Etusivu » FAANG yhtiöt sijoituskohteena? FAANG-osakkeet listattuna!

FAANG yhtiöt sijoituskohteena? FAANG-osakkeet listattuna!

FAANG-yhtiöt sijoituskohteena 2024

Osakesijoittamista koskevissa neuvoissa korostuu tyypillisesti pitkäjänteinen sijoittaminen. Kuukausien tai vuosien aikana voi kuitenkin tapahtua paljon. Miten voi välttyä siltä, ettei sijoitus menee hukkaan skandaalin, konkurssin tai yhtiön asteittaisen pois kuihtumisen takia?

Sijoitusmaailmassa kaikki yhtiöt eivät ole samalla linjalla. On viisi yhtiötä, jotka ovat lujittaneet itsensä osana ihmisten arkea eri puolilla maailmaa. Näiden yhtiöiden nousukiito on säilynyt vuosia, eikä nousulle näy loppua. Sijoituspiirit kutsuvat näitä FAANG-yhtiöiksi.

Mitä FAANG-yhtiöt tarkalleen ottaen ovat? Mikä niitä yhdistää tai erottaa? Mitä FAANG-osakkeisiin sijoittavan tulee huomioida? Tässä artikkelissa annamme vastaukset näihin tärkeisiin kysymyksiin, jotta voit itse tehdä mahdollisimman varmoja ja tuottoisia sijoituspäätöksiä.

FAANG yhtiöiden reaaliaikaiset kurssit

Vastuuvapaus: Nollapalkkio tarkoittaa, että positiota avattaessa tai suljettaessa ei veloiteta välityspalkkiota. Ei koske shortattuja tai vivutettuja positioita. Muita maksuja voidaan soveltaa. Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mitä ovat FAANG-yhtiöt?

FAANG-yhtiöt ovat sijoitusmaailman viisi tunnettua jättiläistä. Näiden yhtiöiden markkinaosuudet ovat omilla aloillaan niin suuria, ettei oikeaa uhkaa niiden arvon kasvulle löydy kuin toisistaan tai yhtiön sisäisistä skandaaleista. Pienempiä, innovoivia toimijoita ne syövät valtavien pääomiensa ansiosta vaivatta, jottei mahdollista kilpailua ehdi kunnolla muodostua.

Nimityksen muodostavat näiden viiden yhtiön nimet: Facebook, Amazon, Apple, Netflix ja Google.

Facebook (FB) nyk. Meta Platforms Inc.

Sosiaalisen median ykkönen. Vaikka alkuperäisen Facebook-sivuston käyttäjämäärät ovat viime vuosina olleet hälyttävässä laskussa, ei Meta yhtiö rajoita strategiaansa vain tähän. Mainostuloista ja rahoituksesta saatua valtaisaa pääomaansa se on viime vuosina käyttänyt kilpailevien somealustojen ostamiseen, ja nykyisin se omistaa Suomessakin suositut WhatsApp- ja Instagram-alustat.

Yhdysvaltalaisen suuryhtiön kurssikehitys on pörssiin listautumisesta (2012) lähtien ollut tasaisen noususuuntaista. Ainoat merkittävät kuopat sen kasvussa voidaan havaita vuoden 2020 helmikuussa ilmenneen koronakriisin sekä vuoden 2018 heinä-joulukuu-akselilla.

Näistä jälkimmäisen selittää Cambridge Analytica -skandaali, jossa Facebookin kanssa yhteistyössä toiminut tietoanalyysiyhtiö jakoi 50 miljoonan Facebook-käyttäjän tietoja ilman heidän lupaansa.

Huolet ovat sittemmin laantuneet, ja artikkelin kirjoitushetkellä Facebook-osake on noussut vuoden alusta yli 18 prosenttia.

Opi lisää Facebook yhtiöstä ja sen osakkeesta

Tietoa yhtiöstä

Amazon (AMZN)

Suomalaiseen korvaan ehkäpä listan tuntemattomin nimi. Kyseessä on yhdysvaltalainen, maailman neljänneksi arvokkain yhtiö 1,7 biljoonan (tuhat miljardia) dollarin markkina-arvolla.

Amazonin toiminnan keskiössä on yhtiön kotimaassa uskomattoman järjestäytynyt verkkokauppabisnes, joka on muovannut kaupan alaa muun muassa alle vuorokauden sisällä tehtävillä pikatoimituksilla (one day shipping). Tämän mahdollistaa valtava keskusvarastojen verkosto, jota on osaltaan syytetty muun muassa koko kauppakeskuskulttuurin asteittaisesta kuolemasta.

Pääomaa yhtiöllä on niin paljon, että se pystyy alkamaan jatkuvasti uudenlaisiin kokeiluihin. Viime vuosina uutisotsikoihin ovat nousseet esimerkiksi kokeilut toimitusrobottien, älykotien, e-kirjojen, elokuvien sekä älykkäiden ruokakauppojen ja autojen saralla.

Ei siis ole vaikeaa huomata, miksi Amazonin nousukiito nähdään pysäyttämättömän kovana. Koska yhtiö on alkanut laajentua myös muihin maihin, on pelko yritysten keskuudessa vain kasvanut – lähestulkoon alasta riippumatta.

Yhdysvaltojen lisäksi Amazon-yhtiö harjoittaa toimintaansa Britanniassa, Kanadassa, Kiinassa, Japanissa, Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa.

Puolituksiin suhteutettuna Amazonin julkistamisaikana osakkeen hinta oli noin 1,50 dollaria. Varsinainen nousukiito alkoi noin vuoden 2014 tienoilla, josta lähtien se on kasvanut vaihtelevan jyrkästi. Vuonna 2020 se oli yksi koronakriisin suurimmista hyötyjistä.

Vuoden 2021 aikana osakkeen hinta nousi 2,4%. Sen sijaan vuosi 2020 oli Amazonille kulta aikaa ja osakkeen hinta nousi yli 70%. Amazon-osake on 3,125 dollarin kappalehinnallaan yksi maailman kalleimmista osakkeista.

Opi lisää Amazon yhtiöstä ja sen osakkeesta

Tietoa yhtiöstä

Apple (AAPL)

Melkeinpä kaikkialla maailmassa tunnettu tietoteknologian suuryhtiö. Keskittyy enimmäkseen yrityksen omaa tietojärjestelmä iOS:ää käyttävien tietokoneiden ja puhelinten valmistukseen.

Vaikka Apple-yhtiö on 2,45 biljoonan dollarin markkina-arvollaan maailman kolmanneksi arvokkain yhtiö, ei se ole omien alojensa suurin valmistaja. Älypuhelinten valmistuksessa se on markkinaosuudeltaan neljäs, kun taas tietokoneiden valmistajista se on vasta viides.

Applen suuri arvo onkin laajalti brändäyksen, uskollisen kannattajakunnan ja korkeiden hintojen lopputulos. Sen puhelimet ja läppärit nähdään eräänlaisena statussymbolina, ja suunnitelmallinen käytettävyyden heikentäminen takaa fanien siirtymän aina vain uudempiin malleihin.

Viime vuosina Apple on alkanut painottaa yhä enemmän kokeiluja erilaisten lisälaitteiden saralla. Osasyynä tähän on ollut se, että kilpailevat yritykset (esim. Samsung) ovat alkaneet tuoda markkinoille omia kalliita puhelinmallejaan, eivätkä uudet iPhonet ole enää tulleet myydyiksi yhtä hyvin kuin ennen.

Lisälaitteista menestyksekkäimpiä ovat olleet Apple Watch -älykellot sekä Airpods -kuulokkeet. Ne ovat muovanneet myös Applen kilpailijoiden tuotetarjontaa.

Pörssiin yhtiö listautui jo vuonna 1984. Apple-osake on sittemmin noussut joidenkin pienempien kuoppien kautta nykyisiin ennätyshintoihinsa. Jyrkintä kasvu on ollut kuluneiden kahden vuoden aikana. Vuoden 2021 aikana osakkeen kurssi nousi n. 8%.

Opi lisää Applen yhtiöstä ja sen osakkeesta

Tietoa yhtiöstä

Netflix (NFLX)

Elokuvien ja TV-sarjojen striimauksen jättiläinen. Yleistyessään Netflix on muuttanut koko kehittyneen maailman tapaa nauttia viihdettä. Siinä, missä aiemmin TV-sarjoja ja elokuvia oli katsottava juuri television ääressä, mahdollisti yritys tämän omalta puhelimelta tai tietokoneelta käsin.

Mullistukset eivät kuitenkaan jääneet tähän. Rahoituksin ja kuukausittain kerättävin tilausmaksuin saamaansa, valtavaa pääomaa Netflix on käyttänyt kuluneen vuosikymmenen aikana myös omien sarjojen ja elokuvien tuottamiseen.

Nämä Netflix Originals -nimeä kantavat sarjat ovat olleet erittäin suosittuja. Suursuosioon näistä ovat nousseet muun muassa Orange is the New Black, The Witcher, Stranger Things, You, House of Cards, The Crown sekä Black Mirror.

Markkina-arvoltaan Netflix-yhtiö on jo maailman arvokkain media-alan yritys, joskin ylimmästä sijasta kilpailee aivan hännillä oleva Disney.

Pörssiin yritys listautui vuonna 2002, joskin varsinainen nousukiito alkoi vasta vuoden 2013 paikkeilla. Kurssikehityksen huomattavimmat kuopat ilmenivät vuoden 2018 syys-joulukuussa sekä vuoden 2019 kesä-syyskuussa tilausmäärien vähäisen kasvun seurauksena.

Koronakaranteenien aikaan Netflixin tilaajamäärät nousivat huimasti, ja Netflix-osake onkin, Amazonin tavoin, kuulunut kriisin suurimpiin hyötyjiin. Vuoden 2021 aikana mediayhtiön osake nousi 11,5 prosenttia.

Opi lisää Netflix yhtiöstä ja sen osakkeesta

Tietoa yhtiöstä

Google/Alphabet (GOOGL)

Yksi maailman suurimmista yhtiöistä. Se, mikä alkoi yhtenä hakukoneena on muuttunut useilla eri teknologian osa-alueilla toimivien yritysten emoyhtiöksi.

Alphabetin erikoisalaa on verkkomarkkinointi. Evästeiden ja Google Ads -työkalun yhteisvaikutuksen ansiosta yhtiön osuus maailmanlaajuisista, sähköisesti saaduista mainostuotoista on jo yli 30 prosenttia.

Suomessakin suosittujen Google Docs-, Google Kääntäjä-, Google Maps- ja Gmail -palvelujen lisäksi Alphabet omistaa muun muassa YouTube-alustan sekä Android-käyttöjärjestelmän. Koko lista kaikista Googlen ostamista yrityksistä ja merkeistä on valtavan pitkä, ja sen voit löytää englanniksi täältä.

Googlen vaikutusvaltaa ei tule aliarvioida. Yhtiön palveluiden tuoma lisäarvo jo pelkästään Suomen kansantaloudelle on noin 4,3 miljardia euroa vuodessa.

Alphabetin vaikutusvalta Suomessa ja ulkomailla on valtava. Sen kokonaisvarallisuus on jo reilusti yli 300 miljardia dollaria, eli varaa uusiin innovaatioihin löytyy rutkasti. Google-yhtiö on ehkäpä koko maailman mittakaavalla yksi varmimmista sijoituksista, kun arvioidaan sitä, miten varmaa yritysten olemassaolo ja kasvu tulevaisuudessa on. Toisin sanoen: Google ei ole katoamassa mihinkään.

Google listautui pörssiin vuonna 2004. Google-osake on kasvanut tasaisen varmasti tästä lähtien, ja tänä vuonna se on yltänyt historiansa korkeimpiin hintoihin. Vuoden 2021 aikana osake on noussut 69 prosenttia, ja yhden osakkeen hinta on tällä hetkellä n. 2960 dollaria.

Opi lisää Alphabet yhtiöstä ja sen osakkeesta

Tietoa yhtiöstä

Sijoita FAANG-osakkeisiin

Sijoittaminen FAANG-yhtiöiden osakkeisiin tapahtuu nykypäivänä todella helposti vaikka omalta kotisohvalta älypuhelimen avulla. Sijoitettavan summankaan ei tarvitse olla valtavan suuri, vaan voit lähteä liikkeelle alle 200 eurolla. Toki suuremmallakin summalla voi sijoittaa, mutta se ei ole edellytys osakkeiden ostoon. Pienemmällä summalla sijoittaessa on tärkeä perehtyä sijoitusalustan kuluihin.

Osta osakkeita eTorossa – välityspalkkio 0€!

Osakkeiden ja muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti suositulla eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri osakkeita, kuten myös hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten voit avata oman eToro-tilin muutamassa minuutissa.

etoro osakkeet

Huom! eTorossa voit ostaa osakkeita 0€ välityspalkkiolla. Sijoita kotimaisiin tai ulkomaisiin osakkeisiin. 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity hetipainiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla.

Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilillä, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi 0€ välityspalkkiolla!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla esim. Amazon tai Elisa. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Jos et käytä vipuvoimaa, tarkoittaa tämä, että omistat ostamasi yhtiön osakkeet ja olet oikeutettu saamaan mm. osinkoa jos yhtiö sellaista jakaa. Jos päätät hyödyntää vipuvoimaa, silloin et omista kyseisen yhtiön osakkeita, vaan käyt CFD-kauppaa, jolloin voit hinnanerotussopimuksen avulla hyötyä osakkeen hinnanmuutoksesta. 

Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki).

Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riskiä ja pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa suoriin osakkeisiin ja myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Viputuotteet ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Ovatko FAANG-yhtiöt hyviä sijoituskohteita?

Pitkäjänteiseen sijoittamiseen FAANG-osakkeet soveltuvat erinomaisesti. Niiden liiketoiminnalle ei olemassa suuria ulkoisia uhkia, vaan lyhyen aikavälin kuoppia kurssikehityksessä aiheuttavat pääasiassa yhtiöiden itsensä sisäiset skandaalit sekä yleinen taloudellinen epävarmuus.

Koska näillä omien alojensa jättiläisillä on käytettävissään suunnattoman suuret pääomat, kykenevät ne myös uusiin ja lupaaviin innovaatioihin paremmin, kuin valtaosa mistään muista yrityksistä. Näin ne pystyvät uusiin kokeiluihin ja aluevaltauksiin – yksi toisensa jälkeen.

Mikäli yksi näistä ei onnistuisikaan, ei sillä ole yleisen kurssikehityksen kannalta melkeinpä mitään merkitystä.

Jos siis osaa ajoittaa sijoituksensa niin, että välttyy suurilta talouskriiseiltä tai odottaa mahdollisten skandaalien ohittuvan, on näihin osakkeisiin sijoittaminen varsin turvallista ja tuottoisaa. Tästä kertoo se, että samana vuonna kun säästötilillä rahoille olisi kertynyt korkoa alle prosentti (nykyään ei sitäkään), olisi esimerkiksi Google-osakkeella saanut tuottoa lähes 70 prosenttia omalle rahalle.

FAANG-osakkeista Appleen sijoittavat pääsevät toki myös nauttimaan osingoista.

Mikä yhdistää FAANG-osakkeita?

FAANG-osakkeita ja niiden taustalla olevia yhtiöitä yhdistää moni tekijä. Näitä ovat muun muassa:

  • Varma, paikoittain jyrkkä arvonnousu, joka on vuodesta toiseen muita osakemarkkinoita kovempaa.
  • Kullakin yhtiöllä valtava markkinaosuus – yhteensä markkina-arvo on yli 7 biljoonaa dollaria (yli Japanin BKT)
  • Yhtiöiden valtavat rahoitusten ja tuottojen virrat – massoittain pääomaa erilaisia innovaatioita ja kokeiluja varten.
  • Kaikki valtavia työllistäjiä, ja kykenevät siksi usein venyttämään esimerkiksi verotusta koskevaa lainsäädäntöä yhteisymmärryksessä valtioiden kanssa
  • Suuri vaikutus eri maiden ihmisten arkeen sekä kokonaisiin kansantalouksiin eri tuotteiden ja innovaatioiden kautta
  • Jatkuvaa innovointia erilaisilla tulevaisuuden aloilla (pilvipalvelut, tekoäly) – merkittäviä harppauksia täysin uusille aloille (esim. Amazon-verkkokauppa ja älyautot)
  • Painopiste teknologiassa tarkoittaa, että osakkeet liikkuvat usein samoin tavoin; kun teknologiaosakkeet yleisesti laskevat, kaikki FAANG-osakkeet painuvat punaiselle.
  • Osakemarkkinoiden suunnannäyttäjiä valtavan suosion ansiosta – merkittävät muutokset edes yhden FAANG-yhtiön kurssissa vaikuttavat koko markkinoiden senhetkiseen suuntaan

Miltä näyttää FAANG-osakkeiden tulevaisuus?

Yhtiöiden liikeraportteihin, kurssikehityksiin, investointeihin sekä analyytikoiden arvioihin pohjaamalla voidaan todeta, että FAANG-yritysten tulevaisuus näyttää valoisalta. Mahdollisuuksien sekä haasteiden saralta niiltä kuitenkin löytyy omat erityistekijänsä.

Esimerkiksi voidaan nostaa Apple, joka tulee todennäköisesti hyötymään 5G-teknologian yleistymisestä sekä siitä, kun kuluttajat ja muut toimijat joutuvat päivittämään laitteistojaan uusiin malleihin. Haasteena puolestaan ovat muiden, Androidia hyödyntävien puhelinyhtiöiden ns. luksusmallit. Nämä valtaavat aiemmin iPhonen hallitsemaa markkina-alaa.

Amazonin kasvu ja laajentuminen puolestaan on ollut jo niin hurjaa, että sen on oltava tulevaisuudessa varovainen. Koska yhtiö muodostaa jo yli 13 prosenttia kaikista maailmanlaajuisen verkkokauppabisneksen myynneistä, on sen toimintaa pyritty estämään eri maissa eri tavoin – nämä kun pelkäävät monopolin muodostumista. Mikäli maiden nykyiset strategiat yksinvallan ehkäisemiseksi eivät toimi, saattaa Amazon törmätä lakiongelmiin.

Netflix näyttäisi jatkavan tilausmäärien ja -maksujen nousun tiellä. Ongelmaksi saattavat kuitenkin muodostua korkean budjetin elokuva- ja sarjatuotannot, joiden seurauksena Netflixin menot ovat kasvaneet tuloja nopeammin.

Pulmana on myös mainostuottojen mahdollisuus. Mainostajat ovat jo kauan hamunneet Netflixiin pääsyä, mutta palvelun käyttäjäkunta on ankarasti mainosten näyttämistä vastaan. Mikäli Netflix siis tulevaisuudessa päättää tuoda mainokset alustalla näyttämiinsä ohjelmiin ja elokuviin, tulee se todennäköisesti tiputtamaan sen osakekurssia hetkellisesti, vaikka se nostaisikin tuottoja hieman pidemmällä aikavälillä.

Alphabetin tulevaisuus näyttää joukosta ehkäpä kaikkein vakaimmalta. Sen osuus internetissä tehdyistä hauista on yli 90 prosenttia, jonka lisäksi mainostuloja se saa maailman toiseksi suosituimman sosiaalisen median alustan YouTuben kautta. Tämän kautta se on viime vuosina ryhtynyt uusiin aluevaltauksiin, kuten elokuvien vuokraamiseen sekä musiikin striimaukseen.

Googlelta pääomaa löytyy vaikka muille jakaa. Tätä se on hyödyntänyt muun muassa uusien, aiempaa energiatehokkaampien datakeskusten sekä koulutuspaikkojen luontiin. Alphabet tulee todennäköisesti lähitulevaisuudessa hyötymään etenkin siitä, kun kehittyvien maiden kansat saadaan aiempaa paremmin internetin käyttöön mukaan.

Mitkä yhtiöt voivat mennä FAANG-yhtiöiden edelle?

Vaikkei näillä yhtiöillä ole vielä konkreettisia kilpailijoita, on ilmennyt joitakin kehityssuuntauksia ja toimijoita, jotka saattaisivat syödä näistä kolmen markkinaosuuksia.

 

Xiaomi – kiinalaisteknologian jättiläinen

Applen rinnalle pyrkii nousemaan kiinalainen Xiaomi, joka on alkanut kotimaan markkinoidensa lisäksi jo vallata Eurooppaa. Teknisiltä ominaisuuksiltaan sen kalliimmat mallit ovat huomattavasti aikaansa edellä, joskin myyntiä ovat viime aikoina syöneet Yhdysvaltojen esille nostamat huolet vakoilusta.

