Etusivu » Aktian taloudellinen katsaus: Talouskasvu hidastuu ja Suomen julkinen talous nousee huoleksi

Aktian taloudellinen katsaus: Talouskasvu hidastuu ja Suomen julkinen talous nousee huoleksi

Maailman ja Suomen talouskasvu hidastuu. Aktia ennustaa maailmantalouden kasvun olevan 3,3 ja Suomen 1,7 prosenttia vuonna 2019. Globaalit epävarmuustekijät ja riskit, kuten Brexit ja kauppasodan varjo, ovat yhä olemassa. Kasvun hidastuessa myös paineet korkojen nostamiselle ovat vähentyneet. Kasvun hidastuessa huoleksi nousee myös Suomen julkinen talous, joka on pysynyt alijäämäisenä kasvuvuosista huolimatta.

Aktian uuden ennusteen mukaan Suomen kasvu hiipuu ja on vuonna 2019 1,7 prosenttia aiemmin ennustetun 1,8 prosentin sijaan. Vuonna 2020 kasvu on enää 1,3 prosenttia.

”Vaikka kasvu hidastuu, on taloudessa monia hyvä piirteitä. Esimerkiksi kotitalouksien kulutus ja työllisyysaste ovat kehittyneet erinomaisesti. Haasteeksi nousevat nyt kansainvälisen talousympäristön lisäksi rekrytointiongelmat ja tuottavuuden heikko kehitys, mikä viittaa rakenteellisiin haasteisiin”, sanoo Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

Kasvun hidastuessa haasteeksi nousee myös Suomen julkisen talouden tasapaino. Julkisen velan suhde BKT:hen on laskenut ja Aktian ennusteen mukaan vuonna 2020 velkaantumisaste on 57,6 prosenttia. Schaumanin mukaan suunta on ollut oikea, mutta vauhti ei valitettavasti ole ollut riittävä.

”Velkaantumisasteen laskusta huolimatta julkinen talous on pysynyt alijäämäisenä. Takanamme on nyt neljä vuotta kasvua, jonka huippu nähtiin jo vuonna 2016. Jos ennusteemme toteutuu, meillä on Suomessa vähintään kuusi vuotta kasvua ilman, että julkistalous on saanut ylijäämää. Se on huolestuttavaa ja herättää monia vaikeita kysymyksiä Suomen julkisen talouden kestävyydestä pidemmällä aikavälillä”, Schauman jatkaa.

Euroalueen kasvu hiipumassa prosentin tuntumaan

Suurin välitön riski Suomen kasvunäkymille on maailman talouskasvun hidastuminen. Aktian ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa 3,3 prosenttia vuosina 2019 ja 2020. Kasvua kannattelevat yhä vahvemmin kehittyvät markkinat erityisesti Aasiassa.

Kehittyneiden talouksien tilanne on toinen ja muun muassa euroalueen vuoden 2019 kasvua on korjattu talven 1,5 prosentista 1,2 prosenttiin. Vuonna 2020 euroalueen kasvu hidastuu jo yhteen prosenttiin.

”Globaalit epävarmuustekijät eivät hellitä. Euroopassa kaikki isot taloudet Espanjaa lukuun ottamatta alkavat hidastua. Samaan aikaan Brexit-prosessi on yhä käynnissä, Italia-epävarmuus jatkuu ja tilanne on poliittisesti epävakaa monissa Euroopan maissa. Lisäksi ilmassa on Kiinan talouskasvun hidastuminen sekä kaikki Yhdysvaltoihin ja Kiinaan liittyvä epävarmuus. Alasuuntaisuus on nousemassa dominoivaksi trendiksi”, Schauman kertoo.

Korkojen nostopaineet laantuneet

Kasvun hiipumisen myötä paineet korkojen nostamiselle ovat laantuneet. Euroalueen rahapolitiikan normalisoinnista pidetään taukoa vuonna 2019. Myös Yhdysvalloissa odotukset korkojen nostamiselle ovat vaimentuneet tuntuvasti.

”Odotamme EKP:ltä yhtä koron nostoa vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. Syyt tämän taustalla ovat heikommat kasvu- ja inflaationäkymät. Alhainen korkotaso yhdistettynä hyvään työllisyyteen antaa suomalaisille mahdollisuuden valmistautua seuraavaan laskusuhdanteeseen. Sanoisin, että nyt on viimeistään aika alkaa varautumaan”, Schauman painottaa.

Lue taloudellinen katsaus kokonaisuudessaan osoitteessa talous.aktia.fi.

Lisätietoja
Pääekonomisti Heidi Schauman, Aktia Pankki Oyj, puh. 010 247 6708

Aktia tarjoaa laajan valikoiman pankki-, varainhoito-, vakuutus- ja kiinteistönvälitysratkaisuja. Aktia toimii Suomen rannikkoalueella ja sisämaan kasvukeskuksissa. Aktialla on noin 380 000 asiakasta, joita palvellaan konttoreissa, verkossa, mobiileissa käyttöliittymissä ja puhelimitse. Aktian osake noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Lisätietoja Aktiasta saa osoitteesta www.aktia.com.

Jätä kommentti

facebook twitter