Etusivu » ETF-sijoittaminen – Lue tietopaketti ETF-rahastoista!

ETF-sijoittaminen – Lue tietopaketti ETF-rahastoista!

Osakesijoittamisesta ja hajauttamisesta kiinnostuneelle toimiva ratkaisu on ETF-sijoittaminen. ETF-rahastoissa hajautus on hoidettu automaattisesti ja yleensä hyvin tehokkaasti. ETF-rahastoihin sijoittaminen on helppoa ja sen voi automatisoida esimerkiksi kuukausittain toistuvaksi. ETF-sijoittamisessa ikään kuin yhdistyy suorien osakkeiden ja rahastojen parhaat puolet. Niitä ostetaan ja myydään kuten pörssiosakkeita, joten kaupankäynti on tarvittaessa nopeampaa kuin perinteisillä rahastoilla. Kuitenkin jo yhden kaupan avulla on mahdollista saavuttaa hyvin laajasti hajautettu sijoitussalkku.

Sisällysluettelo

Mikä on ETF-rahasto?

ETF on lyhenne sanoista Exchange Traded Fund ja suomeksi puhutaan pörssinoteeratusta rahastosta. ETF-rahasto on muuten kuin mikä tahansa perinteinen rahasto, mutta ne on noteerattu pörssissä osakkeiden tapaan. Useimmiten ETF-rahastot ovat passiivisia rahastoja ja niissä on perinteisesti matalammat kulut kuin aktiivisissa rahastoissa. Usein ne myös seuraavat jotakin tiettyä indeksiä. ETF-sijoittaminen mielletään usein hyvin kustannustehokkaaksi sijoittamisen muodoksi matalien kulujen takia. ETF-sijoittaminen on viimevuosina kasvattanut suosiotaan hurjasti. Erilaisia ja eri kohteisiin sijoittavia ETF-rahastoja on markkinoilla nykyään todella paljon.

Miten sijoittaa ETF-rahastoon?

ETF-rahastoja ostetaan ja myydään samaan tapaan kuin osakkeita, eli kaupankäynti tapahtuu pörssissä arvo-osuustilin kautta. Jotta ETF-sijoittamista pääsee harrastamaan, täytyy siis avattuna oma arvo-osuustili . ETF-rahastojen osuuksien hinta määräytyy reaaliajassa, samalla tavalla kuin pörssiosakkeiden.

Sijoita ETF-rahastoihin eTorossa!

Rahastojen, osakkeiden sekä muiden sijoitusvälineiden ostaminen ja säilöminen tapahtuu helposti ja turvallisesti eToron kaupankäyntialustalla. Saatavillasi on laaja valikoima erilaisia rahastoja sekä muun muassa hyödykkeitä, indeksejä sekä ETF:iä. Alla näet miten oman eToro-tilin avaaminen tapahtuu muutamassa minuutissa.

 

Vaihe 1. Luo oma tilisi eToroon

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivun keskeltä löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi myös kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Leikkirahalla voit testata miten osakkeiden ostaminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.

Vaihe 2. Vahvista tilisi ja lisää rahaa

Kun haluat siirtyä ostamaan osakkeita tai rahastoja oikealla rahalla, tulee sinun vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet helposti miten tilin vahvistus tapahtuu. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria eli runsas 51 euroa.

Katso video

Vaihe 3. Osta ensimmäiset osakkeesi ja ETF-rahastosi!

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamasi osake tai rahasto eToron alustalta yläreunassa olevan haun avulla tai selaile eri rahastoja klikkaamalla vasemmassa palkissa olevaa Käy kauppaa markkinoilla ja valitse joko Indeksit tai ETF:t. Kun löydät haluamasi osakkeen,  klikkaa Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat kyseisen yhtiön osakkeita ostaa. Tämän jälkeen voit päättää käytätkö ostossa vipuvoimaa vai et. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen osakkeesi (kauppa toteutuu pörssin ollessa auki)!

Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa.

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. Lisätietoja on osoitteessa  etoro.com/trading/fees

etoro osakesijoittaminen

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

ETF vs. tavallinen indeksirahasto

ETF-rahasto ja indeksirahasto voivat helposti sekoittua keskenään arkipuheessa. Suurin ero näissä on, että ETF:iä ostetaan ja myydään pörssissä kuten osakkeitakin ja indeksirahastoja merkitään rahastoyhtiön kautta. ETF-rahasto-ostoja pystyy ajoittamaan paremmin niiden reaaliaikaisen hinnanmuodostumisen vuoksi, kun taas indeksirahastojen toimeksiantojen toteutumisessa kestää yleensä pari päivää.

Indeksirahasto koostuu osakkeista, korkosijoituksista tai muista arvopapereista ja se seuraa jotakin tiettyä indeksiä. Passiivisen indeksirahaston kulut ovat yleensä matalammat kuin aktiivisessa rahastossa. Myös suurin osa ETF-rahastoista seuraa jotakin indeksiä. Markkinoilta löytyy muutamia täysin kuluttomia indeksirahastoja, mutta ETF-rahastoissa on aina kuluja, joskin nekin ovat monesti matalammat kuin perinteisissä aktiivisissa rahastoissa. ETF-rahastot ovat indeksirahastoja likvidimpi sijoituskohde, eli ne pystyy muuttamaan nopeampaa rahaksi kuin indeksirahastot. Valikoima on nykyään varsin laaja ETF-rahastoissa. Indeksirahastojen valikoima on hieman suppeampi, vaikka sekin on laajentunut vuosien saatossa paljon.

Opi lisää rahastosijoittamisesta

ETF-kuukausisäästäminen

Kuukausittainen säästäminen ETF-rahastoihin on nykyään todella suosittua. Sitä pidetään tuottavana ja kustannustehokkaana tapana kasvattaa omaa varallisuutta. Esimerkiksi Nordnet mainostaa itseään ainoana suomalaisena pankkina, joka tarjoaa kuukausisäästämisen mahdollisuutta ETF-rahastoihin. Nykyään myös muutamat ulkomaiset kilpailija (eivät ole pankkeja) tarjoavat samaa mahdollisuutta, esimerkiksi Degiro. Nordnetin kautta sijoitettaessa ETF:iin minimisijoitus on 50 euroa ja kulu on 2,50 euroa per sopimuskauppojen toteutus/sopimus.

Erilaisia ETF-rahastoja

Yksi ETF-sijoittamisen hyvistä puolista on monipuolisuus. Jokainen löytää laajasta valikoimasta varmasti itselleen sopivan vaihtoehdon. ETF-rahastot voivat osakkeiden ja korkojen lisäksi sijoittaa myös esimerkiksi erilaisiin raaka-aineisiin tai kiinteistöihin. Lisäksi ETF-rahastot voidaan jakaa aktiivisiin ja passiivisiin rahastoihin. Aktiivisessa ETF:ssä salkunhoitaja pyrkii ajoittamaan kauppoja kyseisen rahaston strategian mukaisesti. Passiivinen ETF taas pyrkii seuraamaan ennalta määritettyä indeksiä mahdollisimman tarkasti. Passiivisessa ETF-rahastossa on tyypillisesti matalammat kulut kuin aktiivisessa.

ETF-rahastot voidaan jakaa kahteen ryhmään myös sen perusteella, mitä ne omistavat. Puhutaan fyysisistä ja synteettisistä rahastoista. Fyysinen ETF sijoittaa suoraan esimerkiksi osakkeisiin. Se voi ostaa kohdeindeksinsä mukaisia osakkeita samassa tai melkein samassa suhteessa kuin kohdeindeksi niitä sisältää.

Synteettinen ETF ei omista suoraan kohteena olevia arvopapereita, vaan salkku on muodostettu johdannaisten avulla. Käytännössä ETF siis saa kohteena olevien arvopapereiden tuoton omistamatta niitä kuitenkaan itse.

Jotkin ETF-rahastot jakavat tuottoa ulos osuuksien omistajille. Näitä kutsutaan tuotto-osuusrahastoiksi. Kasvuosuusrahastot eivät jaa tuottoa ulos, vaan tuotto lisätään rahaston sijoitettuun pääomaan.

ETF-rahastojen hyvät puolet

ETF-rahastojen huonot puolet

ETF-rahastojen kulut

ETF-rahastojen kuluja sivutiimmekin jo hieman aiemmin. Kulut vaihtelevat rahaston mukaan. Perinteisesti ETF-rahastoja on pidetty matalakuluisina ja osittain siksi ne ovatkin saavuttaneet suurta suosiota sijoittajien keskuudessa. Esimerkiksi eTorossa ETF-rahastoissa kustannus on aina 0,09%, joka on matala verrattuna moniin muihin palveluntarjoajiin.

Kustannuksia voi syntyä myös pörssikaupankäynnin välityspalkkiosta, mikäli sellainen on käytössä sillä kaupankäyntialustalla, josta ETF:iä ostaa.

ETF-rahastojen verotus

Verotuksessa ETF-rahastoja käsitellään samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin sijoitusrahastoa. Voitosta maksetaan pääomatuloveroa. On hyvä huomioida, että kasvuosuudellisista rahastoista maksetaan pääomatuloveroa vasta siinä kohtaa, kun osuudet myydään voitolla. Tuotto-osuudellisten osuuksien tuotosta maksetaan veroa aina, kun tuottoa maksetaan. Monesti ETF-rahastot sijoittavat myös ulkomaille ja onkin hyvä ottaa selvää, onko lähdevaltiolla Suomen kanssa voimassa olevaa verosopimusta. Jos ETF-rahastoja ostaa suomalaisen välittäjän kautta, yleensä tiedot kaupoista kulkeutuu suoraan verottajalle ja esitäytettyyn veroilmoitukseen. Sijoittajan huoleksi jää tarkastaa, että kaikki on oikein lopullisessa verotuksessa.

Osakesijoittaja.fi suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

ETF-rahastot ovat pörssinoteerattuja rahastoja. Yleensä hyvin hajautettuja ja kustannustehokkaita. Niillä käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tapaan. ETF-rahastot voivat sisältää osakkeita, korkosijoituksia, raaka-aineita tai vaikkapa kiinteistösijoituksia.

ETF-rahastoihin voi sijoittaa esimerkiksi eTorossa. ETF-rahastoja ostetaan samalla tavalla kuin pörssiosakkeita ja niiden osuuksia säilytetään arvo-osuustilillä.

ETF-rahastot ovat pörssinoteerattuja, indeksirahastot eivät. ETF-rahastot ovat myös likvidimpi sijoituskohde kuin indeksirahastot. Indeksirahastojen toimeksiantojen toteutus kestää yleensä muutaman päivän, ETF-rahastoilla kaupankäynti voi olla reaaliaikaista. 

Kyllä onnistuu. Esimerkiksi Nordnetin kautta kuukausisäästäminen ETF:iin on helppoa. Kuukausisäästäminen ETF-rahastoihin on nykyään todella suosittua sijoittajien keskuudessa.