Etusivu » Uniswap 2021 – Hajautettu pörssi Uniswap ja sen oma UNI-token

Uniswap 2021 – Hajautettu pörssi Uniswap ja sen oma UNI-token

Suurin osa nykyajan kaupankäynnistä ja treidauksesta tapahtuu keskitetyissä pörsseissä – kuten esimerkiksi Binancessa ja Coinbasessa. Uniswap kuitenkin pyrkii haastamaan näitä keskitettyjä kryptopörssejä, ja onkin kerennyt jo lyhyessä ajassa keräämään huiman suosion.

Hajautetut finanssipalvelut, eli DeFi-palvelut ovatkin keränneet vuodesta 2020 lähtien jatkuvasti lisää huomiota, ja mikäli hajautetut pörssit tulevat yleistymään, voi Uniswap olla hyvinkin merkittävä tekijä koko markkinalla.

Uniswap token reaaliajassa

Uniswap Protocol Token

Uniswap Protocol Token

$15.53

UNI -0.32%

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä Uniswap on?

Kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: Valuutat, platformit sekä tokenit. Siinä missä Bitcoin toimii valuuttana, eli pyrkii toimimaan itsenäisenä vaihdon välineenä kuten perinteinen fiat-raha, on Uniswapin hajautettu avoimen lähdekoodin kryptopörssi, joka on rakennettu Ethereumin lohkoketjun päälle ja sillä on oma UNI-tokeninsa. Uniswap toimii lohkoketjuun lukittujen älysopimusten avulla.

Uniswap on siis edellä mainittu hajautettu pörssi eli DEX (decentralised exchange). Uniswapia voi käyttää perinteisen pörssin sijasta treidaamiseen, ja hajutettu pörssi toimiikin siten, että treidaat itse protokollaa etkä muita sijoittajia ”vastaan”. Hajautettu pörssi itsessään on yksi DeFi:n, eli hajautetun finanssimaailman ilmiöistä, ja Uniswap ei ole siis olekaan markkinoiden ainoa hajautettu pörssi, mutta se on ylivoimaisesti tunnetuin.

Uniswapin on kehittänyt amerikkalainen Hayden Adams, joka on entinen Siemensin konetekniikan insinööri. Uniswap on kehitetty Vitalik Buterinin, Ethereumin kehittäjän kanssa läheisessä yhteistyössä. Buterin onkin ollut Uniswap-projektin merkittävä boostaaja.

Uniswap julkaistiin markkinoille 2. marraskuuta 2018, mutta sillä oli jo mielenkiintoinen historia ennen julkaisua. Moni merkittävä lähde onkin nimennyt Uniswapin yhdeksi mielenkiintoisimmista DeFi-tokeneista, ja jo tällä hetkellä Uniswap onkin top 11 kryptovaluutta markkina-arvon perusteella.

Uniswapin oma UNI-token

Usein kryptovaluutoista puhuttaessa voi mennä sekaisin niiden moniuloitteinen toiminta, ja niin myös Uniswapinkin toiminta voi alkuun tuntua hankalalta ymmärtää.

Uniswap ja sen UNI-token on luotu Ethereumin alustalle, ja se on muiden DeFi-tokeneiden tapaan hallintotoken. Tämä tarkoittaa sitä, että UNI-tokeneiden omistajalla on valtaa ohjata Uniswap-pörssin (eli projektin) kehitystä ja suuntaa. Jos Aave on sinulle entuudestaan tuttu, UNI-token toimii hyvin samankaltaisesti. Tämä UNI-token on siis juuri se mihin sijoitat ostaessasi esimerkiksi Uniswapia kryptovaluuttapörssistä.

UNI-token on tavallaan myös tunnus, joka luotiin alun perin estämään käyttäjiä siirtymästä Uniswapin kilpailijan, Sushiswapin alustalle. Oikeastaan kuukausi ennen UNI-tokeneiden julkaisua, Sushiswap kannusti käyttäjiä vaihtamaan heidän alustalleen palkitsemalla jokaisen uuden käyttäjän SUSHI-tunnuksilla, jonka ansiosta käyttäjä sai hallinto-oikeuden protokollaan sekä osan transaktiomaksuista. Uniswap kuitenkin vastasi tähän jakamalla 1 miljoonaa UNI-tokenia Uniswap-alustan käyttäjille. Erityistä tässä on, että vaikka Uniswap on perustettu vuonna 2018, itse token julkaistiin vasta vuonna 2020. Sushiswap toimii hyvin samankaltaisesti kuin Uniswap, ja sillä on myös oma SUSHI-tokeninsa. Toistaiseksi kuitenkaan Sushiswap ei ole onnistunut keräämään yhtä suurta suosiota sijoittajien keskuudessa kuin Uniswap.

Pikaopas: Näin ostat kryptovaluuttoja!

Kryptovaluuttojen ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima eri kryptovaluuttoja (mm. Bitcoin, Ripple, Ethereum, Neo, Litecoin…). Kryptovaluuttojen lisäksi voit eToron kautta sijoittaa hyödykkeisiin, indekseihin sekä ETF:iä. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa. Sinun tulee harkita, voitko ottaa rahojen menettämisen riskiä.
Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat tehdä  oikean kryptovaluuttaoston, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 0 dollaria eli runsas 9 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta kryptovaluuttaa ja säilö turvallisesti eToro Walletissa!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseistä kryptovaluuttaa ostaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttaostosi!

eToro Walletin eli eToron kryptovaluuttalompakon saat käyttöösi lataamalla älypuhelimellesi sovelluskaupasta (Android tai iOS) eToro Wallet sovelluksen. Pääset kirjautumaan sovellukseen aiemmin luomillasi käyttäjätunnuksilla. 

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

osta bitcoin etoro

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Miten Uniswap käytännössä toimii?

Uniswap on automatisoitu online-applikaatio (dApp) joka toimii Ethereumin lohkoketjun päällä. Uniswap toimii kahdella älysopimuksella (Exchange ja Factory), jotka ovat automaattisia tietokoneohjelmia. Kun älysopimuksen ehdot täyttyvät, Uniswap alustalla tapahtuu kauppa. Treidaat siis protokollaa vastaan, ilman kolmansia osapuolia.

Voit vaihtaa Uniswapin palvelussa Ethereum-pohjaisia tokeneita keskenään. Kaiken tämän mahdollistaa AMM liquidity pool, johon houkutellaan tallettajia antamalla heille tietty prosentti voittoa. Myös sinä voit toimia alustalla likviditeetin tarjoajana.

Uniswapin teknologia

Uniswapissa on kaksi oleellista teknistä ominaisuutta, jota on hyvä ymmärtää. Ensin on hyvä kuitenkin ymmärtää se perusidea, että Uniswapissa treidataan itse protokollaa vastaan, eikä muita sijoittajia kuten perinteisessä pörssissä. Monella varmaankin herää kysymys, että mistä sitten protokollaan saadut varat on tulleet? Tässä kohtaa kuvaan astuukin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, eli likviditeettipooli. Tämä pooli muodostuu sijoittajien Uniswapiin tallettamista varoista. Likviditeettipooliin houkutellaan sijoittajia maksamalla heille tietty summa transaktiomaksuista, ja antamalla heille tietyn määrän Uni-tokeneita. Likviditeettiä tarjoavaa sijoittajaa kutsutaan LP:ksi, eli Liquidity Provideriksi.

LP tallettaa pooliin aina kahta eri tokenia, eli esimerkiksi Ethereum ja Uni poolissa on 50 prosenttia Ethereumia ja 50 prosenttia UNI-tokenia.

Entä sitten hinnan muodostus? Jos hintaa ei muodostakaan perinteisesti muiden sijoittajien toiminta, eli kysynnän ja tarjonnan määrä, voi koko järjestelmä tuntua hankalalta ymmärtää. Uniswapissa kuitenkin hinta muodostuu AMM-algoritmin avulla. Automated Market Maker-algoritmi laskee itse markkinan aktiviteetin perusteella oikean vaihtokurssin ilman perinteisiä myynti- ja ostotarjouksia.

Uniswap päivitykset (V2 ja V3)

Uniswapin toiminnassa positiivista on, että sen taustalla tehdään jatkuvasti työtä toiminnan parantamiseksi. Ensimmäinen päivitys, V2, julkaistiin toukokuussa 2020. Tämä päivitys sisälsi muutoksen ERC20 parien vaihtamiseen. Eli aikaisemmin Uniswap likviditeettipoolissa pystyi vaihtamaan Ethereum pohjaisia valuutoita vain Ethereumiin – tämän päivityksen ansiosta näitä voi myös vaihtaa keskenään. Tämä tarkoittaa siis sitä, että mikäli halusit aikaisemmin vaihtaa esimerkiksi UNI-tokenia ja viimeisin Uniswap päivitys, V3, julkaistiin toukokuussa 2021. Tämä sisälsi uuden ja parannellun keskitetyn likviditeettipoolin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koska aikaisemmin likviditeetti jaettiin järjestelmän sisällä x*y=k käyrän mukaan, jolloin toisinaan jotkut poolit eivät saaneet voittoa. V3 versio luo likviditeettipooleille omat yksityiskohtaiset hintakäyrät, jotka ovat suunniteltu jokaista poolia varten erikseen.

Minkä ongelman Uniswap ratkaisee?

Uniswapin päätoimintaidea on toimia alustana, jonka ansiosta sen käyttäjät voivat vaihtaa tokeneita suoraan lompakosta ilman minkäänlaista välikättä. Älysopimukset Uniswapin taustalla mahdollistavat tokeneilla kaupankäynnin. Tämän lisäksi voit toimia itse likviditeetintarjoajana – kun taas perinteisessä pörssissä ei likviditeettipoolia ole.

Uniswap pyrkii hyvin vahvasti ratkaisemaan samoja arvoja omalla toiminnallaan, ja moni sen arvoista perustuu Ethereumin toimintaan. Adams on listannut tietyt pääarvot, jotka ovat ohjanneet Uniswapin kehitystä. Tärkeimmät niistä ovat avoimuus, hajauttamattomuus, se että Uniswapia voi käyttää jokainen, sekä sen sovelluksen turvallisuus. Näistä samat arvot pyörivätkin hyvin vahvasti useamman muunkin DeFi-alustan/tokenin taustalla.

Uniswap pörssi

Uniswap pörssi on siis hajautettu pörssi, eli DEX. Tämä tarkoittaa sitä, että pörssi on hajautettu, kaikille avoin sekä automatisoitu. Kuten aikaisemmin mainittukin, Uniswap on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Ethereumin kehittäjän kanssa – ja Uniswap toimiikin Ethereum:in alustalla sovelluksena. Toimintaa voi verrata siihen, että esimerkiksi Iphonella ja Androidilla on omat alustoihin sopivat sovellukset. Pörssissä käyttäjä kommunikoi lompakkonsa avulla älysopimusten kanssa. Voit vaihtaa alustalla vain ERC20-tokeneita keskenään, eli et esimerkiksi Bitcoinia, XRP:tä tai Litecoinia. ERC20-tokenit ovat Ethereum pohjaisia tokeneita. 

Uniswap pörssi ei voi toimia ilman tallennettua likviditeettiä. Toisinsanottuna, jos menet pörssiin ja haluat ostaa paljon jotakin harvinaisempaa tokenia, et välttämättä kykene ostamaan sitä. DeFi-pörssissä käyttäjälle huono puoli voi olla, että siellä ei ole asiakaspalvelua, eikä käyttäjätilejä.

Mutta jos kerran pörssissä ei ole käyttäjätiliä, miten sitten siellä voi suorittaa ostoja ja myyntejä? No, MetaMask wallet onkin tähän vastaus. Metamask wallet on kryptovaluuttalompakko, joka toimii Ethereum-pohjaisia tokeneita käytettäessä. Tämän lisäksi treidauksen aloittaessasi sinulla tulee olla walletissa Ethereitä joilla maksaa transaktioista.

Uniswap on DeFi-palvelujen helmi

DeFi eli hajautetut finanssipalvelut ovat trendanneet etenkin vuoden 2020 jälkeen, ja moni uskookin, että DeFi-palvelut voisivat joskus korvata perinteiset rahoituslaitokset. Miten DeFi sitten eroaa perinteisistä pankkipalveluista? No, se tarjoaa finanssipalveluita globaalisti kenelle tahansa, ja on hajautettu finanssimaailma, jonka tavoitteena on poistaa kolmannet osapuolet. Kuten myös Uniswap, yleensä DeFi ja sen applikaatiot ovat Ethereumin pohjalle rakennettuja.

Voitkin siis varmasti kuvitella, miten merkittävä asema Uniswapilla on DeFi:n maailmassa. Yksi oleellinen osa rahoitusmaailmaa ovat erilaiset kauppapaikat, eli pörssit, ja Uniswap tarjoaakin sijoittajilleen täysin uudenlaisen alustan vaihtaa kryptovaluutoita täysin hajautetusti. Moni DeFi:n kannattaja onkin sitä mieltä, että nykyinen rahoitusjärjestelmä on hyvin hankala ja hidas, sekä kolmannet osapuolet vievät yksityisyyttä.

Uniswap sijoittaminen

Kuten yleensä sijoittaessa, myös Uniswap-alustaa käyttäessä sijoittajalle aiheutuu kuluja. Koska kukaan ei varmastikaan halua antaa ”ilmaiseksi” rahaa likviditeettipooliin, on tallettajille annettava palkkioksi jonkunlainen osuus.

Yhteen asiaan on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota; jokaisesta transaktiosta veloitetaan aina 0,3 prosentin maksu. V2 mukana tuli Uniswapiin uudenlainen järjestelmä, jossa likviditeetin tarjoajien palkkiota vähennettiin 0,25 prosenttiin, ja 0,05 prosenttia saavat UNI-tokenin holdaajat. Tämä on siis käytännössä hieman epäreilua likviditeetin tarjoajille, sillä miksi ”lainaisit” omia varojasi, josta et ole varma tuletko saamaan näitä ikinä takaisin, kun voit vain pitää UNI-tokeneita lompakossasi ja tienata tällä käytännössä tekemättä mitään. Toisaalta osa vertaa tätä maksua samaan kuin sijoittaisit yritykseen, ja he maksaisivat sinulle osinkoa omistuksistasi.

Jos haluat alustan käyttämisen sijaan sijoittaa UNI-tokeniin eli Uniswapin omaan UNI kryptovaluuttaan, onnistuu se esimerkiksi eTorossa

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja: etoro.com/trading/fees

Uniswap kurssi

Uniswap kurssia on ollut varmasti sijoittajan näkökulmasta mielenkiintoista seurata, etenkin vuoden 2021 aikana siihen on sisältynyt suuria nousuja – Uniswap tekikin sen all time high hintansa toukokuun 3. päivä. Perinteisesti Uniswap kurssi on seurannut hyvin paljon yleistä trendiä kryptomarkkinoilla, ja etenkin hyvin vahvasti Ethereumin liikkeitä. Alla olevasta kurssigraafista näet molemupien, Uniswapin (UNI) ja Ethereumin (ETH) kryptovaluuttojen hintakehitykset valitsemiltasi ajanjaksoilta. 

Uniswapin historia

Tarina Uniswapin kehityksen taustalla on hyvin mielenkiintoinen. Uniswapin kehittäjän Adamsin saadessa potkut Siemensiltä, hän alkoi ystävänsä ehdotuksesta opiskelemaan Ethereum-ohjelmointia. Hän oppikin tämän nopeasti, ja täten alkoi kehittää automated market maker (AMM)-mallia, jota Vitalik Buterin (Ethereumin kehittäjä) oli aikaisemmin kuvaillut. Vaikka Adams ei ollutkaan siis ensimmäinen markkinoilla kuka tämän mallin kehitti, hän onnistui yhdistämään sen hienosti Uniswapin toimintaan.

Ensimmäinen demoversio Uniswapista julkaistiin keväällä 2018, ja tällöin Adams tapasi Vitalik Buterinin sekä muita oleellisia henkilöitä Ethereum-yhteisöstä. Hauska fakta on, että jopa Uniswap-nimi on Buterinin keksimä. Uniswap on saanut matkansa varrella rahoitusta monilta suurilta Venture Capital -firmoilta, kuten Andreessen Horowitz sekä Union Square Ventures LLC:ltä. Uniswap julkaistiin markkinoille 2 marraskuuta 2018.

Uniswapin hyvät ja huonot puolet

Niin kuin kaikissa kryptovaluutoissa, myös Uniswapissa on hyvät ja huonot puolensa. Uniswap tarjoaa alustan käyttäjälle hyvän valikoiman ERC20-tokeneita (eli pelkästään Ethereumin lohkoketjuun luotuja tokeneita). Tämän lisäksi Uniswapilla on hyvin uskollinen kannattajakuntansa, joka uskoo Uniswapin kasvuun. Kuten myös aikaisemmin artikkelissa mainittu, Uniswapia kehitetään jatkuvasti.

Moni kokeekin Uniswapin helppokäyttöisenä, ja jopa kokemattomat käyttäjät varmasti oppivat käyttämään palvelua. Helppokäyttöisyys lisää käyttäjäkunnan suuruutta, ja tämän ansiosta Uniswapilla onkin asema markkinoiden tunnetuimpana hajautettuna pörssinä.

Uniswapissa on myös huonoja puolia. Koska kukaan ei halua ilmaiseksi jakaa likviditeettiä, on ideana jakaa palkaksi siivu treidauskuluista. Likviditeetin tarjoajalla on kuitenkin riski hävitä rahaa (impermanent loss). Tämä tarkoittaa tilannetta, jossa likviditeetintarjoaja jää tappiolle koska pooliin tallennetun valuutan kurssi muuttuu rajusti. Tässä kuitenkin tappio on usein vain väliaikainen, ellei LP vedä varojaan pois poolista, jolloin tappio muuttuu permanent lossiksi. Tätä kuitenkin pyritään muuttamaan V3 päivityksen avulla. Toinen Uniswapin huono puoli on, että se ei ole yhteensopiva kuin MetaMaskin ja MyEtherWalletin kanssa, joten lompakkovaihtoehdot ovat rajalliset.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

plus500 arvostelu
5/5

72% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

etoro
5/5

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 68% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Uniswap on markkinoiden suosituin hajautettu pörssi, DEX. Uniswapin avulla kuka tahansa voi vaihtaa Ethereum-pohjaisia kryptovaluuttoja keskenään (ERC20 tokeneja).

Uniswapin toiminta perustuu automated market maker-ohjelmointiin, joka mahdollistaa automaattisen tokeneiden vaihton likviditeettipoolista eli digitaalisesti yhteen kerättyjen varojen kassasta.

Uniswap mahdollistaa Ethereum-pohjaisten tokeneiden vaihdon hajautetusti, ilman kolmansia osapuolia. Kuka tahansa voi siis treidata näitä tokeneita ilman käyttäjätiliä alustalla. Koska pörssi on hajautettu, ei yksittäinen taho tienaa toiminnalla rahaa.

Uniswapiin voi sijoittaa ostamalla UNI-tokenia kryptovaluuttapörssistä tai ostamalla UNI-tokenia itse Uniswapin omalta alustalta.

etoro

Osta osakkeita eTorossa - Amerikkalaiset osakkeet 0€ välityspalkkiolla!

Vastuuvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees