Helsingin pörssi – OMXH

Helsingin pörssi, virallisesti NASDAQ OMX Helsinki, on Suomen ainoa virallinen pörssi. Suomalaisiin yhtiöihin osakesijoittaminen tapahtuu Helsingin pörssin kautta. Kauppaa käydään osakkeilla, warranteilla, optioilla ja joukkovelkakirjalainoilla. Pörssi on auki arkipäivisin klo 10.00 – 18.20.

Jo vuodesta 1912 toiminnassa ollut Helsingin pörssi on säilynyt monien yhteiskunnallisten muutosten läpi suomalaisen liike-elämän keskuksena. Monen muun teknologisoituneen instituution tavoin pörssin rakennus on nykypäivänä enimmäkseen symbolisesti ja historiallisesti merkittävä, sillä itse toiminta tapahtuu netissä.

Vaikka painopiste onkin siirtynyt itse pörssirakennuksesta verkossa käytävään sähköiseen osakekauppaan, toimivat sen eri trendit yhä arvokkaina kansan- ja maailmantalouden suunnan merkkeinä. Pörssi perustettiin vuonna 1912, ja nykyään se kuuluu Ruotsalaiseen OMX-konserniin. Yhdysvaltalainen NASDAQ osti OMX:n vuonna 2007 tehdyllä kaupalla, jota seuraavana vuonna sen nimi vaihtui NASDAQ OMX Groupiksi.

Sisällysluettelo

Helsingin pörssin sijainti ja historia

Pörssi sijaitsee aivan Helsingin keskustassa, Fabianinkadulla. Rakennus edustaa kansallisromanttista tyylisuuntaa, ja sen on suunnitellut suomalaisarkkitehti Lars Sonck. Vuonna 1870 pienessä Kälviän kunnassa syntynyttä Sonckia pidetään yleisesti eräänä maan kansallisromanttisen kauden merkittävimmistä nimistä. Tampereen tuomiokirkon sekä presidentin kesäasunto Kultarannankin suunnitelleen Sonckin luomuksista juuri Helsingin pörssirakennus valmistui vuosina 1911-1912. Rakennusta pidetään yhtenä arkkitehdin parhaista töistä.

Tämä tunnettu arvopapereiden kauppapaikka on kokenut vuosikymmenten kuluessa monia eri muutoksia. Suomalaiseen korvaan erikoiselta kuulostava OMX-kirjainyhdistelmä on peräisin vuonna 2003 tapahtuneesta Tukholman pörssin omistaneen OM AB:n sekä Helsingin pörssi HEX:n yhdistymisestä. Tuloksena muodostuneen OMX AB:n puolestaan osti vuonna 2007 yhdysvaltalainen arvopaperipörssi NASDAQ, antaen Helsingin pörssille sen nykyisen virallisen nimen NASDAQ OMX Helsinki.

Pörssitalon nykytila

Itse meklarit jättivät pörssirakennuksen sen jälkeen, kun arvopaperikauppa muuttui 90-luvulla sähköiseksi.

Talon perinnettä pitää yllä vuonna 1910 perustettu Pörssiklubi, joka vaalii mennyttä muun muassa tasokkaan käytös- ja pukeutumisetikettinsä avulla. Vanhaa sisustustyyliä noudattavissa klubitiloissa osallistutaan eri esitelmätilaisuuksiin sekä vaihdetaan mielipiteitä luottamuksellisessa seurassa. Jäseneksi voi hakea kerran vuodessa kahden nykyisen jäsenen suosittelemana, joskaan tämä ei takaa valituksi tulemista.

Klubin lisäksi talossa sijaitsevat NASDAQ Helsingin toimistotilat, tilausravintola Restaurant Pörssi, muotiliike MaxMara sekä joitakin yksityisyrityksiä, jotka ovat vuokranneet itselleen historiallisesta rakennuksesta toimitilat. Pörssitalolta löytyy omat nettisivut, joilta voi saada lisätietoa sen aukioloaikoihin, laskutukseen sekä vapaina oleviin liiketiloihin liittyen.

Helsingin pörssin osakkeet

Helsingin pörssin osakkeet on listattu vuodesta 2006 lähtien kolmeen ryhmään: Suuret (Large Cap), keskisuuret (Mid Cap) ja pienet yhtiöt (Small Cap). Apua ryhmittelystä on etenkin tuottomahdollisuuksien ja riskien vertailussa. Suuryhtiöiden menestyksestä todisteita voi löytää menneitä vuosia tarkastelemalla, kun taas pienemmillä startup-yrityksillä kasvu voi olla nerokkaan markkinaraon löydyttyä yllättävän nopeaa.

Kasvuvaiheessa oleviin yrityksiin voi tutustua pörssin First North -yhtiölistalta. Tuottomahdollisuuksien ohella myös riskit ovat näissä toimijoissa päämarkkinoita suurempia, koska yhtiöihin sovelletaan kevyempiä vaatimuksia muun muassa kirjanpidon ja sijoittajaviestinnän suhteen. Sijoitusta pohtiessa on lisäksi huomioitava, ettei nuorilla yrityksillä menestyksestä ole yhtä paljoa aiempaa näyttöä, kuin pörssin jättiläisillä.

Omiin kasvutoiveisiin ja riskitasoon sopivan yrityksen löydettyään ostotilauksen voi asettaa oman pankin kautta myös pörssin ollessa kiinni. Vaikka kauppaa käydään verkossa, on Helsingin pörssi yhä auki vain arkipäivisin klo 10.00 – 18.20. Tämä selittyy muun muassa sillä, että valtaosa sijoittajista on suomalaisia, eikä kysyntä ole siksi ollut yöaikaan merkittävää.

Helsingin pörssin indeksit

Pörssin yleistä kehitystä voi seurata OMXH-, OMXH CAP- ja OMXH Helsinki 25 -indeksejä seuraamalla. Näissä otetaan huomioon kaikkien osakkeiden yhteenlaskettu kurssikehitys. OMXH -indeksi kuvaa kaikkia pörssiin listattuja osakkeita, OMXH CAP -indeksissä yksittäisen osakkeen painoarvo on 10% ja OMXH Helsinki 25 puolestaan huomioi vain 25 vaihdetuinta yhtiötä.

Helsingin pörssin indeksien lisäksi sijoittajan on suositeltavaa seurata etenkin Kiinan ja Yhdysvaltain markkinoiden kehitystä jäljittäviä osakeindeksejä. Suuret heilahdukset näissä heijastuvat lähes aina myös Euroopan markkinoihin. Merkittävät talouskriisit puolestaan ovat tyypillisesti rantautuneet Suomeen viiveellä – esimerkiksi vuoden 2008 Yhdysvaltain pörssiromahdus näkyi suomen bruttokansantuotteessa vasta seuraavana vuonna. Myös tämä on hyvä muistaa sijoituksia pohtiessa.

Sijoittajien suosikit Helsingin pörssissä

Helsingin pörssin vaihdetuin yhtiö on perinteisesti ollut Nokia. Yhtiöllä oli vielä vuonna 2019 yli 200 000 suomalaista osakkeenomistajaa, ja sitä suosivat etenkin piensijoittajat. Ilmiössä voidaan havaita historian havinaa – muodostihan Nokia aikoinaan koko Helsingin pörssin markkina-arvosta puolet. Yrityksen medianäkyvyys on myös yhä suurta, ja se tunnetaan ahkerana osinkojen maksajana.

Nokian entinen Keilaniemen pääkonttoriMyös toiseksi suosituin osake on nimeltään varsin tunnettu. Finanssikonserni Nordealla on silläkin yli 200 000 osakasta, ja yritystä suosivat etenkin osingoilla tienaamiseen pyrkivät. Yhtiö tavoitteleekin tämän vuoksi yhä osinkojensa kasvattamista.

Yleisesti suomalaisten voidaan nähdä arvostavan osakkeissa niin tunnettuja pörssiyhtiöitä että toimialoja. Piensijoittajien suosimiin sijoituskohteisiin kuuluvat finanssi- ja teknologia-alojen lisäksi erilaiset operaattorit sekä metsä. Nokian ja Nordean jälkeen suomalaisten suosituimmat osakkeet Helsingin pörssissä ovat Elisa, Fortum ja Sampo. Jokaisella on yli 100 000 suomalaista omistajaa. Näiden perään sijoittuvat UPM, Outokumpu, Orion, Kone, Neste, Wärtsilä, Metsä Board, YIT ja Stora Enso, joita omistavat kymmenet tuhannet piensijoittajat.

Pörssiyhtiöt tiedottavat sijoittajiaan jatkuvasti julkaisemalla pörssitiedotteita. Jos olet kiinnostunut seuraamaan yhtiöiden tiedotusta, Osakesijoittaja.fi julkaisee päivittäin pörssiuutiset, joiden avulla pysyt tietoisena Helsingin pörssi yhtiöiden tiedotuksesta.

Pikaopas: Näin aloitat rahastosäästämisen

Rahastosäästämisen aloittaminen onnistuu hleposti ja nopeasti Nordnetin kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima erilaisia rahastoja kuten mm. Nordnetin omia kuluttomia indeksirahastoja (esim. Nordnet Suomi indeksirahasto)

Alla kerromme miten aloitat rahastosäästämisen. 

 

Vaihe 1. Luo oma arvo-osuustilisi Nordnetiin

Siirry Nordnetin omille sivuille ja klikkaa sivun yläosasta löytyvää Liity asiakkaaksi -painiketta. Tämän jälkeen Nordnet pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. 

Tämän jälkeen voit siirtää tilillesi haluamasi määrän rahaa. Pienin summan on 15 euroa. 

Vaihe 2. Mieti, mitä rahastoa/rahastoja haluat ostaa? 

Mieti, mihin rahastoihin haluat sijoittaa; kotimaisiin vai ulkomaalaisiin? Hyvin suosittuja ovat Nordnetin omat kuluttomat indeksirahastot (ent. Superrahastot).

Jos aiot sijoittaa pienellä summalla, silloin kannattaa kiinnittää huomiota rahastojen kuluihin että voit sijoittamallasi summalla saada mahdollisimman paljon itse rahastoa ja mahdollisimman vähän rahaa kuluu itse palkkioihin ja muihin kuluihin. 

Vaihe 3. Tee kuukausisäästösopimus

Kun olet löytänyt sopivan rahaston, johon haluat sijoittaa, laadi kuukausisäästösopimus, jolloin tililtäsi menee automaattisesti kuukausittain esimerkiksi 15 euroa haluamaasi rahastoon.

Kuukausisopimuksen voit tehdä ylävalikon kohdasta ”Palvelut” ja klikata kohtaa ”Kuukausisäästäminen”. Tämän jälkeen syötät esiin avautuvaan lomakkeeseen halutut tiedot ja olet ryhtynyt rahastosäästäjäksi, joka kerryttää varallisuuttaan joka kuukausi. 

Avaa tili Nordnetiin ja ryhdy rahastosäästäjäksi!

rahastosäästäminen

Osakesijoittaminen Suomessa

Historiaan katsomalla voidaan havaita, että osakkeet ovat olleet eräitä tuottavimmista sijoituskohteista. Siksi pörssiyhtiöihin sijoittaminen onkin erinomainen tapa laittaa omat varat kasvamaan ilman raskasta työtaakkaa. Näin voit myös suojautua säästöjä syövältä näkymättömältä verolta, inflaatiolta.

Osakesijoittaminen alkaa arvo-osuustilin avaamisesta haluamansa pankin avustuksella. Osinkojen maksaminen puolestaan edellyttää tavallista rahatiliä. Suomalaispankit tarjoavat usein erilaisia sijoituspaketteja sen mukaan, kuinka usein osakesijoittamista harjoittaa. Viikoittain sijoittava hyötyy vaikkapa reaaliaikaisista markkinatiedoista enemmän, kuin kuukausien aikavälillä tuottoja tavoitteleva.

Pörssikaupankäynnissä tuottoa saadaan osingoista sekä arvossaan nousseiden arvopapereiden myynnistä. Aina on olemassa riski, että arvopaperisalkun arvo laskee kansantaloudellisen epävarmuuden, yrityksen tuottavuuden laskun tai vaikkapa yrityksen mainetta koettelevan kohun takia. Pääomaan kohdistuvaa riskiä voi vähentää muun muassa sijoittamalla varojaan osakkeisiin pienemmissä erissä sekä hajauttamalla sijoitukset eri maissa ja aloilla toimiviin yrityksiin.

Varallisuutensa kasvattamiseen pyrkivän on tärkeää tuntea sijoituskohde, tämän toimiala sekä markkinoiden yleiset lasku- ja nousutrendit hyvin. Parhaiten tämä onnistuu yleistä uutisvirtaa seuraamalla. Suomessa apua voi saada myös eri pankkien sijoituspalveluista, joissa asiakkaalle tuodaan yleiskatsaus analyyseistä, suosituksista sekä tavoitehinnoista erilaisiin suomalaisiin pörssiyhtiöihin liittyen.

Koska osakkeet kuvastavat markkinoiden eli kuluttajien tulevaisuudenodotuksia, on kurssikehitysten seuraamisesta hyötyä myös silloin, kun osakesijoittaminen ei kiinnosta. Esimerkiksi hotelliyrittäjyyteen pyrkivän on eduksi tuntea laskusuhdanteen merkit, jotta havaitessaan näitä osakemarkkinoilla hän voi lykätä liiketoimintansa aloittamista aikaan, jolloin tämä on kannattavinta.

Kannattaa tutustua myös:

Osakesijoittaja.fi suosittelee

4.5/5