Etusivu » Kryptovaluutta 2024 – Mikä kryptovaluutta on? Miten toimii? Miksi sijoittaa?

Kryptovaluutta 2024 – Mikä kryptovaluutta on? Miten toimii? Miksi sijoittaa?

Kryptovaluutta 2024

Kryptovaluutta on kryptografiaan eli salauskirjoitustekniikkaan perustuva digitaalisessa muodossa oleva valuutta. Tällä hetkellä kryptovaluuttoja on olemassa jo yli 22 000 kappaletta ja uusia syntyy koko ajan.

Kryptovaluutoista selkeästi tunnetuin on vuonna 2008 perustettu Bitcoin. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on kryptovaluutan tilanne vuonna 2024, mistä kryptovaluuttaa voi ostaa ja selvennämme hieman kryptovaluuttojen toimintalogiikkaa.

Top10 kryptovaluuttakurssit reaaliajassa

Cardano

Cardano

$0.63

ADA -5.39%

Ethereum

Ethereum

$3,420.98

ETH -4.91%

Bitcoin

Bitcoin

$65,769.64

BTC -3.18%

Litecoin

Litecoin

$83.56

LTC -1.92%

Binance Coin

Binance Coin

$534.47

BNB -5.05%

Dogecoin

Dogecoin

$0.14

DOGE -10.17%

XRP

XRP

$0.61

XRP -1.28%

Tether

Tether

$1.00

USDT 0.04%

Solana

Solana

$185.13

SOL -9.14%

Polygon

Polygon

$0.98

MATIC -8.14%

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Sisällysluettelo

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on vaihtoehto perinteiselle fiat-rahalle. Moni pitää Bitcoinia kryptovaluuttojen esi-isänä, mutta todellisuudessa niitä on ollut olemassa jo pitkästi ennen Bitcoinin kehittämistä. Erinäisistä syistä aikaisemmat versiot eivät vain ole menestyneet, ja vasta Bitcoinin myötä kryptovaluutasta tuli yleisemmin tunnettu käsite laajalle yleisölle.

Kryptovaluutta on erillään perinteisestä talousjärjestelmästä. Keskuspankit tai muutkaan tahot eivät ohjaile kryptojen toimintaa. Kryptografian avulla vahvistetaan transaktioita ja salataan käyttäjätilejä sekä ylläpidetään valuuttavarantoja. Kuten sanottu, maailmassa on tällä hetkellä hurjasti erilaisia kryptovaluuttoja, jopa yli 20 000 kappaletta. Lähes kaikki markkinoilla olevista kryptovaluutoista pohjautuu avoimeen ohjelmakoodiin.

Kryptovaluutta saattaa kuulostaa joidenkin mielestä utopistiselta, koska se on täysin digitaalisessa muodossa oleva valuutta. Kuitenkin nykyään myös perinteinen fiat-raha on melkein kokonaan digitaalista, sillä käteistä rahaa käytetään koko ajan vähemmän ja vähemmän.

Kryptovaluutta

Miten kryptovaluutat käytännössä toimivat?

Kryptovaluuttojen ymmärtämiseksi täytyy ensin ymmärtää miten lohkoketjut toimivat. Ensimmäinen käyttöön otettu lohkoketju oli Bitcoin. Käytämmekin seuraavaksi esimerkkinä Bitcoinin lohkoketjua:

Lohkoketjun uudet lohkot syntyvät louhimalla. Louhijoina toimivat Bitcoin verkkoon liitetyt serverit eli tietokoneet, jotka pyrkivät ylläpitämään Bitcoinin laskennallista tehoa ja ratkaisemaan ns. matemaattisia arvoituksia. Aina kun jokin näistä tuhansista tietokoneista onnistuu ratkaisemaan arvoituksen, muodostuu uusi lohko ja tietokoneen omistaja saa palkkioksi tietyn määrän Bitcoineja onnistuneesta louhimisesta (tällä hetkellä palkkio on 6,25 BTC per lohko) ja lisäksi louhija saa transasktiopalkkioita kaikista lohkoon tehdyistä Bitcoin siirroista. Ks. Alla oleva kuva.

Kryptovaluutta lohko
Kuvassa näkyy kuinka lohkoon 714,299 on mahtunut yhteensä 2641 siirtoa

Louhittuun lohkoon tallennetaan aina tietty määrä Bitcoin siirtoja, jotka lukittuvat lohkoon eikä niitä voi jälkikäteen muuttaa. Lukittuminen tapahtuu lohkoista tehtyjen tiivistelmien avulla, jolloin aiemmasta lohkosta siirtyy aina tiivistelmä seuraavaan lohkoon. Jos yhden lohkon tietokantaa haluttaisiin muuttaa, tulisi muutos tehdä myös lohkossa olevaan tiivistelmään ja sitä kautta myös edeltäviin lohkoihin. Tämä on käytännössä täysin mahdoton tehtävä ja juuri tämä tekee lohkoketjuista luotettavia ja turvallisia.

Monet ajattelevat, että jokaisesta Bitcoin siirrosta syntyy uusi lohko ketjuun, mutta tämä ei ole totta. Siirtojen määrä riippuu lohkon koosta (block weight). Bitcoinin yhden lohkon ”block weight unit” voi olla maksimissaan 4 miljoonaa. Block weight mitataan tavuissa ja yksi tavu on 8 bittiä (tietotekniikassa käytetty mittayksikkö). Tämä tarkoittaa, että yhteen lohkoon voi mahtua jopa 3000-4000 Bitcoin siirtoa. Mitä enemmän siirtoja yhdessä lohkossa on, sitä enemmän itse lohkon louhija hyötyy transaktiopalkkioista. Ks. Alla oleva kuva.

Yllä olevassa kuvassa näkyy lohkoista saadut palkkiot. Esimerkiksi lohkosta 714,299 louhija on saanut 6,25 Bitcoinia palkkioksi + 2641 transaktiosta 0,07288791 Bitcoinia

Lohkoketjussa tehty kryptovaluuttasiirto toimii käytännössä näin:

  • A haluaa lähettää kryptovaluuttaa B:lle ja näin ollen hän tekee Bitcoin siirron.
  • Siirrosta luodaan tapahtuma lohkoon.
  • Tapahtuma lähetetään hyväksyttäväksi kaikille nodeille, jotka kuuluvat Bitcoin verkkoon.
  • Nodet vahvistavat siirron.
  • Nodet saavat palkkion siirron vahvistamisesta.
  • Bitcoin siirto lukitaan lohkoon ja se päivitetään Bitcoin verkkoon.
  • A:n B:lle lähettämä siirto on viety loppuun ja kryptovaluutta siirtyy B:lle.

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

CFD-kaupankäynti kryptovaluutoilla onnistuu suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri kryptovaluuttoja (mm. Bitcoin, Ethereum, XRP, CRO, Miota, Aave, Uni, Doge, Neo, Litecoin, Solana… Yhteensä 83 kpl eri kryptoja). Kryptovaluuttojen lisäksi voit eToron kautta voit sijoittaa osakkeisiin, raaka-aineisiin sekä ETF-rahastoihin. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

etoro kryptovaluutat

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3. Käy kauppaa kryptovaluutoilla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

osta kryptovaluuttaa etoro

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miksi kryptovaluutta kehitettiin?

Kryptovaluutat perustettiin mm. inflaatiota vastaan. Siinä missä tavallista fiat-rahaa voi painaa loputtomiin lisää ja inflaatio nakertaa sen arvoa, kryptovaluuttoja on usein olemassa vain tietty rajattu määrä, jota ei voi jälkikäteen muuttaa. Bitcoinin kohdalla määrä on 21 miljoonaa, josta tällä hetkellä on louhittu markkinoille yli 90 prosenttia.

Inflaatioaspektin lisäksi kryptovaluutat luotiin poistamaan välikäsiä sekä luottamusta eri yritysten väliltä. Esimerkiksi Bitcoin luotiin hyvään saumaan vuonna 2008-2009, kun finanssikriisi oli juuri hetkeä aiemmin nakertanut yleisen pankkijärjestelmän luottamusta.

Näiden lisäksi kryptovaluutta on ohjelmoitavaa valuuttaa, ja käytännössä kaikki voidaan automatisoida ja palvelut toteutuisivat ilman kolmansia osapuolia. Tämä auttaisi nopeuttamaan palveluiden toteutumista ja säästämään kuluissa.  

Kryptovaluuttojen suosio on lähtenyt kovaan nousuun, koska kryptovaluutat ovat käytännössä keskittämättömiä. Yksi taho ei voi päättää asioista ja luoda omia ehtoja toiminnalle, vaan kaikki toimii täydellisen automaattisesti ja hajautetusti. Sosiaalisesta mediasta on poistettu tilejä, mikä ei tapahtuisi lohkoketjulla tehdyssä sosiaalisessa mediassa. Keskuspankit eivät voisi vain päättää, että nyt printataan tyhjästä rahaa ja kiihdytetään inflaatiota, mikäli lohkoketju olisi ohjelmoitu tällaista estämään.

