Etusivu » Osakesijoittaminen – Näin ostat osakkeita vuonna 2024 » Vinkkejä osakesijoittamisen aloitukseen

Vinkkejä osakesijoittamisen aloitukseen

Osakesijoittamisen voi aloittaa kuka tahansa. Osakesijoittamisen perusteet on muitenkin hyvä olla hallinnassa ennen osakekaupoille lähtemistä. Kerää tästä vinkkejä osakesijoittamisen aloitukseen!

Yleisin sijoitusoppaan neuvo on, että kannattaa säästää aluksi 50€ tai 100€ kuussa ja tämän sitten sijoittaa johonkin rahastoon. Tämä on vaivattomin osakesijoittamisen muoto. Useista, ellei kaikista Suomalaisten pankkien nettipalveluista löytyy ohjeet miten rahastosijoittajan kuukausisäästö-sopimus tehdään.

Suoriin osakesijoituksiin ei välttämättä kannatta lähteä liian pienillä summilla. Lisäksi niissä on korkeampi riski kuin rahastoihin sijoittamisella, mutta taas toiseaalta rahastot sijoittaa mahdolliset osingot uudestaan kun taas suoralla osakesijoituksella ne maksetaan sijoittajalle.

Aivan aluksi tarvitaan kuitenkin osakesäästötili tai arvo-osuustili, jonne osakkeita ostetaan. Mikäli sinulla ei vielä sellaista ole, suosittelemme avaamaan tilin Nordnetiin. Nordnet on tällä hetkellä hinta-laatusuhteeltaan edullisin ja paras osakevälittäjä aloittavalle sijoittajalle. Klikkaa tästä ja avaa maksuton osaketili!

Pörssisäätiö on koonnut 10 vinkkiä osakesijoittamisen aloittamiseen, olemme koonneet ne alle:

Sisällysluettelo

Toimi pitkällä tähtäyksellä

Tee aivan aluksi oma pitkän tähtäimen sijoitussuunnitelmasi, jotta et ole kaikkien kohu-uutisten tai todellisten  kurssilaskujen heiluteltavana. Pitkäaikainen osakesäästäjä voi nukkua yönsä rauhassa myös kurssilaskujen aikaan.

Lyhyellä tähtäyksellä kurssiriski on suurempi kuin pitkällä aikavälillä, koska markkinoiden kaikkia muutoksia on mahdoton etukäteen ennustaa.

 

Sijoita osakkeisiin ”kärsivällistä” rahaa

Kärsivällistä on sellainen raha, jota ei ole suunniteltu käytettäväksi johonkin lähitulevaisuudessa eli muutaman vuoden kuluessa.

Osta osakkeita pitkän tähtäyksen säästökohteeksi. Jos kuitenkin muutat mieltäsi ja toteat, että sijoituskohteesi, yhtiö, ei ole enää hyvä kohde, kannattaa myydä.

 

Otat huomioon koko varallisuutesi

Osakesijoitus on vain yksi osa varallisuutta. Kaikkia munia ei ole hyvä panna samaan koriin. Varaudu siihen, että jos jokin sijoitus aiheuttaa tappiota, koko taloutesi ei kärsi.

 

Ota vain sopivasti riskiä

Perusasia riskinotossa on oma riskinsietokyky. Oletko luonteeltasi riskejä sietävää vai karttavaa tyyppiä? Sellaisia rahoja, joista ei ole varaa menettää penniäkään, ei pidä sijoittaa osakkeisiin.

Ottamalla hallittuja riskejä voi parantaa sijoituksensa tuottoa. Suurten riskien kohteisiin on viisasta sijoittaa korkeintaan sen verran kuin voi menettää.

Riski sisältää sekä uhan että mahdollisuuden. Uhka on sitä, että sijoituksesta voi menettää osan tai pahimmillaan kaiken. Mahdollisuus taas merkitsee, että parhaimmillaan sijoituksen voi moninkertaistaa.

Velaksi ei aloittelijan kannata sijoittaa.

 

Sijoita niin, että saat rahat tarvitessasi nopeasti käteiseksi

Osakkeista voi saada nopeasti käteistä, mutta aina ei ole kannattavaa myydä. Jos tiedät, että voit tarvita säästösi nopeasti muuhun käyttöön, varaudu siihen pitämällä rahaa esimerkiksi tilillä.

 

Sijoita säännöllisesti. Tällöin ajoituksen merkitys vähenee

Kun ostat eri aikoina ja eri hintaan osakkeita tai rahasto-osuuksia, vältät riskin, että sijoitat vain silloin, kun osakkeet ovat kalliita.

Päättäminen voi olla vaikeaa, kun jäät odottamaan korkeampaa myyntihintaa tai alempaa ostohintaa.

 

Sijoita 5-10 yhtiöön, jotka ovat eri toimialoilta. Eli hajauta osakesalkku

Yhteen osakkeeseen sijoittaminen on arpapeliä.

 

Sijoita taloudellisesti: tarkista kulujen osuus

Osakkeiden ostoista ja myynneistä sekä arvo-osuustilin pidosta peritään palkkiot, jotka vievät kovin pienten sijoitusten tuotosta useamman prosenttiyksikön, kts. välittäjähintavertailu. Yhteen osakkeeseen tai osakesarjaan kannattaisi sijoittaa vähintään 500 euroa, jotta kulujen osuus jäisi kohtuulliseksi.

 

Sijoita osakerahastoon

Etenkin, jos sinulla ei ole aikaa tai taitoa seurata itse sijoituskohteita ja markkinoiden tapahtumia.

Sijoitusrahastot sopivat myös pienehköihin sijoituksiin. Rahasto-osuuden omistaja pääsee osalliseksi jo valmiiksi hajautetusta osakesalkusta, jota ammattilainen hoitaa.

 

Seuraa markkinoita

Markkinoiden seuraaminen on hyödyllistä ja mielenkiintoista. On hyvä oppia tuntemaan osakemarkkinoiden ja koko kansantalouden keskinäiset riippuvuudet.

Uusien sijoitusmahdollisuuksien ja myös myyntiajankohtien huomaamiseksi kannattaa seurata, mitä markkinoilla tapahtuu.

Näiden lisäksi kannattaa ottaa haltuun sijoitus- ja pankkiaiheinen sanasto esimerkiksi täältä uhrata muutama kymppi sijoittamisesta kertovaan kirjallisuuteen, tämä voi parhaimmassa tapauksessa estää turhia tappioita. Lisäksi kannattaa myös tutustua osakesijoittajan verotukseen.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.