Etusivu » Aktian korko- ja asuntomarkkinakatsaus: Matalien korkojen aika jatkuu vielä pari vuotta

Aktian korko- ja asuntomarkkinakatsaus: Matalien korkojen aika jatkuu vielä pari vuotta

Aktian uuden ennusteen mukaan EKP:n ohjauskorot eivät nouse vuosina 2019 ja 2020. Samoin myös suomalaisten asuntovelallisten lainakorkoihin vaikuttavien Euribor-korkojen odotetaan pysyttelevän nollan tuntumassa. Suomalaisten asuntomarkkinoiden kehitys pysyykin maltillisena ja alueellisesti voimakkaasti jakautuneena.

Matalien korkojen aika kestää vielä pari vuotta, ennustaa Aktian uusin korko- ja asuntomarkkinakatsaus. Aktian pääekonomisti Heidi Schaumanin mukaan kevään 2019 aikana odotukset korkokehityksestä ovat muuttuneet.

”Maailmantalouden hitaampi talouskasvu ja vaimea inflaationäkymä ovat johtaneet rahapolitiikan uudelleenarviointiin kaikilla päätalousalueilla maailmassa. Viime vuoden lopulla EKP ilmoitti lopettavansa rahapoliittisen tukiohjelmansa ja vihjasi tulevista koronnostoista. Nyt on kuitenkin käynnistetty uusi tukiohjelma ja korkojen nostoa lykätty kauas tulevaisuuteen. Olemme siis siirtyneet odotetusta tiukkuudesta uudelleen elvytykseen.”

Euribor-korkojen odotetaan pysyvän matalina lähivuodet. Suomalaisten asuntolainat on sidottu useimmiten 12 kuukauden Euriboriin, joka on ollut negatiivinen vuoden 2016 alusta lähtien.

”Finanssikriisin jälkeen olemme eläneet ympäristössä, jossa lainan rahoituskustannukset ovat olleet poikkeuksellisen matalia. Tähän ei ole odotettavissa nopeaa muutosta, sillä 12 kuukauden Euribor-korko on edelleen noin -0,1 prosenttia ja kolmen kuukauden Euribor on alle -0,3 prosenttia”, Schauman kertoo.

Asuntomarkkinoiden kehitys pysyy maltillisena

Aktian ennusteen mukaan tilanne asuntomarkkinoilla pysyy muuttumattomana. Alueelliset erot ovat edelleen suuria. Asuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa nousevat, kun taas muualla maassa hinnat ovat laskussa.

”Ennusteemme asuntojen hintojen kehityksestä pysyy ennallaan ja odotamme asuntojen hintojen nousevan keskimäärin 1-1,5 prosentin vuosivauhtia, kun taas kehitys on huomattavasti nopeampaa pääkaupunkiseudulla, jossa odotamme noin 2-3 prosentin hinnankorotusta”, Schauman kertoo.

Schaumanin mukaan rakentamisessa saavutettiin vuoden 2018 aikana huippu.

”Emme näe, että rakentaminen olisi aktivoitumassa enää yhtä voimakkaasti, mutta emme myöskään odota huomattavaa laskua. Maan sisäinen muuttoliike pitää uudisrakentamisen kysynnän edelleen korkeana kasvukeskuksissa.”

Lue Talouden Aika -blogista Aktian tarkempi korko- ja asuntomarkkinakatsaus.

Lisätietoja:
Heidi Schauman, pääekonomisti, Aktia, puh. +358 10 247 6708, heidi.schauman@aktia.fi

Aktia tarjoaa laajan valikoiman pankki-, varainhoito-, vakuutus- ja kiinteistönvälitysratkaisuja. Aktia toimii Suomen rannikkoalueella ja sisämaan kasvukeskuksissa. Aktialla on noin 370 000 asiakasta, joita palvellaan konttoreissa, verkossa, mobiileissa käyttöliittymissä ja puhelimitse. Aktian osake noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Lisätietoja Aktiasta saa osoitteesta www.aktia.com.

Jätä kommentti

facebook twitter