Etusivu » Ympäristöministeri Grahn-Laasonen vihki Taaleritehtaan Kuopion biolaitoksen

Ympäristöministeri Grahn-Laasonen vihki Taaleritehtaan Kuopion biolaitoksen

Taaleritehdas Oyj

Lehdistötiedote

Ympäristöministeri Grahn-Laasonen vihki Taaleritehtaan Kuopion biolaitoksen

Helsinki, 2014-11-18 13:54 CET (GLOBE NEWSWIRE) —

Taaleritehtaan Biotehdas on Suomen ainoa valtakunnallinen biokaasuyritys

Taaleritehtaan Biotehdas tiedotti keväällä 2012 rakentavansa Suomeen valtakunnallisen Biokaasulaitosten verkoston. Suunnitelmaa on toteutettu määrätietoisesti ja tuotannossa ovatkin jo Biotehtaat Huittisissa, Kuopiossa ja Honkajoella. Lisäksi rakenteilla on Oulun Biotehdas. Biotehdas on Suomen ainoa valtakunnallisesti toimiva biokaasuyritys.

Tänään vietettiin virallisia Kuopion Biotehtaan ja yhteistyökumppanina toimivan Kuopion energian moottorivoimalaitoksen vihkiäisiä. Arvovaltaisena laitosten vihkijänä toimi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Biojätteiden käsittely Suomessa uuden edessä

Uusi jätelainsäädäntö edellyttää, että kaikki jäte pitää jatkossa uudelleen käyttää tai hyödyntää joko materiaalina tai energiana. Vuoteen 2016 astuu voimaan orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto, mikä estää yhä nykyään yleisen menettelytavan eli biohajoavan materiaalin kippaamisen kaatopaikalle. Kaatopaikalla biohajoava materiaali synnyttää hajotessaan metaania suoraan ilmakehään, ja on näin selvä ilmasto-ongelma. Biokaasuprosessissa tämä metaani otetaan talteen suljetussa tilassa ja hyödynnetään energiana. Biokaasuprosessi vähentää siis ilmastopäästöjä, koska se hyödyntää biohajoavan jätteen, ottaen talteen tärkeät ravinteet, ja samalla synnyttää energiaa luonnollisessa biologisessa prosessissa. Voidaan perustellusti osoittaa, että biokaasuprosessi on parasta käytössä olevaa teknologiaa (BAT) biohajoavan materiaalin käsittelyyn.


Kuopion Biotehtaan biokaasu sähköksi ja kaukolämmöksi

Kuopion Biotehdas valmistui Kuopion Heinälamminrinteen jätekeskuksen alueelle maaliskuussa 2014. Biotehtaan vuosittainen käsittelykapasiteetti on 60 000 tonnia biohajoavaa jätemateriaalia, joka hankitaan laajasti Pohjois-Savon alueelta. Kuopion biotehdas tuottaa jätteistä biokaasuenergiaa n. 34 000 megawattituntia (MWh) vuodessa. Lisäksi biokaasulaitos ottaa talteen arvokkaita ravinteita, kuten fosforia ja typpeä – ravinteet ja jäljellä oleva orgaaninen aines palautetaan takaisin peltoon kierrätyslannoitteina.

Kuopion Biotehtaan, kuten myös muiden Biotehtaiden, suunnittelusta ja urakoinnista vastaa forssalainen teknologiayhtiö Watrec Oy. Watrecin kehittämä biokaasulaitoskonsepti on varmatoiminen ja kustannustehokas ja Biotehtaan kotimaisuusaste on korkea. Watrec Oy:n tavoitteena on viedä laitoskonseptia myös kansainvälisille markkinoille. Näin ollen samalla kun ympäristöministeri vihkii Kuopion Biotehtaan, vihitään käyttöön merkittävä referenssilaitos kotimaisen ympäristöteknologian viennin edistämiseksi.

Lisätietoja:

Kaisa Suvilampi

toimitusjohtaja

Biotehdas Oy

p. 050 5254222

kaisa.suvilampi@biotehdas.fi


www.biotehdas.fi

Esa Lindholm

Kuopion Energia Oy

p. 040 709 7101

esa.lindholm@kuopionenergia.fi

www.kuopionenergia.fi

Lisätietoa Watrec Oy:sta www.watrec.fi

Kaisa Suvilampi, toimitusjohtaja, Taaleritehtaan Biotehdas Oy, puh. 050 5254222

Eeva-Kaisa Tarkkonen, viestintäpäällikkö, Taaleritehdas Oyj, puh. 0468787666

etoro

Osta osakkeita ja kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.