Etusivu » Fortum ja joukko kotitalousasiakkaita osallistuvat yhdessä sähköjärjestelmän tehotasapainon ylläpitoon – virtuaalivoimalaitoskokeilu on ensimmäinen lajissaan

Fortum ja joukko kotitalousasiakkaita osallistuvat yhdessä sähköjärjestelmän tehotasapainon ylläpitoon – virtuaalivoimalaitoskokeilu on ensimmäinen lajissaan

Fortum ja joukko kotitalousasiakkaita osallistuvat yhdessä sähköjärjestelmän tehotasapainon ylläpitoon – virtuaalivoimalaitoskokeilu on ensimmäinen lajissaan

Julkaistu: 2016-03-09 07:24:48 CET
Fortum
Lehdistötiedote
Fortum ja joukko kotitalousasiakkaita osallistuvat yhdessä sähköjärjestelmän tehotasapainon ylläpitoon – virtuaalivoimalaitoskokeilu on ensimmäinen lajissaan

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 9.3.2016

Fortum on aloittanut kokeilun, jossa rakennetaan yhdessä asiakkaiden kanssa kysyntäjoustoon perustuva uraauurtava virtuaalivoimalaitos. Fortum kokoaa noin 70 omakotitaloasiakkaan lämminvesivaraajista yhteensä yli 100 kilowatin virtuaalivoimalaitoksen. Tämän voimalaitoksen kapasiteetti tarjotaan kantaverkkoyhtiö Fingridille sähköjärjestelmän jatkuvan tehotasapainon ylläpitämiseen.

Kyseessä on ainakin Suomen, todennäköisesti jopa Euroopan ensimmäinen hanke, jossa kotitaloudet yhdessä sähkönmyyjän kanssa osallistuvat tehotasapainon ylläpitoon, ja jossa kapasiteetti tarjotaan kantaverkkoyhtiölle. Aiemmin vastaavaa on tehty teollisuuden sähkökuormilla.

– Rakennamme lämminvesivaraajiin perustuvassa pilotissamme eräänlaista virtuaalista voimalaitosta, joka ei tuota sähköä, vaan joka jättää hetkellisesti käyttämättä sähköä tietyn tehon verran. Tätä tehoa voidaan käyttää samalla tavalla sähköjärjestelmän tasapainottamiseen kuin voimalaitoksen tuottamaa tehoa. Tasapainon kannalta on sama, tuotetaanko sähköä lisää vai jätetäänkö sitä käyttämättä, projektista vastaava kehityspäällikkö Janne Happonen kuvaa pilotin perusideaa.

– Mitä enemmän energiajärjestelmäämme tulee hyvin vaihtelevasti tuottavaa tuuli- ja aurinkoenergiaa, sitä enemmän tarvitaan sähköverkkoa tasapainottavaa säätövoimaa. Perinteisen säätövoiman lisäksi tarvitsemme uudenlaisia ohjaus- ja varastointiratkaisuja sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen. Digitalisaatio mahdollistaa myös kotitalouksille – etenkin sähkölämmittäjille – tärkeän roolin sähköverkon tasapainottamisessa, kertoo Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila pilotin taustoista.

Fortumin käynnistämä kokeiluhanke on samalla yksi konkreettinen askel kohti “älykästä kaupunkia”, jossa kotitaloudet ja niiden käyttämät energiaratkaisut muodostavat uudenlaisen toimijan sähkömarkkinoille. Kotitaloudet voivat yhdessä toimiessaan vähentää tehon tarvetta tai tuottaa sähköä vaikkapa purkamalla akkujen tehoa yhtä aikaa. Kummassakin tapauksessa kyse on sähköverkon näkökulmasta säätövoimasta, joka voi isossa mittakaavassa paitsi tasapainottaa sähköverkon toimintaa, myös vähentää fossiilisia polttoaineita käyttävien huipputeholaitosten tarvetta.

Teknisesti Fortumin pilotin virtuaalivoimalaitos perustuu lämminvesivaraajien kauko-ohjaamiseen. Kun tehoa tarvitaan sähköjärjestelmässä lisää, Fortum ohjaa kokeiluun osallistuvien talouksien lämminvesivaraajien toimintaa hetkellisesti ilman, että sillä on vaikutusta kodin lämmitykseen tai lämpimään käyttöveteen. Pilottihankkeeseen osallistuvat asiakkaat saavat käyttöönsä älypuhelimen kautta toimivan energianseurantapalvelun, jonka avulla he voivat seurata kotinsa sähkönkulutusta reaaliajassa. Lisääntynyt tieto omasta sähkönkulutuksesta auttaa asiakkaita kiinnittämään enemmän huomiota omiin kulutustottumuksiinsa ja usein myös alentamaan kulutusta.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Janne Happonen, kehityspäällikkö, Fortum, p. 010 452 0850
Heli Antila, teknologiajohtaja, Fortum, p. 040 571 7188

Lue lisää kysyntäjoustosta ja sen käytöstä tehotasapainon ylläpidossa:
http://www.fortum.com/fi/konserni/tutkimus-ja-kehitys/virtuaalivoimalaitos/sivut/default.aspx

Fortum
Fortumin visio on olla puhtaan energian edelläkävijä. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä muita energiaratkaisuja, jotka parantavat nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Jo 64 % sähköntuotannostamme on päästötöntä. Tärkeimmät markkina-alueemme ovat Pohjoismaat, Baltian maat, Venäjä, Puola ja Intia. Vuonna 2015 palveluksessamme oli noin 8 000 energia-alan asiantuntijaa ja liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com

Liitteet:
Fortum_Virtuaalivoimalaitos.pdf

Viestin lähettäjä GlobeNewswire, www.globenewswire.com – a Nasdaq company

Jätä kommentti

etoro

Osta osakkeita ja kryptovaluuttoja eTorossa ilman välityspalkkioita!