja säilö turvallisesti eToro Walletissa!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseistä kryptovaluuttaa ostaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttaostosi!

eToro Walletin eli eToron kryptovaluuttalompakon saat käyttöösi lataamalla älypuhelimellesi sovelluskaupasta (Android tai iOS) eToro Wallet sovelluksen. Pääset kirjautumaan sovellukseen aiemmin luomillasi käyttäjätunnuksilla. 

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

osta bitcoin etoro

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Mikä on paras kryptovaluutta?

Erilaisiin käyttötarkoituksiin sopii aina erilainen kryptovaluutta. Kun valitsee itselleen sopivinta kryptovaluuttaa, on hyvä huomioida oma riskinsietokyky, sijoitushorisontti ja -strategia. Kryptovaluuttavertailuun ja arvioimiseen ei ainakaan toistaiseksi ole samanlaisia työkaluja tai tunnuslukuja kuin esimerkiksi osakkeiden analysoimiseen. Kryptovaluuttojen kurssikehitystä ei ohjaile mikään niiden taustalla oleva yritys ja sen taloudellinen menestys.

Tunnetuimmat ja parhaiten menestyneet lienevät Bitcoin ja Ethereum. Näistä kahdesta Bitcoin on perinteinen virtuaalinen valuutta, mutta Ethereum on myös älysopimusalusta. Ethereum luokitellaan usein platform-kategoriaan. Ethereumiin liittyvä virtuaalivaluutta on oikeastaan nimeltään Ether, mutta kansankielessä puhutaan yleensä Ethereumista.

Bitcoinin arvo koko kryptovaluuttamarkkinasta on noin 65 %, sen voidaan siis sanoa olevan suurin kryptovaluutta. Bitcoinilla on vahva brändi ja se on nykyään melkein kaikille ainakin joissain määrin tuttu. Bitcoinia sanotaan nykyään jopa kryptovaluuttojen kullaksi, ja siihen on sijoittanut jo monet suursijoittajat ja instituutiosijaittajatkin. Ethereumin markkina-arvo on Bitcoinia pienempi, mutta sen suosio on viime vuosina noussut paljon Bitcoinin vanavedessä.

Muita suosittuja ja tunnettuja kryptovaluuttoja on esimerkiksi Ripple, Litecoin ja Stellar Lumens. Ripple on samaan aikaan kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Rippleen liittyvästä kryptovaluutasta käytetään nykyään nimeä XRP ja Ripplellä viitataan yleensä maksujärjestelmään. Litecoin voidaan liittää samaan kategoriaan Bitcoinin kanssa, sillä se on myös perinteinen krytpovaluutta ilman mitään siihen liittyvää omaa ohjelmointikieltä tai muuta sellaista. Sen tarkoitus on toimia arvon säilyttäjänä ja digitaalisena rahana. Stellar Lumens on aikanaan eriytynyt Ripplestä, ja nykyään sen tarkoituksena on ratkaista globaaleja rahansiirto-ongelmia. Se on siis eräänlainen globaali maksujärjestelmä.

Katso myös: Uudet kryptovaluutat 2021

Mitä kryptovaluuttaa kannattaa ostaa vuonna 2021?

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on nykypäivänä suorastaan trendikästä, mutta omat sijoituspäätökset on hyvä kuitenkin tehdä oman sijoitussuunnitelman ja riskinsietokyvyn mukaan.

Bitcoin markkinoiden suurimpana pysyttelee todennäköisesti suosiossa vielä pitkään. Se on monelle uudelle kryptosijoittajalle eräänlainen matalan kynnyksen aloitus. On huomattu, että epäilyistä huolimatta se on pysynyt markkinoilla ja sen avulla on ollut mahdollista kasvattaa varallisuuttakin monessa tapauksessa. Myös Ethereum on pysytellyt suosiossa jo hyvän aikaa.

Ethereumin voisi ajatella olevan oman kategoriansa johtaja. Bitcoinia ja Ethereumia ei voi täysin verrata toisiinsa, koska Bitcoin on ensikädessä virtuaalista rahaa ja Ethereum on tietojenkäsittelyalusta, jonka avulla voi luoda sovelluksia ja tehdä erilaisia älysopimuksia. Käyttötarkoitukset on tällä parivaljakolla melko erilaiset, mutta silti niistä puhutaan usein yhdessä.

Tron-nimisestä kryptovaluutasta on povattu Ethereumille suurinta kilpailijaa. Tronin suunnitelma on “parantaa internet” ja palauttaa valta kansalle. Tron aikoo mahdollistaa tulevaisuudessa sisällön jakamisen internetissä ilman välikäsiä, jolloin käyttäjät kontrolloivat täysin omia julkaisujaan.

Litecoin on yksi vanhin toiminnassa oleva kryptovaluutta, mutta se on ehkä hieman yllättäen pitänyt pintansa villeillä kryptovaluuttamarkkinoilla. Usein tunnettuus vakuuttaa ihmisiä, ja niin on todennäköisesti käynyt myös Litecoinin kohdalla. Se on Bitcoinin lailla pysytellyt markkinoilla jo pitkään, jolloin siihen on helpompi uskoa.

Polkadot nousi puheenaiheeksi erityisesti vuonna 2020. Se kuuluu platform-kategoriaan, eli samaan, johon Ethereum voidaan asettaa. Polkadot pyrkii yhdistämään lohkoketjut. Kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, mutta vasta viime vuosina se on noussut laajemmin ihmisten tietoisuuteen.

Top 10 kryptovaluutat listattuna

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Tether
 • Polkadot
 • Ripple
 • Cardano
 • Chainlink
 • Litecoin
 • Bitcoin Cash
 • Binance Coin
kryptovaluutta

Top 10 kryptovaluuttakurssit reaaliajassa

Vertaile Top5 kryptovaluuttakursseja keskenään

Alta voit vertailla Top5 kryptovaluuttakurssien keskenäistä kehitystä usean vuoden ajalta. Liikuta hiirtä kaavion päällä ja/tai valitse haluamasi ajanjakso. Kaaviossa näkyy Bitcoinin, Ethereumin, Ripple XRP:n, Litecoinin sekä EOS:n kurssikehitykset. 

Kryptovaluuttapörssit

Kryptovaluuttapörssi on kryptovaluutan kauppapaikka. Siellä pystyy ostamaan, myymään ja vaihtamaan kryptovaluuttaa. Nykyään markkinoilla on jo monia eri palveluntarjoajia, joiden välillä kaupankäynti- ja säilytyskulut vaihtelevat. Myös saatavilla olevien kryptovaluuttojen valikoima voi vaihdella.

Kun sopiva kryptovaluuttapörssi on löytynyt, sinne luodaan tili ja siirretään tilille rahaa kauppoja varten sivuston ohjeiden mukaan. Monessa nykyaikaisessa sovelluksessa pystyy myös säilyttää kryptovaluuttaa, ainakin pienempiä määriä. Jos summat kasvavat kovin suuriksi, usein suositellaan erillistä kryptovaluuttalompakkoa.

Sopiva kryptovaluuttapörssi on hyvä valita oman käyttötarkoituksen mukaan. Kulut voivat esimerkiksi vaihdella kauppamäärien mukaan. Jos harrastaa treidaamista, on suositeltavaa etsiä sitä tukeva toimija. Jos käy kauppaa vain harvoin, voi sopiva vaihtoehto olla eri kuin treidausta harrastavalle. Osassa kryptovaluuttapörssejä voi vaihtaa kryptovaluuttaa toiseen kryptovaluuttaan ja joissain voi käyttää suoraan esimerkiksi dollareita tai euroja. Erona perinteiseen pörssiin, jossa käydään kauppaa osakkeilla, on aukioloaika. Kryptovaluuttapörssit ovat auki vuorokauden ympäri.

 

Alla on listattuna esimerkkinä viisi erilaista suosittua kryptovaluuttapörssiä:

Kryptovaluutta louhinta

Kun puhutaan kryptovaluutoista, on melkein mahdotonta olla törmäämättä sanaan louhiminen eli mainaaminen. Se tarkoittaa käytännössä kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpitämistä ja lohkojen lisäämistä. Lohkoketju on ketjussa olevaa dataa. Louhijat keräävät yhteen transaktioita ja muodostavat niistä lohkon.

Kryptovaluutat toimivat yleensä Proof-Of-Work- tai Proof-OF-Stake -menetelmän avulla. Nämä ovat eräänlaisia konsensusalgoritmejä, jotka ”pitävät kirjaa” siitä, mitkä transaktiot kuuluvat osaksi lohkoketjua. Proof-Of-Work on tunnettu siitä, että se kuluttaa todella paljon sähköä vaatiessaan erikoisvalmisteisilta tietokoneilta hurjasti laskentatehoa. Esimerkiksi Bitcoinia louhitaan tällä menetelmällä.

Suuri osa viime vuosina markkinoille tulleista kryptovaluutoista käyttävät Proof-Of-Stake -menetelmää. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseistä kryptovaluuttaa lukitaan lohkoketjun ylläpitoon. Mitä enemmän kryptovaluuttaa lukitsee, sitä suurempia palkkioita saa.

Opi lisää Bitcoinin louhinnasta

Kryptovaluutta – Platformit ja Tokenit

Ethereum ja EOS on hyviä esimerkkejä, kun puhutaan kryptovaluutoista ja platformeista. Platform tarkoittaa käytännössä alustaa älysopimuksille. Monesti puhutaan myös käyttöjärjestelmästä, ekosysteemistä tai tietojenkäsittelyalustasta. Suomen kielessä ei ole vielä vakiintuneita ilmaisuja platformille, joten sitä saattaa olla vaikea kuvailla ymmärrettävästi. Kyseessä on eräänlainen alusta, jonka avulla on mahdollista toteuttaa erilaisia teknisiä asioita. Sen pohjalta voi esimerkiksi kehittää sovelluksia.

Token voisi taipua suomen kielessä esimerkiksi rahakkeeksi tai poletiksi. Tokenin ja coinin raja on usein häilyvä. Coin tarkoittaa tietyn kryptovaluutan yksikköä, kryptokolikkoa. Token on vain tietyn toimintaympäristön rajoissa toimiva vaihdon väline. Se on sidottu tiettyyn lohkoketjuun. Tokenilla voi ostaa joitakin tiettyjä, sille määriteltyjä palveluita. Token on luotu platformin sisälle, eikä niillä siten ole omaa lohkoketjua.

On olemassa Utility-tokeneita, eli hyödyke-tokeneita. Niiden haltijalla voi olla esimerkiksi oikeus johonkin alennukseen tai pääsy johonkin tiettyyn toiminnallisuuteen jonkin ohjelman sisällä.

Equity-tokenit taas tarkoittavat pääoma-tokenia. Equity-tokeneita verrataan usein osakkeisiin. Jos omistaa tällaisen tokenin, omistaa tavallaan osan yrityksestä. Joissain tapauksissa tällaisten tokenien omistajille voidaan maksaa jopa osingon kaltaista maksua suhteessa omistettavien tokenien määrään.

Suosituin Platform kryptovaluutta

Suosituin ja tunnetuin Platform-kategoriaan sijoittuva kryptovaluutta / tietojenkäsittely-ympäristö on mahdollisesti Ethereum. Sille on nykyään varteenotettavia haastajia, jotka pyrkivät ratkaisemaan Ethereumin puutteet, mutta edelleen Ethereum on suurin ja suosituin tässä kategoriassa.

Suosituin Token kryptovaluutta

Suosituinta Tokenia ei suoralta kädeltä pysty määrittelemään, mutta Chainlink on hyvä esimerkki suhteellisen suositusta tokenista. Erityisesti vuonna 2020 Chainlink on kasvattanut suosiotaan roimasti. Tätä selittää osaltaan erilaiset hyökkäykset DeFi-palveluihin (hajautettu finanssijärjestelmä). Chainlinkin hajautetut ”oraakkelit” olisivat voineet estää nämä hyökkäykset.

Suomalainen kryptovaluutta Aave

Myös kotimaasta on kuultu kryptovaluuttauutisia. Aave on suomalaistaustainen kryptovaluutta. Kyseessä on paremminkin DeFi-perusteinen palvelu, joka tarjoaa hajautettuja lainapalveluita. Aave siis tarjoaa käyttäjilleen lainaamisen ja tallettamisen palveluita erilaisialla Ethereum-pohjaisilla tokeneilla.

Aave on kasvattanut suosiotaan hyvin. Aaveen aikaisempi token oli nimeltään Lend, ja se on saavuttanut suurimman dollariperusteisen markkina-arvon Ethereum-pohjaisten tokenien joukossa. Aaveen on perustanut Stani Kulechov ja se tunnettiin aluksi nimellä ETHLend. Kulechov on sanonut, että selkeää bisnesmallia Aaveella ei vielä suuresta suosiosta ja menestyksestä huolimatta ole. Tämä on melko normaalia kryptovaluuttapiireissä, koska vasta viime vuosina niiden suosio on kunnolla lähtenyt lentoon ja on kyseessä verrattain uusi asia.

aave kryptovaluutta

Kryptovaluutan käyttäminen

Eri käyttötarkoitukset on hyvä tutkia ennen kuin sijoittaa kryptovaluuttaan. Jos haluaa käyttää kryptovaluuttaa maksuvälineenä, on hyvä valita sen mukainen kryptovaluutta. Esimerksiksi Bitcoin on jo nyt maksuvälineenä mahdollinen esimerkiksi PayPalissa tietyissä maissa.

Vielä nykyään kryptovaluuttoja käytetään vähemmän maksuvälineenä, mutta todennäköistä on, että tulevaisuudessa käyttö  ja tarve käytölle kasvaa. Bitcoin on hyvä esimekki nimenomaan valuutaksi suunnitellusta kryptovaluutasta.

Ethereumiin liittyvää kryptovaluuttaa Etheriä taas käytetään ikään kuin polttoaineena Ethereumin käytölle. Osaa kryptovaluutoista ei todennäköisesti ole edes tarkoitettu käytettäväksi nykyisen fiat-rahan tavoin, vaan pääpaino saattaa olla juuri Ethereumin tapaan käyttöjärjestelmässä/ohjelmintialustassa.

Kryptovaluutta sijoituskohteena

Kryptovaluutat ovat nykyään suosittuja sijoituskohteita. Kryptovaluuttaan sijoittaminen on myös helpompaa kuin koskaan aiemmin. Niiden suuri volatiliteetti eli arvonvaihtelu mahdollistaa suuret tuotot ja usein nopeammin kuin muilla sijoituselementeillä. On hyvä muistaa, että efekti toimii myös toiseen suuntaan. Kryptovaluuttojen kanssa on helppo menettää varoja, mikäli tekee liikkeitä huonoon aikaan.

 

Kryptovaluutta maksuvälineenä 

Maksuvälineenä kryptovaluuttoja käytetään vielä aika vähän, mutta kehityssuunta on ylöspäin. Tällä hetkellä ainakin Suomessa kryptovaluuttojen käyttämistä maksuvälineenä jarruttaa mm. se, että niiden avulla saatu voitto realisoituu verotettavaksi samalla, kun kryptovaluuttaa käyttää jonkin asian hankkimiseen. Tietyt verkkokaupat ja netticasinot hyväskyvät jo Bitcoinin maksuvälineeksi.

Kryptovaluutan säilytys

Kryptovaluuttaa säilytetään kryptovaluuttalompakoissa. Kryptovaluutta lompakko voi olla esimerkiksi mobiililompakko tai fyysinen lompakko. Lompakko on hyvä valita sen mukaan, kuinka paljon siellä aikoo säilyttää kryptovaluuttaa. Myös kaupankäyntiaktiivisuus voi vaikuttaa lompakon valintaan. Monesti säilytys on mahdollista samassa sovelluksessa kuin mistä kryptovaluutta on hankittukin. Joskus on viisasta omistaa erilaisia lompakoita ja jakaa kryptovaluuttaomistukset niihin.

Mobiililompakko toimii pienille summille. Mobiililompakko on ”helppo” hakkeroida, jolloin varat saattaa menettää pysyvästi. Tästä syystä suuremmat summat on hyvä säilyttää muualla. Jos omistaa suurempia määriä kryptovaluuttaa, voi fyysinen lompakko olla järkevä valinta. Monesti tällainen fyysinen lompakko on vähän kuin muistitikku. On olemassa myös ns. Paper Walleteja, jotka perustuvat tulostettaviin private- ja public -avaimiin.

Opi lisää kryptovaluuttalompakoista

Kryptovaluutan vaihto rahaksi

Kryptovaluuttaa on mahdollista vaihtaa rahaksi kryptovaluuttapörssissä. Siellä tavallaan ”myydään” kryptovaluutta ja saadaan siitä esimerkiksi euroja. Tietty määrä kryptovaluuttaa vastaa tiettyä määrää euroja. Tämän perusteella vaihdossa saadaan tietty euromäärä.

Kryptovaluuttojen kurssit vaihtelevat, ja kun kurssit ovat korkealla, saadaan suurempi euromäärä, jos siinä kohtaa päätetään realisoida krypto-omistukset. Finanssivalvonnan sivuilla kerrotaan, että mikäli vaihtopalvelu ottaa ostajalta vastaan fiat-valuuttaa tai välittää myyjälle sitä, tulee ottaa huomioon maksulaitoksia koskeva sääntely, joka voi soveltua toiminnan järjestämiseen liiketoimintamallista riippuen. Toiminta on siis osittain säänneltyä.

Nykyään Suomessakin on olemassa myös Bitcoin-automaatteja. Niiden avulla pystyy ostamaan ja myymään Bitcoinia käteisellä. Kryptovaluutan vaihto rahaksi on kuitenkin pääsääntöisesti virtuaalista, samoin kuin melkein kaikki muukin maksaminen nykyään.

Kryptovaluutta verotus

Kryptovaluuttavoitoista on maksettava vero. Ei ole olemassa erikseen krytpovaluuttaveroa tai kryptovaluuttaveroprosenttia, vaan niiden verotus toteutetaan Suomessa pääomatuloverotuksen avulla. Veroprosentti on joko 30 % tai 34 % riippuen pääomatulon määrästä vuoden aikana. Jos pääomatuloa on vuodessa enintään 30 000€, prosentti on 30 %. Tästä ylöspäin prosentti on 34 %. On suositeltavaa aina tarkistaa verottajalta kulloinenkin verotuskäytäntö. Ajantasainen tieto löytyy esimerkiksi Verohallinnon nettisivuilta.

Uusimmat kryptovaluutta uutiset pääset näkemään täältä 

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluutta on virtuaalinen vaihdon väline tai arvon säilyttäjä. Mikään keskuspankki tai muu taho ei ohjaile sitä.

Kryptovaluuttaa voi ostaa kryptovaluuttapörssistä. Erilaisia palveluntarjoajia on markkinoilla runsaasti, esimerkiksi eToro.

Suoralta kädeltä ei voi määritellä jokaiselle sopivaa kryptovaluuttaa. Markkinoiden johtajia ovat pitkään olleet Bitcoin ja Ethereum.

Kryptovaluuttaa säilytetään kryptovaluuttalompakossa. Lompakon voi valita esimerkiksi  kryptovaluutan määrän mukaan.

Verotus menee pääomatuloverotuksen mukaan. Veroa maksetaan voitoista 30 % 30 000e asti ja tämän yli 34 %.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

etoro

Osta osakkeita ja kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.