Etusivu » Kryptovaluutta 2021 – Mikä kryptovaluutta on? Miten toimii? Miksi sijoittaa?

Kryptovaluutta 2021 – Mikä kryptovaluutta on? Miten toimii? Miksi sijoittaa?

Kryptovaluutta on kryptografiaan eli salauskirjoitustekniikkaan perustuva digitaalisessa muodossa oleva valuutta. Tällä hetkellä kryptovaluuttoja on olemassa jo tuhansia erilaisia ja uusia syntyy koko ajan.

Kryptovaluutoista selkeästi tunnetuin on Bitcoin, joka syntyi vuonna 2008. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on kryptovaluutan tilanne vuonna 2021, mistä kryptovaluuttaa voi ostaa ja selvennämme hieman kryptovaluuttojen toimintalogiikkaa.

Top10 kryptovaluuttakurssit reaaliajassa

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Sisällysluettelo

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutta on vaihtoehto perinteiselle fiat-rahalle. Moni pitää Bitcoinia kryptovaluuttojen esi-isänä, mutta todellisuudessa niitä on ollut olemassa jo pitkästi ennen Bitcoinin kehittämistä. Erinäisistä syistä aikaisemmat versiot eivät vain ole menestyneet, ja vasta Bitcoinin myötä kryptovaluutasta tuli yleisemmin tunnettu käsite laajalle yleisölle.

Kryptovaluutta on erillään perinteisestä talousjärjestelmästä. Keskuspankit tai muutkaan tahot eivät ohjaile sitä. Kryptografian avulla vahvistetaan transaktioita ja salataan käyttäjätilejä sekä ylläpidetään valuuttavarantoja. Kuten sanottu, maailmassa on tällä hetkellä hurjasti erilaisia kryptovaluuttoja. Lähes kaikki markkinoilla olevista kryptovaluutoista pohjautuu avoimeen ohjelmakoodiin.

Kryptovaluutta saattaa kuulostaa joidenkin mielestä utopistiselta, koska se on täysin digitaalinen valuutta. Kuitenkin nykyään myös perinteinen fiat-raha on melkein kokonaan digitaalista, sillä käteistä rahaa käytetään koko ajan vähemmän ja vähemmän.

Kryptovaluutta

Miten kryptovaluutat käytännössä toimivat?

Kryptovaluuttojen ymmärtämiseksi täytyy ensin ymmärtää lohkoketjuja. Ensimmäinen käyttöön otettu lohkoketju oli Bitcoin. Lohkoketjussa jokainen Bitcoinin vaihto mitä tehdään, tallentuu lohkoketjuun eikä sitä voi jälkikäteen muuttaa. Tällä tavalla jokainen ikinä tehty kryptovaluutan vaihto voidaan tunnistaa ja löytää jälkikäteen. Jokainen vaihdanta tallentuu, ja niistä rakennetaan lohko, kun lohko on valmis, liitetään se edelliseen lohkoon ja näin syntyy lohkojen ketju. Tällä tavalla kaikki on jäljitettävissä.

Lohkoketju selitetty simppelisti: A haluaa lähettää kryptovaluuttaa B:lle. Transaktio on nimeltään lohko. Lohkoketjussa oleva verkko tarkistaa ja hyväksyy keskenään automaattisesti, että A:lla on lompakossaan tarpeeksi rahaa lähettämiseen. Lohko hyväksytään lohkoketjuun ja kryptovaluutta siirtyy B:lle.

Kryptovaluutat perustettiin inflaatiota vastaan, ne voi ohjelmoida etukäteen tietyn määräisiksi, eikä niitä voi ikinä tulla lisää. Kryptovaluutat luotiin myös poistamaan välikäsiä sekä luottamusta eri yritysten väliltä. Kryptovaluutta on ohjelmoitavaa valuuttaa, ja käytännössä kaikki voidaan automatisoida. Enää ei tarvitsisi miettiä pankkien välisistä kuluista tai siitä että pitääkö esim. kelan tarkistaa saatko lisää tukia. Jos lohkoketju olisi ohjelmoitu siten, että kun et saa enää palkkaa tilille, voisi sieltä tulla automaattisesti rahaa ja ongelma olisi ratkaistu.

Kryptovaluuttojen suosio on lähtenyt kovaan nousuun, koska kryptovaluutat ovat käytännössä keskittämättömiä, yksi taho ei voi päättää asioista ja kaikki toimii täydellisen automaattisesti. Sosiaalisesta mediasta on poistettu tilejä, mikä ei tapahtuisi lohkoketjulla tehdyssä sosiaalisessa mediassa. Keskuspankit eivät voisi vain päättää, että nyt printataan tyhjästä rahaa ja kiihdytetään inflaatiota, mikäli lohkoketju olisi ohjelmoitu tällainen estämään. Toki on olemassa erilaisia kryptovaluuttoja kuten Dogecoin, missä syntyy minuutin välein 10 000 kappaletta lisää kryptovaluuttaa loputtomasti.

Näin aloitat sijoittamisen Plus500 alustalla!

Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen tapahtuu muutaman askeleen kautta. Liittyminen Plus500 alustan käyttäjäksi ei kustanna mitään ja kuukausimaksuja Plus500 alustalla ei ole. Listaamme Plus500 -alustan ominaisuuksia, kuluja ja hinnastoja kattavammin Plus500 -arvostelusivulle. 

 

Askel 1. Luo oma tili

Luo oma tili Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa tässä kohtaa valita myös Demo-tilin, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii ja miten voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin voit luoda joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan. Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

plus 500 arvostelu
luo tili Plus500

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 sijoitusalustalla oikealla rahalla CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietojasi ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Plus 500 talletus

Arviomme Plus500:

5/5

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä tutkimaan eri sijoituskohteita. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

bitcoin plus500

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimeesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 sovellusta on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa ja se on saanut korkeat arvosanat käyttäjiltä.

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Mikä on paras kryptovaluutta?

Erilaisiin käyttötarkoituksiin sopii aina erilainen kryptovaluutta, tämä on hyvä pitää mielessä. Kun valitsee itselleen sopivinta kryptovaluuttaa, on hyvä huomioida oma riskinsietokyky, sijoitushorisontti ja -strategia. Kryptovaluuttavertailuun ja arvioimiseen ei ainakaan toistaiseksi ole samanlaisia työkaluja tai tunnuslukuja kuin esimerkiksi osakkeiden analysoimiseen. Kryptovaluuttojen kurssikehitystä ei ohjaile mikään niiden taustalla oleva yritys ja sen taloudellinen menestys.

Tunnetuimmat ja parhaiten menestyneet lienevät Bitcoin ja Ethereum. Näistä kahdesta Bitcoin on perinteinen virtuaalinen valuutta, mutta Ethereum on myös älysopimusalusta. Ethereum luokitellaan usein platform-kategoriaan. Ethereumiin liittyvä virtuaalivaluutta on oikeastaan nimeltään Ether, mutta kansankielessä puhutaan yleensä Ethereumista.

Bitcoinin arvo koko kryptovaluuttamarkkinasta on noin 65 %, sen voidaan siis sanoa olevan suurin kryptovaluutta. Bitcoinilla on vahva brändi ja se on nykyään melkein kaikille ainakin joissain määrin tuttu. Bitcoinia sanotaan nykyään jopa kryptovaluuttojen kullaksi, ja siihen on sijoittanut jo monet suursijoittajat ja instituutiosijaittajatkin. Ethereumin markkina-arvo on Bitcoinia pienempi, mutta sen suosio on viime vuosina noussut paljon Bitcoinin vanavedessä.

Muita suosittuja ja tunnettuja kryptovaluuttoja on esimerkiksi Ripple, Litecoin ja Stellar Lumens. Ripple on samaan aikaan kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Rippleen liittyvästä kryptovaluutasta käytetään nykyään nimeä XRP ja Ripplellä viitataan yleensä maksujärjestelmään. Litecoin voidaan liittää samaan kategoriaan Bitcoinin kanssa, sillä se on myös perinteinen krytpovaluutta ilman mitään siihen liittyvää omaa ohjelmointikieltä tai muuta sellaista. Sen tarkoitus on toimia arvon säilyttäjänä ja digitaalisena rahana. Stellar Lumens on aikanaan eriytynyt Ripplestä, ja nykyään sen tarkoituksena on ratkaista globaaleja rahansiirto-ongelmia. Se on siis eräänlainen globaali maksujärjestelmä.

Katso myös: Uudet kryptovaluutat 2021 

Mihin kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa vuonna 2021?

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on nykypäivänä suorastaan trendikästä, mutta omat sijoituspäätökset on hyvä kuitenkin tehdä oman sijoitussuunnitelman ja riskinsietokyvyn mukaan.

Bitcoin markkinoiden suurimpana pysyttelee todennäköisesti suosiossa vielä pitkään. Se on monelle uudelle kryptosijoittajalle eräänlainen matalan kynnyksen aloitus. On huomattu, että epäilyistä huolimatta se on pysynyt markkinoilla ja sen avulla on ollut mahdollista kasvattaa varallisuuttakin monessa tapauksessa. Myös Ethereum on pysytellyt suosiossa jo hyvän aikaa.

Ethereumin voisi ajatella olevan oman kategoriansa johtaja. Bitcoinia ja Ethereumia ei voi täysin verrata toisiinsa, koska Bitcoin on ensikädessä virtuaalista rahaa ja Ethereum on tietojenkäsittelyalusta, jonka avulla voi luoda sovelluksia ja tehdä erilaisia älysopimuksia. Käyttötarkoitukset on tällä parivaljakolla melko erilaiset, mutta silti niistä puhutaan usein yhdessä.

Top 10 kryptovaluutat listattuna

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Tether (USDT)
  • Binance Coin (BNB)
  • Cardano (ADA)
  • XRP (XRP)
  • Dogecoin (DOGE)
  • USD Coin (USDC)
  • Polkadot (DOT)
  • Internet Computer (ICP)

Tron-nimisestä kryptovaluutasta on povattu Ethereumille suurinta kilpailijaa. Tronin suunnitelma on “parantaa internet” ja palauttaa valta kansalle. Tron aikoo mahdollistaa tulevaisuudessa sisällön jakamisen internetissä ilman välikäsiä, jolloin käyttäjät kontrolloivat täysin omia julkaisujaan.

Litecoin on yksi vanhin toiminnassa oleva kryptovaluutta, mutta se on ehkä hieman yllättäen pitänyt pintansa villeillä kryptovaluuttamarkkinoilla. Usein tunnettuus vakuuttaa ihmisiä, ja niin on todennäköisesti käynyt myös Litecoinin kohdalla. Se on Bitcoinin lailla pysytellyt markkinoilla jo pitkään, jolloin siihen on helpompi uskoa.

Polkadot nousi puheenaiheeksi erityisesti vuonna 2020. Se kuuluu platform-kategoriaan, eli samaan, johon Ethereum voidaan asettaa. Polkadot pyrkii yhdistämään lohkoketjut. Kyseessä ei ole mikään uusi keksintö, mutta vasta viime vuosina se on noussut laajemmin ihmisten tietoisuuteen.

Kryptovaluuttapörssit

Kryptovaluuttapörssi on paikka missä kryptovaluuttaa voidaan ostaa ja vaihtaa keskenään. Kryptovaluuttoja voisi ajatella kaikkien ihmisten mahdollisuuteen sijoittaa Start up yrityksiin. Monilla kryptoprojekteilla on iso visio mitä ne haluavat tehdä maailmassa, ja niihin voi monissa paikoissa sijoittaa vaikka yhdellä eurolla kerrallaan. Kryptovaluutta pörssi on hyvä paikka ostaa, vaihtaa ja säilyttää kryptovaluuttoja. Lohkoketjut toimivat erittäin hyvin keskenään, joten pörssistä ostettu kryptovaluutta voidaan lähettää kätevästi kaverin lompakkoon tai toisessa pörssissä sijaitsevaan lompakkoon, jota itse hallinnoit.

Suosituimmat kryptovaluuttapörssit toimivat erittäin aloittelijaystävällisesti. Yleensä suosituimpiin pörsseihin pitää tehdä ns. KYC eli Know your customer -prosessi. Sinun pitää ottaa kuva esim. ajokortistasi, lähettää se palveluntarjoajalle ja tämän jälkeen voit luoda itsellesi käyttäjätilin. Joissain pörsseissä voit ostaa kryptovaluuttaa suoraa esim. pankkikortin avulla, ja voit tosiaan aloittaa ostamisen, vaikka yhdellä eurolla kerrallaan. Joissain pörsseissä taas pitää tehdä ensiksi pankkisiirto, ja sitten ostaa kyseisen pörssin omaa kryptovaluuttaa, ja sen jälkeen sitä vaihtaa muihin kryptovaluuttoihin. Saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta se on tehty erittäin helpoksi.