Toki on huomioitava, että on olemassa erilaisia kryptovaluuttoja kuten Dogecoin, missä syntyy minuutin välein 10 000 kappaletta lisää kryptovaluuttaa loputtomasti. On myös olemassa kryptovaluuttoja, jotka on keskitetty ja niitä kontrolloi tietty taho. Eli tällaisia kryptovaluuttoja on myös olemassa. Rajallisen määrän (tai rajattomuuden voi selvittää esimerkiksi Coinmarketcap.com sivustolla, jossa jokaisen kryptovaluutan kohdalta löytyy ”Bitcoin Supply” kohta josta näkee kyseisen kryptovaluutan tähän mennessä louhittujen kryptovaluuttojen määrän ja lisäksi ”Max Supplyn” eli maksimimäärän. Jos maksimi kohdassa lukee ”No Data”, tarkoittaa tämä ettei maksimimäärää ole.

Mikä on paras kryptovaluutta?

Erilaisiin käyttötarkoituksiin sopii aina erilainen kryptovaluutta, tämä on hyvä pitää mielessä. Kun valitsee itselleen sopivinta kryptovaluuttaa, on hyvä huomioida oma riskinsietokyky, sijoitushorisontti ja -strategia. Kryptovaluuttavertailuun ja arvioimiseen ei ainakaan toistaiseksi ole samanlaisia työkaluja tai tunnuslukuja kuin esimerkiksi osakkeiden analysoimiseen. Kryptovaluuttojen kurssikehitystä ei ohjaile mikään niiden taustalla oleva yritys ja sen taloudellinen menestys.

Tunnetuimmat ja parhaiten menestyneet ovat Bitcoin ja Ethereum. Näistä kahdesta Bitcoin on perinteinen virtuaalinen valuutta, mutta Ethereum on myös älysopimusalusta. Ethereum luokitellaan usein platform-kategoriaan. Ethereumiin liittyvä virtuaalivaluutta on oikeastaan nimeltään Ether, mutta kansankielessä puhutaan yleensä Ethereumista.

Bitcoinin arvo koko kryptovaluuttamarkkinasta on noin 45 %, sen voidaan siis sanoa olevan suurin kryptovaluutta. Bitcoinilla on vahva brändi ja se on nykyään melkein kaikille ainakin joissain määrin tuttu. Bitcoinia sanotaan nykyään jopa kryptovaluuttojen kullaksi, ja siihen on sijoittanut jo monet suursijoittajat ja instituutiosijoittajatkin. Ethereumin markkina-arvo on Bitcoinia pienempi, mutta sen suosio on viime vuosina noussut paljon Bitcoinin vanavedessä.

Muita suosittuja ja tunnettuja kryptovaluuttoja on esimerkiksi Ripple, Litecoin, Cardano, Stellar Lumens sekä Ripple joka on samaan aikaan kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Rippleen liittyvästä kryptovaluutasta käytetään nykyään nimeä XRP ja Ripplellä viitataan yleensä maksujärjestelmään. Litecoin voidaan liittää samaan kategoriaan Bitcoinin kanssa, sillä se on myös perinteinen kryptovaluutta ilman mitään siihen liittyvää omaa ohjelmointikieltä tai muuta sellaista. Sen tarkoitus on toimia arvon säilyttäjänä ja digitaalisena rahana. Stellar Lumens on aikanaan eriytynyt Ripplestä, ja nykyään sen tarkoituksena on ratkaista globaaleja rahansiirto-ongelmia. Se on siis eräänlainen globaali maksujärjestelmä.

Katso myös:

Mihin kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa vuonna 2024?

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on nykypäivänä suorastaan trendikästä, mutta omat sijoituspäätökset on hyvä tehdä oman sijoitussuunnitelman ja riskinsietokyvyn mukaan. Täysin kokemattomalle sijoittajalle kryptovaluutat eivät välttämättä ole paras kohde aloittaa sijoitustaival niiden riskisyyden ja volatiliteetin vuoksi. On hyvä perehtyä kunnolla mihin sijoittaa ennen kuin laittaa sijoittaa oikeaa rahaa.

Bitcoin markkinoiden suurimpana pysyttelee todennäköisesti suosiossa vielä pitkään. Se on monelle uudelle kryptosijoittajalle eräänlainen matalan kynnyksen aloitus. On huomattu, että epäilyistä huolimatta se on pysynyt markkinoilla ja sen avulla on ollut mahdollista kasvattaa varallisuuttakin monessa tapauksessa. Myös Ethereum on pysytellyt suosiossa jo hyvän aikaa.

Ethereumin voisi ajatella olevan oman kategoriansa johtaja. Bitcoinia ja Ethereumia ei voi täysin verrata toisiinsa, koska Bitcoin on ensikädessä virtuaalista rahaa ja Ethereum on tietojenkäsittelyalusta, jonka avulla voi luoda sovelluksia ja tehdä erilaisia älysopimuksia. Käyttötarkoitukset on tällä parivaljakolla melko erilaiset, mutta silti niistä puhutaan usein yhdessä.

Top 10 kryptovaluutat listattuna

Tron-nimisestä kryptovaluutasta on povattu Ethereumille suurinta kilpailijaa. Tronin suunnitelma on “parantaa internet” ja palauttaa valta kansalle. Tron aikoo mahdollistaa tulevaisuudessa sisällön jakamisen internetissä ilman välikäsiä, jolloin käyttäjät kontrolloivat täysin omia julkaisujaan.

Litecoin on yksi vanhin toiminnassa oleva kryptovaluutta, mutta se on ehkä hieman yllättäen pitänyt pintansa villeillä kryptovaluuttamarkkinoilla. Usein tunnettuus vakuuttaa ihmisiä, ja niin on todennäköisesti käynyt myös Litecoinin kohdalla. Se on Bitcoinin lailla pysytellyt markkinoilla jo pitkään, jolloin siihen on helpompi uskoa.

Polkadot nousi puheenaiheeksi erityisesti vuonna 2020. Se kuuluu platform-kategoriaan, eli samaan, johon Ethereum voidaan asettaa. Polkadot pyrkii yhdistämään lohkoketjut. Kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, mutta vasta viime vuosina se on noussut laajemmin ihmisten tietoisuuteen.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

krypto ja sijoitusaapinen

Lataa ilmainen kryptoaapinen

Opi kryptomaailman perusteet ja vältä aloittelijan virheet! Saat bonuksena sijoitusaapisen, jonka avulla opit perusasioita osake- ja rahastosijoittamisesta.

Kryptovaluuttapörssit

Kryptovaluuttapörssi on paikka missä kryptovaluuttaa voidaan ostaa ja vaihtaa keskenään. Kryptovaluuttoja voisi ajatella kaikkien ihmisten mahdollisuuteen sijoittaa Start up yrityksiin. Monilla kryptoprojekteilla on iso visio mitä ne haluavat tehdä maailmassa, ja niihin voi monissa paikoissa sijoittaa vaikka yhdellä eurolla kerrallaan. Kryptovaluutta pörssi on hyvä paikka ostaa, vaihtaa ja säilyttää kryptovaluuttoja. Lohkoketjut toimivat erittäin hyvin keskenään, joten pörssistä ostettu kryptovaluutta voidaan lähettää kätevästi kaverin lompakkoon tai toisessa pörssissä sijaitsevaan lompakkoon, jota itse hallinnoit.

Suosituimmat kryptovaluuttapörssit toimivat erittäin aloittelijaystävällisesti. Yleensä suosituimpiin pörsseihin pitää tehdä ns. KYC eli Know your customer -prosessi. Sinun pitää ottaa kuva esim. ajokortistasi, lähettää se palveluntarjoajalle ja tämän jälkeen voit luoda itsellesi käyttäjätilin. Joissain pörsseissä voit ostaa kryptovaluuttaa suoraa esim. pankkikortin avulla, ja voit tosiaan aloittaa ostamisen, vaikka yhdellä eurolla kerrallaan. Joissain pörsseissä taas pitää tehdä ensiksi pankkisiirto, ja sitten ostaa kyseisen pörssin omaa kryptovaluuttaa, ja sen jälkeen sitä vaihtaa muihin kryptovaluuttoihin. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on tehty erittäin helpoksi.

Kryptovaluutta pörssi on oiva paikka harjoittaa erilaista sijoittamista. Kaikissa tietenkin onnistuu se perinteisin sijoittamisen muoto, eli ostat vain ja odotat kunnes arvo kasvaa tarpeeksi suureksi. Oman maun mukaan voi etsiä kryptopörssejä, mistä löytyy erilaisia sijoitusinstrumentteja. Tällaisia ovat esimerkiksi Long tai Short positiot, futuurit, optiot, viputuotteet ja niin edelleen. Monissa kryptopörsseissä voit jopa käyttää 100 kertaista vivuttamista. Koska kryptovaluuttamarkkina on todella volatiili, voi jokin kohde nousta jopa 50 tai 100 prosenttia vuorokaudessa. On muuten vähän eri korkoprosentti kuten optioiden perinteisessä 10 % vuosikorossa… Toki kannattaa pitää tarkasti mielessä, että vivuttaminen kasvattaa sijoituksen riskiä moninkertaisesti eikä sitä suositella aloitteleville sijoittajille. 

Kryptopörssit ovat auki ympäri vuorokauden, eli ne eivät ole sidonnaisia osakkeiden tapaan markkinoiden avautumisesta. Voit siis vaihtaa valuuttaa minä kellonaikana tahansa, ja välillä menettää yöunia, kun meidän nukkumiskellonaikanamme saattaa kiinan sijoittajat herätä ja tehdä paljon kauppaa silloin kun itse nukut. Siksi kannattaa sijoittaa turvallisesti! Nykyään on alkanut myös tulemaan osakkeisiin sidottuja kryptovaluuttapörssejä, missä voit esimerkiksi tehdä kryptovaluuttojen tapaan 24/7 kauppaa osakkeilla, joiden hinnat ovat sidottuna tiettyyn indeksiin. Raaka-aineiden vaihdantaan on alkanut tulla myös projekteja kryptomaailmassa, esimerkiksi Mettalex niminen raaka-aine pörssi on ensimmäinen pörssi missä voit sijoittaa Tesla/Bitcoin spreadiin. Kryptovaluutat mahdollistavat kaikenlaisia erilaisia mahdollisuuksia, mitkä eivät välttämättä perinteisessä pörssissä menisi niin helposti lävitse.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Kryptovaluuttojen louhinta

Kun puhutaan kryptovaluutoista, on melkein mahdotonta olla törmäämättä sanaan louhiminen eli mainaaminen. Se tarkoittaa käytännössä kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpitämistä ja lohkojen lisäämistä. Lohkoketju on ketjussa olevaa dataa. Louhijat keräävät yhteen transaktioita ja muodostavat niistä lohkon.

Kryptovaluutat toimivat yleensä Proof-Of-Work- tai Proof-OF-Stake -menetelmän avulla. Nämä ovat eräänlaisia konsensusalgoritmejä, jotka ”pitävät kirjaa” siitä, mitkä transaktiot kuuluvat osaksi lohkoketjua. Proof-Of-Work on tunnettu siitä, että se kuluttaa todella paljon sähköä vaatiessaan erikoisvalmisteisilta tietokoneilta hurjasti laskentatehoa. Esimerkiksi Bitcoinia louhitaan tällä menetelmällä.

Suuri osa viime vuosina markkinoille tulleista kryptovaluutoista käyttävät Proof-Of-Stake -menetelmää. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseistä kryptovaluuttaa lukitaan lohkoketjun ylläpitoon. Mitä enemmän kryptovaluuttaa lukitsee, sitä suurempia palkkioita saa.

Opi lisää: Bitcoinin louhinnasta

Kryptovaluutta – Platformit ja Tokenit

Ethereum ja EOS on hyviä esimerkkejä, kun puhutaan kryptovaluutoista ja platformeista. Platform tarkoittaa käytännössä alustaa älysopimuksille. Monesti puhutaan myös käyttöjärjestelmästä, ekosysteemistä tai tietojenkäsittelyalustasta. Suomen kielessä ei ole vielä vakiintuneita ilmaisuja platformille, joten sitä saattaa olla vaikea kuvailla ymmärrettävästi. Kyseessä on eräänlainen alusta, jonka avulla on mahdollista toteuttaa erilaisia teknisiä asioita. Sen pohjalta voi esimerkiksi kehittää sovelluksia.

Token voisi taipua suomen kielessä esimerkiksi rahakkeeksi tai poletiksi. Tokenin ja coinin raja on usein häilyvä. Coin tarkoittaa tietyn kryptovaluutan yksikköä, kryptokolikkoa. Token on vain tietyn toimintaympäristön rajoissa toimiva vaihdon väline. Se on sidottu tiettyyn lohkoketjuun. Tokenilla voi ostaa joitakin tiettyjä, sille määriteltyjä palveluita. Token on luotu platformin sisälle, eikä niillä siten ole omaa lohkoketjua.

On olemassa Utility-tokeneita, eli hyödyke-tokeneita. Niiden haltijalla voi olla esimerkiksi oikeus johonkin alennukseen tai pääsy johonkin tiettyyn toiminnallisuuteen jonkin ohjelman sisällä.

Equity-tokenit taas tarkoittavat pääoma-tokenia. Equity-tokeneita verrataan usein osakkeisiin. Jos omistaa tällaisen tokenin, omistaa tavallaan osan yrityksestä. Joissain tapauksissa tällaisten tokenien omistajille voidaan maksaa jopa osingon kaltaista maksua suhteessa omistettavien tokenien määrään.

Suosituin Platform kryptovaluutta

Suosituin ja tunnetuin Platform-kategoriaan sijoittuva kryptovaluutta / tietojenkäsittely-ympäristö on mahdollisesti Ethereum. Sille on nykyään varteenotettavia haastajia, jotka pyrkivät ratkaisemaan Ethereumin puutteet, mutta edelleen Ethereum on suurin ja suosituin tässä kategoriassa.

Suosituin Token kryptovaluutta

Suosituinta Tokenia ei suoralta kädeltä pysty määrittelemään, mutta Chainlink on hyvä esimerkki suhteellisen suositusta tokenista. Erityisesti vuonna 2020 Chainlink on kasvattanut suosiotaan roimasti. Tätä selittää osaltaan erilaiset hyökkäykset DeFi-palveluihin (hajautettu finanssijärjestelmä). Chainlinkin hajautetut ”oraakkelit” olisivat voineet estää nämä hyökkäykset.

Stablecoinit eli vakaavaluutat

Viime aikoina runsaasti huomiota saaneet stablecoinit ovat nimensä mukaisesti vakaavaluuttoja, joiden tehtävänä on toimia ns. kryptovaluuttojen fiat-rahana. Vakaavaluuttojen arvo on yleensä sidottu johonkin tiettyyn fiat-valuuttaan, useimmiten Yhdysvaltain dollariin.

Vakaavaluuttoja on alun perin luotu sen takia, että niiden avulla voitaisiin vähentää kryptovaluuttojen volatiliteettia eli arvonheilahtelua. Kryptovaluuttojen kuten Bitcoinin tai Ethereumin hinta voi heilahdella suurestikin pelkästään yhden päivän aikana, jolloin tällainen suurempi hinnanmuutos lyhyellä aikavälillä ei palvele eri alustoilla tehtyjä päivittäisiä valuutansiirtoja ja tekee siitä näin ollen hankalaa. Lisäksi useat lohkoketjuteknologian pohjalta toimivat palvelut on luotu sellaisiksi, ettei niissä voi käyttää tavallista fiat-valuuttaa, jolloin vakaavaluutat toimittavat niiden sijaa.  

Viime aikoina luottamus vakaavaluuttoja kohtaan on ollut kortilla Terran takia. Terra Lunalla oli oma vakaavaluutta UST eli TerraUSD, joka oli algoritminen vakaavaluutta. Terra UST:n tarkoituksena oli olla sidottu 1:1 Yhdysvaltain dollariin, mutta se ei onnistunut pysymään dollarin arvossa massiivisen 2 miljardin dollarin kotiuttamisen myötä. Tämä sai liikkeelle suuren lumipalloefektin, jonka myötä Terran UST:n kurssi laski 0,15 dollariin. Samalla siinä missä Terran oma kryptovaluutta Lunan arvo oli ollut aiemmin jopa 80-90 dollaria ja kuului top 10 kryptovaluutan joukkoon, oli arvo yhtäkkiä syöksynyt vain 0.0002 dollariin. Moni kryptosijoittaja menetti valtavia summia varoja. Terran takana oleva Do Kwon yritti vakuuttaa sijoittajat elvytyssuunnitelmalla ja Luna 2.0 on myös luotu, mutta sijoittajien luottamusta nakerrettiin pahasti. Viime aikoina Luna 2.0 on pysynyt suhteellisen tasaisesti kahdessa dollarissa. 

Helmikuussa 2023 julkaistaan Cardano-pohjainen Djed-vakaavaluutta, joka on tuettu useilla eri tokeneilla ja käyttöönotto vaatii ensin yli 400 prosentin vakuuden kirjaamisen. Vahvalla ylivakuuttamisella pyritään siihen, ettei vakaavaluutalle kävisi samoin kuin Terralle. 

Suomalainen kryptovaluutta Aave

Myös kotimaasta on kuultu kryptovaluuttauutisia. Aave on suomalaistaustainen kryptovaluutta. Kyseessä on paremminkin DeFi-perusteinen palvelu, joka tarjoaa hajautettuja lainapalveluita. Aave siis tarjoaa käyttäjilleen lainaamisen ja tallettamisen palveluita erilaisialla Ethereum-pohjaisilla tokeneilla.

Aave on kasvattanut suosiotaan hyvin. Aaveen aikaisempi token oli nimeltään Lend, ja se on saavuttanut suurimman dollariperusteisen markkina-arvon Ethereum-pohjaisten tokenien joukossa. Aaveen on perustanut Stani Kulechov ja se tunnettiin aluksi nimellä ETHLend. Kulechov on sanonut, että selkeää bisnesmallia Aaveella ei vielä suuresta suosiosta ja menestyksestä huolimatta ole. Tämä on melko normaalia kryptovaluuttapiireissä, koska vasta viime vuosina niiden suosio on kunnolla lähtenyt lentoon ja on kyseessä verrattain uusi asia.

Opi lisää Aave kryptovaluutasta

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Kryptovaluutan käyttäminen

Eri käyttötarkoitukset on hyvä tutkia ennen kuin sijoittaa kryptovaluuttaan. Jos haluaa käyttää kryptovaluuttaa maksuvälineenä, on hyvä valita sen mukainen kryptovaluutta. Esimerksiksi Bitcoin on jo nyt maksuvälineenä mahdollinen esimerkiksi PayPalissa tietyissä maissa.

Vielä nykyään kryptovaluuttoja käytetään vähemmän maksuvälineenä, mutta todennäköistä on, että tulevaisuudessa käyttö  ja tarve käytölle kasvaa. Bitcoin on hyvä esimekki nimenomaan valuutaksi suunnitellusta kryptovaluutasta.

Ethereumiin liittyvää kryptovaluuttaa Etheriä taas käytetään ikään kuin polttoaineena Ethereumin käytölle. Osaa kryptovaluutoista ei todennäköisesti ole edes tarkoitettu käytettäväksi nykyisen fiat-rahan tavoin, vaan pääpaino saattaa olla juuri Ethereumin tapaan käyttöjärjestelmässä/ohjelmointialustassa.

Kryptovaluutta sijoituskohteena

Kryptovaluutat ovat nykyään suosittuja sijoituskohteita. Kryptovaluuttaan sijoittaminen on myös helpompaa kuin koskaan aiemmin. Kryptovaluuttojen suuri volatiliteetti eli arvonvaihtelu mahdollistaa suuret tuotot ja usein nopeammin kuin muilla sijoituselementeillä. On hyvä muistaa, että efekti toimii myös toiseen suuntaan. Kryptovaluuttojen kanssa on helppo menettää varoja, mikäli tekee liikkeitä huonoon aikaan.

 

Kryptovaluutta maksuvälineenä 

Maksuvälineenä kryptovaluuttoja käytetään vielä aika vähän, mutta kehityssuunta on ylöspäin. Tällä hetkellä ainakin Suomessa kryptovaluuttojen käyttämistä maksuvälineenä jarruttaa mm. se, että niiden avulla saatu voitto realisoituu verotettavaksi samalla, kun kryptovaluuttaa käyttää jonkin asian hankkimiseen. Tietyt verkkokaupat ja netticasinot hyväskyvät jo Bitcoinin maksuvälineeksi.

Kryptovaluutan säilytys

Kryptovaluuttaa säilytetään kryptovaluuttalompakoissa. Kryptovaluutta lompakko voi olla esimerkiksi mobiililompakko tai fyysinen lompakko. Lompakko on hyvä valita sen mukaan, kuinka paljon siellä aikoo säilyttää kryptovaluuttaa. Myös kaupankäyntiaktiivisuus voi vaikuttaa lompakon valintaan. Monesti säilytys on mahdollista samassa sovelluksessa kuin mistä kryptovaluutta on hankittukin. Joskus on viisasta omistaa erilaisia lompakoita ja jakaa kryptovaluuttaomistukset niihin.

Mobiililompakko toimii pienille summille. Mobiililompakko on ”helppo” hakkeroida, jolloin varat saattaa menettää pysyvästi. Tästä syystä suuremmat summat on hyvä säilyttää muualla. Jos omistaa suurempia määriä kryptovaluuttaa, voi fyysinen lompakko olla järkevä valinta. Monesti tällainen fyysinen lompakko on vähän kuin muistitikku. On olemassa myös ns. Paper Walleteja, jotka perustuvat tulostettaviin private- ja public -avaimiin.

Opi lisää kryptovaluuttalompakoista

Kryptovaluutan vaihto rahaksi

Kryptovaluuttaa on mahdollista vaihtaa rahaksi kryptovaluuttapörssissä. Kryptopörssissä tavallaan ”myydään” kryptovaluutta ja saadaan siitä esimerkiksi euroja. Tietty määrä kryptovaluuttaa vastaa tiettyä määrää euroja. Tämän perusteella vaihdossa saadaan tietty euromäärä.

Kryptovaluuttojen kurssit vaihtelevat, ja kun kurssit ovat korkealla, saadaan suurempi euromäärä, jos siinä kohtaa päätetään realisoida krypto-omistukset. Finanssivalvonnan sivuilla kerrotaan, että mikäli vaihtopalvelu ottaa ostajalta vastaan fiat-valuuttaa tai välittää myyjälle sitä, tulee ottaa huomioon maksulaitoksia koskeva sääntely, joka voi soveltua toiminnan järjestämiseen liiketoimintamallista riippuen. Toiminta on siis osittain säänneltyä.

Nykyään Suomessakin on olemassa myös Bitcoin-automaatteja. Niiden avulla pystyy ostamaan ja myymään Bitcoinia käteisellä. Kryptovaluutan vaihto rahaksi on kuitenkin pääsääntöisesti virtuaalista, samoin kuin melkein kaikki muukin maksaminen nykyään.

Kryptovaluuttauutiset

Kryptovaluutta keskustelu tuntuu olevan hyvin erilaista kuin esimerkiksi osakkeiden parissa käyty keskustelu. On arvioitu, että alle 1 % maailman väestöstä on sijoittanut kryptovaluuttaan, vaikka se on erilainen mahdollisuus kehitysmaidenkin ihmisille, missä voi jyllätä erittäin vakava inflaatio.

Kryptovaluutoista käyty keskustelu on tähän mennessä ollut hyvin innokkaan oloista eri projekteja kohtaan. Reddit keskustelualustasta onkin tullut kryptovaluuttojen keskustelupaikka, missä on olemassa esim. sivu nimeltä Satoshi Street Bets, jonka kautta ihmiset kertovat koko ajan uusista projekteista ja myös sen, mitä  projekteja kannattaa katsoa kriittisellä silmällä. Se että jotain projektia omistaa 100 ihmistä, ei tarkoita välttämättä, että kyseessä on halpa tai hyvä sijoitus, vaan sijoituksessa voi menettää kaikki rahansa. Kryptovaluuttamaailmassa kun voi anonyymisti tehdä omia projekteja helposti ja kaikkien kehittäjien tarkoitusperät eivät aina ole kaikkien hyötyä ajavia…

Myös Twitteristä on tullut vastaavanlainen keskustelualusta kryptovaluutoille. Siellä on jonkin verran virallisempaa ja epävirallisempaa tekstiä, mutta kyseisellä alustalla sisältö tuleekin usein itse kryptoyrityksiltä, jotka jakavat suoria päivityksiä miten heidän lohkoketjunsa etenee ja mitä uutta kerrottavaa on. Twitterin kautta uudet sijoittajat voivat lähteä seuraamaan mieleisiään yrityksiä ja vaikka twiittailemaan niiden uusista päivityksistä ja samalla aloittaa keskustelua ympäri maailmaa. Monet vaikuttajat ovat myös alkaneet päivittelemään kryptovaluutoista omilla sosiaalisen median tileillään. Yksi tunnetuimmista on maailman rikkain mies Elon Musk, joka sai Dogecoin meemivaluutan hinnan nousemaan muutamassa päivässä n. 130 %. Kevään aikana hän jatkuvasti twiittaili siitä, miten Dogecoin tulee menestymään ja olemaan hyvä projekti, ja onhan Dogecoinin arvo viidessä kuukaudessa noussutkin 200 kertaiseksi.

Kryptouutiset-tilillä julkaistaan kerran viikossa suomen kielellä kaikki isot asiat mitä kryptomaailmassa on tapahtunut. Tiliä seuraamalla pääset osaksi suomalaisten kryptovaluuttakeskusteluja, ja voit kysellä ihmisten mielipiteitä ja löytää uusia ihmeellisiä mahdollisuuksia nousevasta kryptomarkkinasta.

Kryptovaluuttojen verotus 2024

Kryptovaluuttavoitoista on maksettava vero. Ei ole olemassa erikseen krytpovaluuttaveroa tai kryptovaluuttaveroprosenttia, vaan kryptovaluuttojen verotus toteutetaan Suomessa pääomatuloverotuksen avulla.

Veroprosentti on joko 30 % tai 34 % riippuen pääomatulon määrästä vuoden aikana. Jos pääomatuloa on vuodessa enintään 30 000€, prosentti on 30%. Tästä ylöspäin prosentti on 34%. On suositeltavaa aina tarkistaa verottajalta kulloinenkin verotuskäytäntö. Ajantasainen tieto löytyy esimerkiksi Verohallinnon nettisivuilta.

Uusimmat kryptovaluutta uutiset pääset näkemään täältä 

Mietityttääkö kryptoverotus? 🤔

Kryptoverotus.fi palvelun avulla vähennät veroilmoituksen parissa tuskailua ja voit unohtaa Excelien pyörittelemisen!

Kryptoverotus tekee kryptosijoittajan elämästä huomattavasti helpompaa! 

Jo yli 1 000 suomalaista on valinnut Kryptoverotus.fi palvelun

Tämän sivun sisältöä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Jokainen sijoittaja on vastuussa omista varoistaan ja niiden sijoittamisesta. 

CFD alusta

Arviomme:

Miksi valita eToro?

✅ Turvallinen linkki

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluutta on virtuaalinen vaihdon väline tai arvon säilyttäjä. Mikään keskuspankki tai muu taho ei ohjaile sitä.

Kryptovaluuttaa voi ostaa useista eri kryptovaluuttapörsseistä. Erilaisia palveluntarjoajia on markkinoilla runsaasti.

Tällä hetkellä markkinoiden johtajia ovat Bitcoin ja Ethereum. Viime vuonna kuitenkin pienet kryptot tuottivat eniten. Katso lista  parhaiten tuottaneista kryptoista.

Kryptovaluuttaa säilytetään kryptovaluuttalompakossa. Lompakon voi valita esimerkiksi  kryptovaluutan määrän mukaan.

Verotus menee pääomatuloverotuksen mukaan. Veroa maksetaan voitoista 30 % 30 000e asti ja tämän yli 34 %.