Xiaomi ohitti tämän vuoden loppupuoliskolla markkinaosuutensa puolesta Applen, ja se on nyt neljänneksi suurin matkapuhelinten valmistaja. Tähän on laajalti syynä valmistajan suosio Kiinan valtavilla kuluttajamarkkinoilla. On mahdollista, että valmistaja nousee – kiinalaisyrityksiä kurittavista laeista huolimatta – myös länsimaisten puhelinmarkkinoiden huipulle.

 

HBO – innovointia ja laatua

Netflixin rinnalle on pyrkinyt monia eri toimijoita, joista ehkäpä parhaiten näyttäisi menestyvän Game of Thrones– ja Chernobyl -sarjoilla yleisöjä villinnyt HBO. Näiden alkuperäissarjojen suosio ei ole vielä saanut Netflixiä perääntymään, vaan tämä on alkanut vastaiskuna takomaan entistä tiheämpään tahtiin omia, varsin koukuttavia sarjojaan.

Tilaajia Netflixiltä löytyy maailmanlaajuisesti jo yli 180 miljoonaa, kun taas HBO:lla näitä on arvioitu olevan noin 140 miljoonaa. Merkittäväksi toimijaksi voi mahdollisesti nousta myös joka alan ekspertti Amazon, jonka Amazon Prime Video -palvelu tarjoaa nelinkertaisen elokuva- ja sarjavalikoiman Netflixiin verrattuna.

Varteenotettavan kisaajan HBO:sta tekee nopean nousun lisäksi se, että sen emoyhtiö on elokuvateollisuuden konkari WarnerMedia. Pääomaa siltä löytyy 70 miljardin dollarin edestä – lähes tuplasti Netflixin 38 miljardiin verrattuna. Varaa uusien sarjojen kokeiluun ja tuottamiseen löytyy siis WarnerMedialta runsaasti.

 

ByteDance – sosiaalisen median muovaaja

Maailman suurin teknologia-alan startup-yritys, kiinalainen ByteDance, on noussut viiden vuoden sisällä sosiaalisen median huipulle. Nousukiidon taustalla on nuorten keskuudessa huippusuosittu TikTok-sovellus, joka poikkeaa Facebookin kaltaisista sosiaalisista medioista merkittävästi.

TikTokin erikoisuus on innovatiivinen algoritmi, jonka ansiosta käyttäjät voivat selata muiden kaltaistensa ihmisten pitämiä lyhytvideoita huiman nopeaa tahtia. Näin sisällöntuottajat voivat, eri mieltymyksiin vastaamalla, nousta algoritmin huipulle – yksi tykkäys ja jako kerrallaan.

Toisin kuin Facebook tai Instagram, keskittyy TikTok laajalti johtamaan toisilleen ennestään tuntemattomia ihmisiä toistensa luo. Mikäli sitten sattuu pitämään jonkin yhden henkilön luomasta sisällöstä tai tahtoo pysyä ajan tasalla kavereidensa teoista, voi näitä seurata.

Sovellus on saavuttanut ennätystahtia yli 700 miljoonaa aktiivista maailmanlaajuista käyttäjää, kun taas Facebookilla näitä on 2,7 miljardia ja WhatsAppilla 2 miljardia. Sovellus on kuitenkin saanut osakseen mainostajien tarkan huomion, ja suosituimpia sisällöntuottajia voikin bongata eri brändien merkkivaatteet yllä. TikTok on jo esimerkiksi Snapchat- ja Twitter-alustoja suositumpi.

Innovoivan algoritminsa ansiosta TikTok on hyvin koukuttava ja mahdollistaa muita sosiaalisia medioita mukaansatempaavamman mainostuksen. Rahoitusta ByteDancelle tuntuu tulevan tämän takia ovista ja ikkunoista.

 

Entäpä Google ja Amazon?

Googlen ja Amazonin tulevaisuus näyttää muita listamme toimijoita varmemmalta. Ehkäpä ainut varteenotettava ulkoinen uhka niille on lakiongelmat. Google on viime vuosina joutunut ongelmiin sananvapausseikkojen kanssa, kun taas Amazonin ylivoimaisuus verkkokaupassa on saanut eri valtiot varpailleen.

Mikäli ne jatkossakin onnistuvat kiertämään näitä seikkoja, on niiden tulevaisuus valoisa.

FAANG-yhtiöt ja koronakriisi

Yhtiöistä etenkin Amazon ja Netflix ovat vain hyötyneet koronakriisistä. Kummankin asiakasmäärät ovat nousseet, kun ihmiset ovat pyrkineet löytämään tapoja kotona oleskelun piristämiselle.

Kaiken kaikkiaan kunkin listan osakkeen kurssit ovat nousseet vuoden aikana huomattavasti. Vuoden alussa pörssien epävakauden levitessä ne tippuivat melko paljon, mutta sijoittajat suhtautuivat tähän laajalti eräänlaisena ”alennusmyyntinä”, ostaen vakaiden jättiläisten osakkeita innolla takaisin.

Vuonna 2019 uutisoitiin, että tuohon asti jatkunut markkinoiden nousukiito oli historian pisin. Monen yhtiön osake saavutti tuolloin olemassaolonsa korkeimmat hinnat. Koronakriisin jälkeen jokainen FAANG-osakkeista on kivunnut jo näitäkin ennätyshintoja korkeammalle.

Muita vahvoja ryhmiä

FAANG ei ole ainut maineikkaiden ja tuottoisten osakkeiden ryhmittymä. Nimet näille saadaan tyypillisesti eri medioiden edustajilta, eli ne eivät ole täysin lujittuneita. FAANG-osakkeetkin olivat aluksi FANG-osakkeita – Apple kun lisättiin nimitykseen vasta pari vuotta sitten.

Yleensä eri ryhmittymissä otetaan FAANG-osakkeiden lisäksi huomioon teknologiajätti Microsoft (MSFT). Kuluneen vuoden aikana mainettaan ovat lujittaneet myös jo hinnoissaan huomattavasti todellisen arvonsa ylittäneet Shopify (SHOP) sekä Tesla (TSLA).

Jotkin medialähteet ovat myös saattaneet ylistää ns. MANG-ryhmittymää, jonka muodostavat Michelin (MGDDY), Ahold (AD.AS), Nokia (NOK) sekä Gilead (GILD). Ei kuitenkaan voida väittää, että nämä olisivat millään tapaa lähellä Googlen, Amazonin tai Microsoftin kaltaisia markkinaosuutta ja vakautta.

Lupaavia osakkeita löytyy länsimaiden lisäksi etenkin Kiinasta. Sijoittajien keskuudessa näistä on kuohuttu erityisesti verkkokauppajätti Alibaban (BABA) ja sähköautoyhtiö NIO:n (NIO) osakkeista, joskin näistä jälkimmäinen on ollut taipuvainen suurille kurssiheilahteluille.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

FAANG on sijoituspiireissä yleistynyt nimitys viidelle maineensa vakiinnuttaneelle, kansainväliselle suuryhtiölle; Facebook, Amazon, Apple, Netflix sekä Google. Näitä yhdistää lisäksi muun muassa valtava pääoma, vaikutusvalta sekä osakkeiden jyrkkä kurssinousu.

FAANG-lyhenne on peräisin Yhdysvalloissa arvostetun Jim Cramerin sijoitusohjelmasta, jossa hän esitteli nimityksen viidelle vakaalle ja noususuuntaiselle suuryhtiölle. Nimi muodostuu yhtiöiden ensimmäisistä kirjaimista: Facebook, Amazon, Apple, Netflix ja Google.

FAANG-yhtiöiden osakkeita voi ostaa monilta eri sijoitusalustoilta, mutta me suosittelemme eToroa monipuolisen tarjonnan vuoksi ja osakekauppojen välityspalkkiot ovat 0€!

Sijoituspiireissä on todettu jo ainakin viimeisen kahden vuoden ajan, että FAANG-osakkeiden hinnat ovat yli niiden todellisen arvon. Kurssinousu on silti jatkunut huimaa tahtia, eli yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei ole.

Muihin huimasta kurssinoususta nauttineisiin osakkeisiin (Tesla, Shopify, Zoom) verrattuna FAANG-osakkeiden tulevaisuus on varsin vakaa. Tämä nähtiin osaltaan koronakriisin aikana; juurikin nämä teknologiaosakkeet olivat laajalti vastuussa koko pörssikaupan elpymisestä sen sijaan, että ne olisivat jatkaneet vapaapudotusta maan rakoon.