Etusivu » Muut sijoitusartikkelit » Vertaislainat – Sijoittaminen vertaislainoihin

Vertaislainat – Sijoittaminen vertaislainoihin

Vertaislainaaminen Suomessa on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Vertaislainat ovat ihmisten välisiä lainoja, jossa vertaislainayritys toimii välittäjänä lainahakijan ja lainanantajan välillä. Vertaislaina sijoituksena voi parhaassa tapauksessa tuoda jopa keskimäärin kymmenien prosenttien tuoton sijoittamallesi pääomalle. Käsite on Suomessa uusi ja tästä syystä sitä ei ole vielä juurikaan säännelty. Vertaislainan välittäjäyrityksen tulonmuodostus perustuu sekä lainanhakijan että lainanantajan maksamista kuluista, joita ovat esimerkiksi merkintä-, korko-, hallinta-, avauspalkkiot. Suurimmat kulut syntyvät lainanottajalle.

DNA

Useassa palvelussa lainanhakija voi itse päättää laina- ja korkovaatimukset lainalle. Ennen kuin lainanhakija saa lainan, tulee lainanantajan hyväksyä ehdot, jolla laina annetaan. Näin lainanantaja voi antaa lainan sille lainanhakijalle, joka tarjoaa parhaimman tuoton. Lainanvälittäjäyritys toimii sopimusten luomistahona ja jos lainanhakija ei maksa lainaa sen antajalle sopimuksen mukaisesti takaisin, lainanvälittäjäyritys laittaa sen perintään niin kuin tehtäisiin minkä tahansa muun normaalin lainan kanssa. Tämä pienentää sijoittajan riskiä sen lisäksi, että lainanvälittäjäyrityksen tarkastaa lainanhakijoiltaan luottotiedot, eivätkä luottotiedottomat henkilöt voi saada lainaa.

Sijoittajalle vertaislainaaminen voi olla yksi osa sijoitusportfoliota. Se tarjoaa mukavan hajautuksen muiden omaisuuslajien välillä, eikä esimerkiksi osakekurssien kehitys vaikuta sen tuottoon. Toiseaalta, vertaislainaamiselle ei ole vielä sääntelyä, joten sijoituksella ei ole mitään suojaa, joten siihen liittyy luottotappioriski. Lainanantaja voi kuitenkin minimoida luottotappioriskin lainaamalla pieniä määriä usealle lainanhakijalle. Näin pienennetään sitä riskiä, ettei yksittäisen lainan maksuongelmat vaikuta lainaamisen kokonaistuottoon liikaa.
Suomessa toimii nykyisin useita yrityksiä, joissa vertaislainaaminen on mahdollista. Alle listattu niistä muutamia:

Fixura tuli markkinoille 2010, mutta liikeidea on ikivanha. Ihmiset ovat kautta aikain lainanneet rahaa toisilleen ja ottaneet korkoa vaivanpalkkana. Fixuran keskimääräinen nettotuotto vertaislainaamisessa on yhtiön alkuajoista lähtien ollut yli 10 prosenttia vuodessa. Nykyisillä korkosijoitusmarkkinoilla se on erinomainen tulos.

Lainaaja (Vertaislaina Oy) on 2010 perustettu yritys ja ensimmäiset lainat on myönnetty 2011. Lainaaja.fi on markkinapaikka, jonka kautta ihmiset voivat antaa tai ottaa lainaa toisiltaan. Keskeinen toimintaperiaate ja visio on hyödyn jakaminen: lainanantajat saavat hyvän tuoton, lainanottajat alhaisemman koron – näin molemmat hyötyvät.

facebook twitter