Kryptovaluutta pörssi on oiva paikka harjoittaa erilaista sijoittamista. Kaikissa tietenkin onnistuu se perinteisin sijoittamisen muoto, eli ostat vain ja odotat kunnes arvo kasvaa tarpeeksi suureksi. Oman maun mukaan voi etsiä kryptopörssejä, mistä löytyy erilaisia sijoitusinstrumentteja. Tällaisia ovat esimerkiksi Long tai Short positiot, futuurit, optiot, viputuotteet ja niin edelleen. Monissa kryptopörsseissä voit jopa käyttää 100 kertaista vivuttamista. Koska kryptovaluuttamarkkina on todella volatiili, voi jokin kohde nousta jopa 50 tai 100 prosenttia vuorokaudessa. On muuten vähän eri korkoprosentti kuten optioiden perinteisessä 10 % vuosikorossa… Toki kannattaa pitää tarkasti mielessä, että vivuttaminen kasvattaa sijoituksen riskiä moninkertaisesti eikä sitä suositella aloitteleville sijoittajille. 

Kryptopörssit ovat auki ympäri vuorokauden, eli ne eivät ole sidonnaisia osakkeiden tapaan markkinoiden avautumisesta. Voit siis vaihtaa valuuttaa minä kellonaikana tahansa, ja välillä menettää yöunia, kun meidän nukkumiskellonaikanamme saattaa kiinan sijoittajat herätä ja tehdä paljon kauppaa silloin kun itse nukut. Siksi kannattaa sijoittaa turvallisesti! Nykyään on alkanut myös tulemaan osakkeisiin sidottuja kryptovaluuttapörssejä, missä voit esimerkiksi tehdä kryptovaluuttojen tapaan 24/7 kauppaa osakkeilla, joiden hinnat ovat sidottuna tiettyyn indeksiin. Raaka-aineiden vaihdantaan on alkanut tulla myös projekteja kryptomaailmassa, esimerkiksi Mettalex niminen raaka-aine pörssi on ensimmäinen pörssi missä voit sijoittaa Tesla/Bitcoin spreadiin. Kryptovaluutat mahdollistavat kaikenlaisia erilaisia mahdollisuuksia, mitkä eivät välttämättä perinteisessä pörssissä menisi niin helposti lävitse.

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Kryptovaluutta louhinta

Kun puhutaan kryptovaluutoista, on melkein mahdotonta olla törmäämättä sanaan louhiminen eli mainaaminen. Se tarkoittaa käytännössä kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpitämistä ja lohkojen lisäämistä. Lohkoketju on ketjussa olevaa dataa. Louhijat keräävät yhteen transaktioita ja muodostavat niistä lohkon.

Kryptovaluutat toimivat yleensä Proof-Of-Work- tai Proof-OF-Stake -menetelmän avulla. Nämä ovat eräänlaisia konsensusalgoritmejä, jotka ”pitävät kirjaa” siitä, mitkä transaktiot kuuluvat osaksi lohkoketjua. Proof-Of-Work on tunnettu siitä, että se kuluttaa todella paljon sähköä vaatiessaan erikoisvalmisteisilta tietokoneilta hurjasti laskentatehoa. Esimerkiksi Bitcoinia louhitaan tällä menetelmällä.

Suuri osa viime vuosina markkinoille tulleista kryptovaluutoista käyttävät Proof-Of-Stake -menetelmää. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseistä kryptovaluuttaa lukitaan lohkoketjun ylläpitoon. Mitä enemmän kryptovaluuttaa lukitsee, sitä suurempia palkkioita saa.

Opi lisää Bitcoinin louhinnasta

Kryptovaluutta – Platformit ja Tokenit

Ethereum ja EOS on hyviä esimerkkejä, kun puhutaan kryptovaluutoista ja platformeista. Platform tarkoittaa käytännössä alustaa älysopimuksille. Monesti puhutaan myös käyttöjärjestelmästä, ekosysteemistä tai tietojenkäsittelyalustasta. Suomen kielessä ei ole vielä vakiintuneita ilmaisuja platformille, joten sitä saattaa olla vaikea kuvailla ymmärrettävästi. Kyseessä on eräänlainen alusta, jonka avulla on mahdollista toteuttaa erilaisia teknisiä asioita. Sen pohjalta voi esimerkiksi kehittää sovelluksia.

Token voisi taipua suomen kielessä esimerkiksi rahakkeeksi tai poletiksi. Tokenin ja coinin raja on usein häilyvä. Coin tarkoittaa tietyn kryptovaluutan yksikköä, kryptokolikkoa. Token on vain tietyn toimintaympäristön rajoissa toimiva vaihdon väline. Se on sidottu tiettyyn lohkoketjuun. Tokenilla voi ostaa joitakin tiettyjä, sille määriteltyjä palveluita. Token on luotu platformin sisälle, eikä niillä siten ole omaa lohkoketjua.

On olemassa Utility-tokeneita, eli hyödyke-tokeneita. Niiden haltijalla voi olla esimerkiksi oikeus johonkin alennukseen tai pääsy johonkin tiettyyn toiminnallisuuteen jonkin ohjelman sisällä.

Equity-tokenit taas tarkoittavat pääoma-tokenia. Equity-tokeneita verrataan usein osakkeisiin. Jos omistaa tällaisen tokenin, omistaa tavallaan osan yrityksestä. Joissain tapauksissa tällaisten tokenien omistajille voidaan maksaa jopa osingon kaltaista maksua suhteessa omistettavien tokenien määrään.

Suosituin Platform kryptovaluutta

Suosituin ja tunnetuin Platform-kategoriaan sijoittuva kryptovaluutta / tietojenkäsittely-ympäristö on mahdollisesti Ethereum. Sille on nykyään varteenotettavia haastajia, jotka pyrkivät ratkaisemaan Ethereumin puutteet, mutta edelleen Ethereum on suurin ja suosituin tässä kategoriassa.

Suosituin Token kryptovaluutta

Suosituinta Tokenia ei suoralta kädeltä pysty määrittelemään, mutta Chainlink on hyvä esimerkki suhteellisen suositusta tokenista. Erityisesti vuonna 2020 Chainlink on kasvattanut suosiotaan roimasti. Tätä selittää osaltaan erilaiset hyökkäykset DeFi-palveluihin (hajautettu finanssijärjestelmä). Chainlinkin hajautetut ”oraakkelit” olisivat voineet estää nämä hyökkäykset.

Suomalainen kryptovaluutta Aave

Myös kotimaasta on kuultu kryptovaluuttauutisia. Aave on suomalaistaustainen kryptovaluutta. Kyseessä on paremminkin DeFi-perusteinen palvelu, joka tarjoaa hajautettuja lainapalveluita. Aave siis tarjoaa käyttäjilleen lainaamisen ja tallettamisen palveluita erilaisialla Ethereum-pohjaisilla tokeneilla.

Aave on kasvattanut suosiotaan hyvin. Aaveen aikaisempi token oli nimeltään Lend, ja se on saavuttanut suurimman dollariperusteisen markkina-arvon Ethereum-pohjaisten tokenien joukossa. Aaveen on perustanut Stani Kulechov ja se tunnettiin aluksi nimellä ETHLend. Kulechov on sanonut, että selkeää bisnesmallia Aaveella ei vielä suuresta suosiosta ja menestyksestä huolimatta ole. Tämä on melko normaalia kryptovaluuttapiireissä, koska vasta viime vuosina niiden suosio on kunnolla lähtenyt lentoon ja on kyseessä verrattain uusi asia.

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Kryptovaluutan käyttäminen

Eri käyttötarkoitukset on hyvä tutkia ennen kuin sijoittaa kryptovaluuttaan. Jos haluaa käyttää kryptovaluuttaa maksuvälineenä, on hyvä valita sen mukainen kryptovaluutta. Esimerksiksi Bitcoin on jo nyt maksuvälineenä mahdollinen esimerkiksi PayPalissa tietyissä maissa.

Vielä nykyään kryptovaluuttoja käytetään vähemmän maksuvälineenä, mutta todennäköistä on, että tulevaisuudessa käyttö  ja tarve käytölle kasvaa. Bitcoin on hyvä esimekki nimenomaan valuutaksi suunnitellusta kryptovaluutasta.

Ethereumiin liittyvää kryptovaluuttaa Etheriä taas käytetään ikään kuin polttoaineena Ethereumin käytölle. Osaa kryptovaluutoista ei todennäköisesti ole edes tarkoitettu käytettäväksi nykyisen fiat-rahan tavoin, vaan pääpaino saattaa olla juuri Ethereumin tapaan käyttöjärjestelmässä/ohjelmintialustassa.

Kryptovaluutta sijoituskohteena

Kryptovaluutat ovat nykyään suosittuja sijoituskohteita. Kryptovaluuttaan sijoittaminen on myös helpompaa kuin koskaan aiemmin. Kryptovaluuttojen suuri volatiliteetti eli arvonvaihtelu mahdollistaa suuret tuotot ja usein nopeammin kuin muilla sijoituselementeillä. On hyvä muistaa, että efekti toimii myös toiseen suuntaan. Kryptovaluuttojen kanssa on helppo menettää varoja, mikäli tekee liikkeitä huonoon aikaan.

 

Kryptovaluutta maksuvälineenä 

Maksuvälineenä kryptovaluuttoja käytetään vielä aika vähän, mutta kehityssuunta on ylöspäin. Tällä hetkellä ainakin Suomessa kryptovaluuttojen käyttämistä maksuvälineenä jarruttaa mm. se, että niiden avulla saatu voitto realisoituu verotettavaksi samalla, kun kryptovaluuttaa käyttää jonkin asian hankkimiseen. Tietyt verkkokaupat ja netticasinot hyväskyvät jo Bitcoinin maksuvälineeksi.

Kryptovaluutan säilytys

Kryptovaluuttaa säilytetään kryptovaluuttalompakoissa. Kryptovaluutta lompakko voi olla esimerkiksi mobiililompakko tai fyysinen lompakko. Lompakko on hyvä valita sen mukaan, kuinka paljon siellä aikoo säilyttää kryptovaluuttaa. Myös kaupankäyntiaktiivisuus voi vaikuttaa lompakon valintaan. Monesti säilytys on mahdollista samassa sovelluksessa kuin mistä kryptovaluutta on hankittukin. Joskus on viisasta omistaa erilaisia lompakoita ja jakaa kryptovaluuttaomistukset niihin.

Mobiililompakko toimii pienille summille. Mobiililompakko on ”helppo” hakkeroida, jolloin varat saattaa menettää pysyvästi. Tästä syystä suuremmat summat on hyvä säilyttää muualla. Jos omistaa suurempia määriä kryptovaluuttaa, voi fyysinen lompakko olla järkevä valinta. Monesti tällainen fyysinen lompakko on vähän kuin muistitikku. On olemassa myös ns. Paper Walleteja, jotka perustuvat tulostettaviin private- ja public -avaimiin.

Opi lisää kryptovaluuttalompakoista

Kryptovaluutan vaihto rahaksi

Kryptovaluuttaa on mahdollista vaihtaa rahaksi kryptovaluuttapörssissä. Kryptopörssissä tavallaan ”myydään” kryptovaluutta ja saadaan siitä esimerkiksi euroja. Tietty määrä kryptovaluuttaa vastaa tiettyä määrää euroja. Tämän perusteella vaihdossa saadaan tietty euromäärä.

Kryptovaluuttojen kurssit vaihtelevat, ja kun kurssit ovat korkealla, saadaan suurempi euromäärä, jos siinä kohtaa päätetään realisoida krypto-omistukset. Finanssivalvonnan sivuilla kerrotaan, että mikäli vaihtopalvelu ottaa ostajalta vastaan fiat-valuuttaa tai välittää myyjälle sitä, tulee ottaa huomioon maksulaitoksia koskeva sääntely, joka voi soveltua toiminnan järjestämiseen liiketoimintamallista riippuen. Toiminta on siis osittain säänneltyä.

Nykyään Suomessakin on olemassa myös Bitcoin-automaatteja. Niiden avulla pystyy ostamaan ja myymään Bitcoinia käteisellä. Kryptovaluutan vaihto rahaksi on kuitenkin pääsääntöisesti virtuaalista, samoin kuin melkein kaikki muukin maksaminen nykyään.

Kryptovaluutta uutiset

Kryptovaluutta keskustelu tuntuu olevan hyvin erilaista kuin esimerkiksi osakkeiden parissa käyty keskustelu. On arvioitu, että alle 1 % maailman väestöstä on sijoittanut kryptovaluuttaan, vaikka se on erilainen mahdollisuus kehitysmaidenkin ihmisille, missä voi jyllätä erittäin vakava inflaatio.

Kryptovaluutoista käyty keskustelu on tähän mennessä ollut hyvin innokkaan oloista eri projekteja kohtaan. Reddit keskustelualustasta onkin tullut kryptovaluuttojen keskustelupaikka, missä on olemassa esim. sivu nimeltä Satoshi Street Bets, jonka kautta ihmiset kertovat koko ajan uusista projekteista ja myös sen, mitä  projekteja kannattaa katsoa kriittisellä silmällä. Se että jotain projektia omistaa 100 ihmistä, ei tarkoita välttämättä, että kyseessä on halpa tai hyvä sijoitus, vaan sijoituksessa voi menettää kaikki rahansa. Kryptovaluuttamaailmassa kun voi anonyymisti tehdä omia projekteja helposti ja kaikkien kehittäjien tarkoitusperät eivät aina ole kaikkien hyötyä ajavia…

Myös Twitteristä on tullut vastaavanlainen keskustelualusta kryptovaluutoille. Siellä on jonkin verran virallisempaa ja epävirallisempaa tekstiä, mutta kyseisellä alustalla sisältö tuleekin usein itse kryptoyrityksiltä, jotka jakavat suoria päivityksiä miten heidän lohkoketjunsa etenee ja mitä uutta kerrottavaa on. Twitterin kautta uudet sijoittajat voivat lähteä seuraamaan mieleisiään yrityksiä ja vaikka twiittailemaan niiden uusista päivityksistä ja samalla aloittaa keskustelua ympäri maailmaa. Monet vaikuttajat ovat myös alkaneet päivittelemään kryptovaluutoista omilla sosiaalisen median tileillään. Yksi tunnetuimmista on maailman rikkain mies Elon Musk, joka sai Dogecoin meemivaluutan hinnan nousemaan muutamassa päivässä n. 130 %. Kevään aikana hän jatkuvasti twiittaili siitä, miten Dogecoin tulee menestymään ja olemaan hyvä projekti, ja onhan Dogecoinin arvo viidessä kuukaudessa noussutkin 200 kertaiseksi.

Kryptouutiset-tilillä julkaistaan kerran viikossa suomen kielellä kaikki isot asiat mitä kryptomaailmassa on tapahtunut. Tiliä seuraamalla pääset osaksi suomalaisten kryptovaluuttakeskusteluja, ja voit kysellä ihmisten mielipiteitä ja löytää uusia ihmeellisiä mahdollisuuksia nousevasta kryptomarkkinasta.

Kryptovaluutta verotus

Kryptovaluuttavoitoista on maksettava vero. Ei ole olemassa erikseen krytpovaluuttaveroa tai kryptovaluuttaveroprosenttia, vaan kryptovaluuttojen verotus toteutetaan Suomessa pääomatuloverotuksen avulla.

Veroprosentti on joko 30 % tai 34 % riippuen pääomatulon määrästä vuoden aikana. Jos pääomatuloa on vuodessa enintään 30 000€, prosentti on 30%. Tästä ylöspäin prosentti on 34%. On suositeltavaa aina tarkistaa verottajalta kulloinenkin verotuskäytäntö. Ajantasainen tieto löytyy esimerkiksi Verohallinnon nettisivuilta.

Uusimmat kryptovaluutta uutiset pääset näkemään täältä 

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

Kryptovaluutta on virtuaalinen vaihdon väline tai arvon säilyttäjä. Mikään keskuspankki tai muu taho ei ohjaile sitä.

Kryptovaluuttaa voi ostaa useista eri kryptovaluuttapörsseistä. Erilaisia palveluntarjoajia on markkinoilla runsaasti.

Suoralta kädeltä ei voi määritellä jokaiselle sopivaa kryptovaluuttaa. Markkinoiden johtajia ovat pitkään olleet Bitcoin ja Ethereum.

Kryptovaluuttaa säilytetään kryptovaluuttalompakossa. Lompakon voi valita esimerkiksi  kryptovaluutan määrän mukaan.

Verotus menee pääomatuloverotuksen mukaan. Veroa maksetaan voitoista 30 % 30 000e asti ja tämän yli 34 %.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

etoro

Osta osakkeita eTorossa - Amerikkalaiset osakkeet 0€ välityspalkkiolla!

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees